Wednesday, 17 Apr 2024
Meta CEO Mark Zuckerberg in Washington op 23 oktober 2019. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

Zuckerberg: Het establishment vroeg om COVID-19 berichten te censureren die uiteindelijk waar bleken te zijn

Big Tech bedrijven werden gevraagd om COVID-19 informatie te censureren die uiteindelijk waar bleek te zijn, zo heeft Meta CEO Mark Zuckerberg vastgesteld.

“Neem nou een aantal zaken rond COVID eerder in de pandemie waar er echte gevolgen waren voor de gezondheid, maar er was geen tijd geweest om een aantal wetenschappelijke aannames volledig door te lichten,” zei Zuckerberg, wiens bedrijf de moedermaatschappij is van Facebook en Instagram, tijdens een gesprek met podcaster Lex Fridman dat op 8 juni werd gepubliceerd.

“En helaas denk ik dat een groot deel van de gevestigde orde een aantal feiten heeft verdraaid en heeft gevraagd om een aantal dingen te censureren die, achteraf gezien, meer discutabel of waar bleken te zijn,” voegde hij eraan toe. “Dat is echt moeilijk, toch? Het ondermijnt echt het vertrouwen.”

Amerikaanse functionarissen hebben Facebook en Instagram onder druk gezet om berichten te censureren, zo blijkt uit e-mails die openbaar zijn gemaakt in rechtszaken en via Freedom of Information Act-verzoeken.

Rob Flaherty, een functionaris van het Witte Huis, zette Facebook onder druk om actie te ondernemen tegen “verkeerde en desinformatie” en “inhoud die aanzet tot aarzeling”, zo blijkt uit een e-mail.

Een Facebook-functionaris zei in een van de berichten dat het doel van het bedrijf was “organisaties te helpen om hun veiligheidsboodschap aan het publiek over te brengen, misinformatie te verwijderen en algemene gemeenschapsinspanningen te ondersteunen in gebieden waar we kunnen helpen.”

De VS Centers for Disease Control and Prevention (CDC) liet ondertussen leidinggevenden van Facebook en andere social media bedrijven specifieke berichten zien die werden omschreven als verkeerde informatie.

“Er circuleerden veel dingen die niet accurate informatie waren over COVID”, zei Carol Crawford, een CDC-functionaris, tijdens een getuigenverklaring. “Ik geloof niet dat we hen specifiek vroegen om inhoud te verwijderen,” voegde ze er later aan toe.

De acties van Facebook omvatten het sluiten van groepen die gericht waren op het ondersteunen van mensen die gewond waren geraakt door de COVID-19 vaccins vanwege vermeende verkeerde informatie, volgens een rechtszaak die deze maand is aangespannen door mensen met vermoedelijke of bevestigde vaccinverwondingen. Facebook vertelde Flaherty begin 2021 dat het bedrijf groepen verwijderde die “vaak waargebeurde inhoud” bevatten die “kan worden geframed als sensatie, alarmistisch of schokkend.”

Meta reageerde niet op een verzoek om commentaar op de nieuwe opmerkingen van Zuckerberg, waaronder een verzoek om voorbeelden van gecensureerde informatie die waar bleek te zijn.

Elders in het interview zei Zuckerberg dat hij “erg voor vrijheid van meningsuiting” is en dat Facebook erop gericht is om mensen “zoveel mogelijk te laten uiten”, terwijl hij verzoeken van de overheid om inhoud te censureren als “natuurlijk slecht” omschreef en dat het uiteindelijk “aan Facebook is” hoe er met dergelijke verzoeken wordt omgegaan.

Zuckerberg zei ook dat sommige censuurverzoeken “bestraffend of wraakzuchtig” waren, in de zin van “ik wil dat je dit doet en als je dat niet doet, dan ga ik je leven op een heleboel manieren moeilijk maken”.

Casey Norman, een advocaat bij de New Civil Liberties Alliance, een groep advocaten die de benadeelde eisers in de nieuwe zaak vertegenwoordigt, zei dat Zuckerbergs opmerkingen tegenstrijdig waren.

“De opmerkingen van Zuckerberg in dit interview kwamen op mij over als ontwijkend en als een poging om alle partijen te sussen zonder echt betekenisvolle antwoorden te geven op specifieke kwesties en gevallen van censuur en viewpoint moderatie van beschermde meningsuiting in opdracht van de overheid,” vertelde Norman via e-mail aan The Epoch Times.

Dr. Jay Bhattacharya, die censuur op Twitter heeft ervaren, zei dat Facebooks censuur “de sluiting van scholen, vax-mandaten, het maskeren van peuters en nog veel meer mogelijk heeft gemaakt”.

“Blij om hier wat nederigheid te zien,” zei hij over de opmerkingen van Zuckerberg.

Meta-eigendommen hebben in de afgelopen maanden een aantal gebruikers die waren verbannen hersteld, waaronder presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr., maar anderen blijven verboden.

Zuckerberg zei dat wanneer het aankomt op het beslissen op welke informatie actie moet worden ondernomen, “het het beste is om dingen over het algemeen terug te brengen tot de schade waar mensen het over eens zijn”, waarbij hij voorbeelden noemde als “seksuele uitbuiting van kinderen.”

“Je wilt het censureren van inhoud beperken tot dingen die tot de bekende categorieën behoren waar mensen het over het algemeen over eens zijn dat ze slecht zijn,” zei hij.

Zuckerbergs interview werd gepubliceerd op dezelfde dag dat een onderzoek naar Instagram uitwees dat zijn algoritmes hielpen om een netwerk van pedofielen met elkaar te verbinden.

Een woordvoerder van Meta vertelde The Epoch Times dat het bedrijf werkt aan de bestrijding van kinderporno op zijn platforms en de afgelopen jaren tientallen pedofielennetwerken heeft ontmanteld.

“Roofdieren veranderen voortdurend hun tactieken in hun streven om kinderen kwaad te doen,” zei de woordvoerder, “en daarom hebben we een strikt beleid en technologie om te voorkomen dat ze tieners vinden of met hen communiceren op onze apps, en huren we gespecialiseerde teams in die zich richten op het begrijpen van hun veranderende gedrag, zodat we misbruikende netwerken kunnen elimineren.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 juni 2023): Zuckerberg: Establishment Asked to Censor COVID-19 Posts That Ended Up Being True

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.