Sunday, 23 Jun 2024
De Servische president Aleksandar Vucic spreekt samen met de Chinese leider Xi Jinping mensen toe die verzameld zijn buiten het Servische Paleis tijdens een welkomstceremonie in Belgrado op 8 mei 2024. (STRINGER/AFP via Getty Images)

Zorgen in VS over Servië dat ‘opbod voor China’ doet door Falun Gong-beoefenaars op te sluiten

'Geen enkele regering mag toegeven aan China's onliberale eisen om haar eigen burgers te onderdrukken', zegt de Amerikaanse commissaris voor religieuze vrijheid.

Het besluit van Servië om beoefenaars van een vervolgd geloof op te sluiten in navolging van de Chinese Communistische Partij (CCP) heeft in de Verenigde Staten voor onrust gezorgd, waarbij een waarnemer van religieuze vrijheid het een “Faustiaanse deal” noemde.

Vlak voordat het hoofd van het Chinese regime, Xi Jinping, begin mei met veel tamtam een bezoek bracht aan Belgrado en tientallen deals sloot met Servische functionarissen, werden zes beoefenaars van de meditatiegroep Falun Gong samen met twee familieleden vastgezet onder de beschuldiging dat ze een “ernstige bedreiging vormden voor personen onder internationale bescherming”. De gevangenen, waaronder een 80-jarige vrouw, werden pas vrijgelaten nadat Xi het land had verlaten.

De spirituele discipline Falun Gong richt zich op waarachtigheid, mededogen en tolerantie en had eind jaren ’90 een aanhang van 70 tot 100 miljoen mensen in China.

Sinds 1999 voert het Chinese regime een nationale vervolgingscampagne tegen Falun Gong en heeft sindsdien een ontelbaar aantal Falun Gong-beoefenaars vastgehouden, gemarteld en gedood.

Dat Peking blijkbaar in staat is om een Europees land in die mate te beïnvloeden, baart mensenrechtenactivisten zorgen.

“In China vervolgen de autoriteiten Falun Gong-beoefenaars meedogenloos vanwege hun religieuze activiteiten. Duizenden van hen riskeren arrestatie, gevangenschap en zelfs de dood tijdens hun opsluiting. Helaas strekt deze vervolging zich ook uit tot ver buiten de grenzen van China,” vertelde Eric Ueland, commissaris van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, aan The Epoch Times.

“De regering van China gebruikt regelmatig transnationale repressie om stemmen, die kritisch zijn over de Chinese Communistische Partij en haar grove schendingen van de vrijheid van godsdienst, het zwijgen op te leggen. Geen enkele regering zou moeten toegeven aan China’s onliberale eisen om haar eigen burgers te onderdrukken.”

De acties van Servië verontrusten ook Katrina Lantos Swett, voorzitter van de Lantos Foundation for Human Rights and Justice.

Servië lijkt bereid om “duidelijk in te gaan op de wensen van China” zonder rekening te houden met de gevolgen voor haar burgers, vertelde ze aan NTD, het zustermedium van The Epoch Times.

“Dit zijn mensen die zich aan de wet houden, die eigenlijk een zegen zijn voor elke gemeenschap waar ze deel van uitmaken,” zei ze.

“Maar er kan geen twijfel bestaan over het feit dat dit is gedaan, hetzij op aanwijzing van de CCP, of – wat nog verontrustender is als dat het geval is – als een poging om te laten zien hoe graag ze China een plezier willen doen, hoezeer ze bereid zijn om in de gunst te komen van dit dictatoriale, repressieve regime.”

Servië was een communistische staat tot de jaren 1990, toen communistische partijen in heel Oost-Europa ineenstortten.

Onder het communisme richtten de autoriteiten zich op mensen die ze verdacht vonden onder het voorwendsel van “preventieve hechtenis”. Een van de acht gedetineerden, Falun Gong-beoefenaar Dejan Markovic, zei dat zijn detentie dezelfde ondertoon had.

Falun Gong-beoefenaar Dejan Markovic mediteert in Belgrado, Servië, op 9 mei 2024. (Met dank aan Dejan Markovic)

Na het vasthouden van de beoefenaars in afwachting van Xi’s bezoek, zei Markovic dat de politiechef van Belgrado hem vertelde dat hij wist dat ze goede mensen zijn.

“Ik zal jullie niet ondervragen. Ik hoef jullie niet te ondervragen. Maar de officier van justitie vroeg ons om 48 uur opsluiting,” zei de politiechef tegen The Epoch Times.

De keuze van Servië om zich aan de kant te scharen van de onderdrukking van Falun Gong door de CCP in het buitenland was “schokkend”, aldus woordvoerder Zhang Erping van het Falun Dafa Informatiecentrum.

“Het is een schande dat Servië, dat kort geleden nog een communistische staat was, nu een Faustiaanse deal sluit met de CCP,” vertelde hij aan The Epoch Times. “De geschiedenis zal niet mild zijn voor degenen die samenwerken met een regime dat door de jaren heen zo’n 60 miljoen onschuldige levens heeft vermoord, vooral gezien de gruwelijke misdaad om met geweld organen weg te nemen bij Falun Gong-beoefenaars.”

Wat er in Servië is gebeurd laat zien dat de Chinese invloedscampagne tegen dissidenten “veel omvangrijker en veel verraderlijker is dan mensen dachten,” zei mevrouw Lantos Swett.

“We moeten dit naar buiten brengen,” zei ze. “China, met al zijn kracht, heeft ook een zeer dunne huid, ze houden er niet van om bekritiseerd te worden. En ze zijn zich zeer bewust van hun wereldwijde reputatie en ze zijn hier erg gevoelig voor.”

Politieke figuren, socialemedia-influencers en anderen met culturele invloed kunnen volgens haar beter hun best doen om de kwestie aan het licht te brengen. Als er iets is dat protest verdient, zegt ze, dan is het wel het Chinese regime, “dat meer mensen heeft vervolgd en wreder onderdrukt dan welk ander land ook.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 mei 2024): Serbia Doing ‘Bidding of China’ by Detaining Falun Gong Practitioners Raises Concerns in US

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.