Sunday, 16 Jun 2024
Een voertuig wordt gedeeltelijk bedekt door een ingestort gebouw in de nasleep van een aardbeving in het dorp Dahejia in de provincie Jishishan in het noordwesten van de Chinese provincie Gansu op 19 december 2023. (Chinatopix via AP)

Zware beving in Noordwest-China doodt minstens 127 mensen

Een zware nachtelijke aardbeving heeft een bergachtig gebied in het noordwesten van China op zijn grondvesten doen schudden. De autoriteiten hebben dinsdag gezegd dat deze aardbeving huizen heeft verwoest, bewoners in een ijskoude winternacht heeft achtergelaten en aan minstens 127 mensen het leven heeft gekost.

De aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter sloeg maandag net voor middernacht toe. Meer dan 700 mensen raakten gewond, wegen werden beschadigd en elektriciteits- en communicatielijnen in de provincies Gansu en Qinghai werden uitgeschakeld, aldus ambtenaren en Chinese media rapporten.

De aardbeving vond plaats op een relatief geringe diepte van 10 kilometer (6 mijl) in Gansu’s Jishishan provincie, ongeveer 5 kilometer (3 mijl) van de provinciegrens met Qinghai, aldus het China Earthquake Networks Center. De U.S. Geological Survey heeft de magnitude gemeten op 5.9.

Volgens de staatszender CCTV zijn er 113 doden bevestigd in Gansu en nog eens 536 gewonden in de provincie. Veertien anderen werden gedood en 198 gewond in Qinghai, in een gebied ten noorden van het epicentrum, volgens de People’s Daily, de officiële spreekbuis van de Chinese Communistische Partij (CCP).

Tegen 10 uur ‘s ochtends – ongeveer 10 uur na de eerste aardbeving – waren er negen naschokken met een kracht van 3.0 of hoger, waarvan de grootste een kracht van 4.1 had, aldus ambtenaren.

Ambtenaren van Qinghai rapporteerden 20 vermisten in een aardverschuiving, volgens Chinese staatsmedia.

De aardbeving werd gevoeld in een groot deel van de omgeving, waaronder Lanzhou, de hoofdstad van de provincie Gansu, ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van het epicentrum. Op foto’s en video’s die door een student van de universiteit van Lanzhou werden geplaatst, waren studenten te zien die haastig een slaapzaal verlieten en buiten stonden met lange donsjassen over hun pyjama’s heen.

“De aardbeving was te intens,” zei Wang Xi, de student die de beelden postte. “Mijn benen werden slap, vooral toen we van de slaapzaal naar beneden renden.”

Studenten evacueren uit hun slaapzaal op de Yuzhong campus van de Lanzhou Universiteit in Lanzhou in de noordwestelijke Chinese provincie Gansu op 19 december 2023, nadat een aardbeving het gebied had getroffen. (Wang Xi via AP)

Het officiële dodental is het hoogste sinds een beving in augustus 2014 waarbij minstens 617 mensen omkwamen in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China. De dodelijkste aardbeving van het land in de afgelopen jaren was een beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter in 2008, die ten minste 90.000 doden of vermoedelijke doden tot gevolg had en steden en scholen in de provincie Sichuan verwoestte.

Het werkelijke aantal slachtoffers van dergelijke gebeurtenissen kan veel hoger liggen. Het werkelijke aantal slachtoffers is moeilijk te controleren omdat de CCP routinematig informatie achterhoudt of verandert.

Het epicentrum van de laatste beving lag ongeveer 1300 kilometer ten zuidwesten van Peking, de Chinese hoofdstad. Het afgelegen en bergachtige gebied is de thuisbasis van verschillende etnische groepen die voornamelijk moslim zijn en in de buurt van enkele Tibetaanse gemeenschappen. Geografisch gezien ligt het in het centrum van China, hoewel het gebied meestal het noordwesten wordt genoemd, omdat het aan de noordwestelijke rand van de meer bevolkte vlaktes van China ligt.

Twee inwoners van de provincie Jishishan vertelden The Associated Press dat er scheuren in hun muren zaten, maar dat hun gebouwen niet waren ingestort. Ze wisten niet zeker of het veilig was om in hun huizen te blijven en zochten uit waar ze de nacht zouden doorbrengen.

Middelbare scholier Ma Shijun rende op blote voeten zijn slaapzaal uit zonder zelfs maar een jas aan te trekken, volgens een rapport van Xinhua. Er stond in dat de sterke bevingen zijn handen een beetje gevoelloos maakten en dat leraren de leerlingen snel organiseerden op de speelplaats.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 december 2023): Strong Quake in Northwestern China Kills at Least 127 People

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.