Sunday, 23 Jun 2024
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy woont een persconferentie bij in Kiev, Oekraïne, op 25 februari 2024. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

Zelenskyy beschuldigt Rusland ervan Chinese invloed te gebruiken om vredestop Oekraïne te verstoren

De Oekraïense leider Volodymyr Zelenskyy zei dat China andere landen onder druk zet om de vredestop in Zwitserland niet bij te wonen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy beschuldigt Rusland ervan de invloed van China in de Asia-Pacific regio te gebruiken om een komende vredestop, die draait om de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne, te verstoren.

Zelenskyy zei op 2 juni dat China andere landen onder druk zet om niet deel te nemen aan de top, die gepland staat voor 15 en 16 juni in Zwitserland. Hij specificeerde niet welke landen.

“Jammer genoeg doet Rusland, gebruikmakend van de Chinese invloed in de regio, gebruikmakend van Chinese diplomaten, er alles aan om de vredestop te verstoren,” vertelde hij op een persconferentie op het Shangri-La defensieforum in Singapore.

“Het is jammer dat zo’n groot onafhankelijk machtig land als China een instrument is in de handen van [de Russische leider Vladimir] Poetin.”

In zijn toespraak tot de Shangri-La Dialoog riep Zelenskyy Aziatische landen op om deel te nemen aan de door Zwitserland geleide vredestop, die volgens hem het “begin van de weg naar beëindiging van de oorlog” in Oekraïne zou markeren.

“Dit is niet alles, maar er zijn drie punten die zeker leiden tot het einde van de oorlog, niet tot het begin van een nieuwe escalatie door de Russische Federatie,” zei hij.

Meer dan 107 landen en internationale organisaties hebben bevestigd dat ze zullen deelnemen aan de top, die volgens de Oekraïense regering op verzoek van Oekraïne werd georganiseerd.

Zelenskyy vertelde verslaggevers dat de oorlog in Oekraïne zal blijven voortduren als de Chinese Communistische Partij (CCP) de Russische regering blijft steunen.

“We hopen niet op militaire steun van China … maar we hopen evenmin dat China Rusland defensiesteun geeft, en dat hebben we telefonisch besproken met de Chinese leider,” zei hij.

Zelenskyy zegt dat hij een jaar geleden een telefoongesprek had met CCP leider Xi Jinping om “de ondersteuning van de territoriale integriteit van Oekraïne en onze soevereiniteit en standpunten” te bespreken.

“Hij beloofde me dat China zich afzijdig zou houden en Rusland niet met wapens zou steunen. Vandaag zijn er verschillende signalen van verschillende inlichtingendiensten, waaronder [de] Oekraïense, dat op de een of andere manier bepaalde items via China op de Russische markt komen. … Bepaalde elementen van het Russische wapenarsenaal komen uit China,” zei hij.

Zelenskyy beweerde dat Oekraïne talrijke pogingen heeft ondernomen om Chinese functionarissen te ontmoeten, waaronder Xi, en uitnodigingen heeft gestuurd om de top bij te wonen, maar dat ze zonder succes zijn gebleven.

“Helaas heeft Oekraïne geen krachtige connecties met China omdat China het niet wil.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 juni 2024): Zelenskyy Accuses Russia of Using China’s Influence to Disrupt Ukraine Peace Summit

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.