Friday, 19 Apr 2024
Een zandstorm in Shenyang, in China's noordoostelijke provincie Liaoning, op 11 april 2023. (STR/AFP via Getty Images)

Zandstormen teisteren Peking en Noord-China

Zandstormen richten opnieuw ravages aan in grote delen van China. Stof in de lucht bedekt het grootste deel van de regio ten noorden van de Yangtze-rivier en veroorzaakt luchtverontreiniging in ten minste 18 provincies.

Volgens de laatste driedaagse voorspelling zullen de zandstormen van 13 tot 15 april in Noord-China aanhouden. Verwacht wordt dat de zandstorm in het noorden de daaropvolgende week verder zal aanhouden.

“Ik kan het zand ruiken en proeven terwijl ik op de eerste hulp zit met een N95-mondmasker aan,” vertelde een Chinese internetgebruiker op 11 april via sociale media.

Op 19 maart gaf China zijn eerste waarschuwing voor zandstormen voor het lenteseizoen toen een koud hogedrukgebied naar het zuiden trok.

Er zijn tussen 19 en 22 maart zware zandstormen geweest in 15 provincies, met inbegrip van Peking. In totaal kwamen er meldingen uit 1.212 steden en gemeenten.

Op 10 maart vulde een zware zandstorm de hemel van Peking met geel zand.

Eerder vorige maand kregen meerdere provincies en steden tot tweemaal toe te maken met hevige zandstormen.

De zandstormen in China komen uit het noorden en noordwesten en trekken zuidelijk en oostelijk richting Peking. Soms bereiken ze in het oosten zelfs de grens met Noord-Korea en Japan.

Peking

Op 11 april werd Peking getroffen door zware rukwinden die gepaard gingen met zand en stof, met windstoten van niveau 9 of hoger.

Lokale media meldden dat de hele stad gehuld was in geel zand.

Een inwoner genaamd Chen uit het Shunyi-district van Peking vertelde The Epoch Times dat ondanks dat de meeste mensen buiten een masker dragen of hun gezicht bedekken met een sjaal, je hele mond vol zand zit als je hem ook maar een beetje opent.

Pendelaars wachten op een bus tijdens een zandstorm in Peking op 11 april 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Hij zei dat de huidige storm de meeste mensen doet denken aan de zware zandstormen uit de jaren negentig.

Chen gelooft dat de frequente zandstormen verband houden met de verwoestijning in het noorden.

Binnen-Mongolië

Hevige zandstormen troffen ook Binnen-Mongolië. Geel zand bedekte de stad Ulanqab in het zuiden van Binnen-Mongolië.

“De stad is helemaal verduisterd door rood zand,” vertelde Nareen (pseudoniem), een inwoner van Dorbod Banner van Ulanqab, op 11 april aan The Epoch Times.

Ze zei dat het vroeger om lokale zandstormen ging. “Maar tegenwoordig is het echt ernstig geworden. De zandstorm slaat in als golven als de wind het zand hoog de lucht in blaast.”

De Gobiwoestijn

De oorzaak van de zware zandstormen is een populair onderwerp op Chinese sociale media.

Een internetgebruiker schreef: “Sinds de zware zandstormen van de jaren negentig is de PM2.5 een belangrijk deel van ons bestaan geworden. De laatste jaren zijn de zandstormen plotseling teruggekeerd. Is het mogelijk dat de woestijnvorming in Mongolië ernstiger is geworden?”

PM2.5 verwijst naar deeltjes in de lucht met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Deze fijne inhaleerbare deeltjes vormen een index voor de luchtkwaliteit.

Een ander schreef: “Ik herinner me dat er een paar jaar geleden een gezegde was wanneer de smog ernstig was: “De Grote Groene Muur in het noorden houdt het zand tegen, maar niet de smog”. Om de smog onder controle te krijgen, werden stadsventilatiekanalen aangelegd. Maar komt het zand nu toch weer [naar Peking] overgewaaid?”

De Grote Groene Muur, is een grootschalig ontwikkelingsplan dat werd opgestart in 1978 en dat zal doorlopen tot 2050. Het heeft tot doel windschermen aan te leggen over een afstand van zo’n 4500 kilometer in de drie noordelijke regio’s van China: het noorden, het noordoosten en het noordwesten. De muur moet de uitbreiding van de Gobiwoestijn tegenhouden en de zandstormen blokkeren die vanuit de woestijn zuidwaarts naar Peking trekken.

Om de aanleg van de Groene Muur te versnellen, kozen de plaatselijke autoriteiten voor de aanleg van populieren. Maar er waren verschillende problemen. Zo zijn populieren bv. snelgroeiend maar ze hebben een relatief korte levensduur.

Volgens een verslag uit 2016 heeft de welig tierende schorskever de afgelopen jaren veel populieren verwoest. Populieren hebben ook veel water nodig en dat vormde ook een belasting voor de grondwaterreserves.

Sommige deskundigen geloven dat de veroudering van de door de mens aangelegde bossen en het tekort aan grondwater hebben geleid tot de terugkeer van de zandstormen sinds het voorjaar van 2000.

Xiao Lusheng en Hong Ning hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 april 2023): Sandstorms Shroud Beijing, Northern China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.