Thursday, 20 Jun 2024
Patiënten liggen op bedden in een gang op de spoedafdeling van het Zhongshan-ziekenhuis, naar aanleiding van een uitbraak van COVID-19 in Shanghai, China, op 3 januari 2023. (Personeel/Reuters)

Ziekenhuizen in Shanghai zitten zonder COVID-medicijnen

Shanghai wordt nog steeds geconfronteerd met een toename van COVID-19-infecties. Het aantal patiënten is te groot om te verwerken en de geïnfecteerden kampen met een tekort aan medicijnen.

Veel grote ziekenhuizen in China zijn volledig bezet met ernstige gevallen, en artsen van gemeenschapsklinieken en ziekenhuizen worden overweldigd door het aantal patiënten. Personeel van het centrale ziekenhuis van het district Jing’an – een van de centrale districten van Shanghai- bevestigde op 13 januari aan The Epoch Times dat bijna alle bezoekers van de afdeling algemene interne geneeskunde patiënten zijn met een COVID-19-infectie, en de gemiddelde wachttijd voor poliklinische patiënten bedraagt meer dan een uur.

Het personeel zei dat het ziekenhuis geen Paxlovid meer heeft, en als er nog iets is, moet de directeur van de afdeling toestemming geven.

Medicijnen zijn op

Een manager van een ziekenhuis in Shanghai vertelde de Chinese editie van The Epoch Times dat er in heel Shanghai 20.000 verpakkingen Paxlovid van Pfizer zijn voor een bevolking van meer dan 24 miljoen inwoners. “Je krijgt het niet, zelfs niet als je het geld hebt,” zei hij.

Sommige zijn illegaal ingevoerd, maar artsen durven ze niet te gebruiken uit angst dat het om namaakgeneesmiddelen zou kunnen gaan, gaf hij aan.

“Patiënten zonder connecties zullen het helemaal niet kunnen krijgen,” zei hij.

Bestuurders van de gezondheidszorg in Shanghai beweerden ongeveer 60.000 verpakkingen met antivirale middelen te hebben toegewezen, waaronder Paxlovid en Azvudine, zeiden zij tijdens een persconferentie op 14 januari. Hoewel bijna 40.000 verpakkingen zijn gebruikt, aldus staatsmedia Caixin.

Chinese gebruikers van sociale media zeiden dat alle ziekenhuizen in Shanghai zonder effectieve antivirale geneesmiddelen zitten.

Miao Xiaohui, hoofdarts en vicepresident van de afdeling Infectieziekten van het Shanghai Changzheng Hospital en prominent infectieziektedeskundige in Shanghai, postte op WeChat, een Chinese sociale mediasite, zijn oprechte excuses aan degenen die zijn advies hadden opgevolgd en geen medicijnen hadden ingeslagen.

Toen de pandemie begin december oplaaide, riep hij zijn volgers op sociale media op om rustig aan te doen tegenover het asymptomatische Omicron-virus, maar twee weken later, toen hij moeite had om medicijnen te vinden voor zijn eigen symptomen, verontschuldigde hij zich.

“De echte oorzaak van al deze tekorten is werkelijk China’s plotselinge verschuiving van zero-COVID naar totale COVID,” zei Dai Tinglong, een professor aan de Johns Hopkins University die medische toeleveringsketens heeft onderzocht, meldde de Wall Street Journal.

CEO van Pfizer, Albert Bourla, woont de conferentie Viva Technology bij, gewijd aan innovatie en start-ups, in het expositiecentrum Porte de Versailles in Parijs, Frankrijk, op 17 juni 2022. (Benoit Tessier/Reuters)

China’s National Healthcare Security Administration (NHSA), zei dat er meer dan 600 medicijnen zijn voor de behandeling van COVID-19 in de huidige medische verzekeringscatalogus, en degenen die positief testen hebben “meerdere opties”, meldde de spreekbuis van het regime Xinhua op 11 januari met betrekking tot het feit dat Pfizer en NHSA er niet in geslaagd zijn een overeenkomst te bereiken om Paxlovid op te nemen in China’s terugbetalingsprogramma.

Airfinity, een in Londen gevestigd gezondheidsanalysebedrijf, schatte dat COVID-19-infecties in China een piek zullen bereiken die zal duren van 13 tot 27 januari met 4,8 miljoen gevallen per dag, aldus de laatste update van Airfinity op 19 januari.

Xiao Lusheng en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 januari 2023): Shanghai Hospitals Are Out of COVID Medicines

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.