Thursday, 20 Jun 2024
Een gaslek van Nord stream 1 in de Zweedse economische zone in de Baltische Zee op deze foto genomen vanuit het vliegtuig van de Zweedse kustwacht op 28 september 2022. (Zweedse kustwacht/Handout via TT News Agency/via Reuters)

Zweedse onderzoekers vinden bewijs van ‘zware sabotage’ van Nord Stream-pijpleidingen

Een Zweeds agentschap heeft op 6 oktober in zijn vooronderzoek vastgesteld dat de lekken in de Russische Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen in de Baltische Zee waarschijnlijk zijn veroorzaakt door “zware sabotage”.

De Zweedse veiligheidsdienst bevestigde dat “ontploffingen” verantwoordelijk waren voor de omvangrijke schade die vorige week werd aangericht aan de pijpleidingen die volledig in Russische handen zijn. Seismologen in Denemarken en Zweden hebben ook gezegd dat de schade niet van natuurlijke aard was en dat explosies waarschijnlijk de oorzaak waren. Bewijsmateriaal dat ter plekke is verzameld zal worden onderzocht.

“Tijdens het onderzoek ter plaatse … zijn inbeslagnames gedaan”, aldus de veiligheidsdienst. “Als onderdeel van het onderzoek,” voegde de dienst er in een verklaring aan toe, “zullen de in beslag genomen stukken nu verder worden onderzocht en geanalyseerd.”

“Uit het lopende vooronderzoek moet blijken of iemand verdacht kan worden en eventueel later kan worden vervolgd,” zei de veiligheidsdienst, die eraan toevoegde dat de ontploffingen een “zeer ernstige” zaak zijn.

Nu het eerste onderzoek is afgerond, zal een blokkade rond de pijpleidingen voor de kust van Zweden worden opgeheven, zeiden Zweedse functionarissen ook op 6 oktober.

De regeringen van Denemarken en Zweden zeiden eerder te vermoeden dat enkele honderden kilo’s explosieven zijn gebruikt bij de uitvoering van de opzettelijke sabotage. De lekken van Nord Stream 1 en 2 loosden enorme hoeveelheden methaan in de lucht.

De Deense autoriteiten zeiden dat de twee methaanlekken die zij in internationale wateren hebben gemonitord, in het weekend zijn opgehouden. Een van de lekken bij Zweden lijkt nu ook te zijn gestopt.

Energie impasse

Ambtenaren in de Europese Unie hebben openlijk hun vermoeden uitgesproken over sabotage, aangezien de breuken plaatsvonden midden in een energieconflict tussen de EU, Duitsland en Moskou. Autoriteiten in Moskou hebben gezegd dat beschuldigingen dat Rusland waarschijnlijk de schuldige is “dom maar te verwachten” zijn, omdat de pijpleidingen eigendom zijn van Rusland en het aardgas dat erin zit ook van Russische oorsprong is.

Jeffrey Sachs geeft een voordracht in Trondheim, Noorwegen, op 21 juni 2017. (Michael Campanella/Getty Images)

Er wordt ook gesuggereerd dat de Verenigde Staten of een van zijn bondgenoten achter de sabotage-aanval zou zitten, wat woordvoerders van het Pentagon en het Witte Huis categorisch hebben ontkend.

Eerder deze week speculeerde een topeconoom van de Columbia Universiteit, Jeffrey Sachs, publiekelijk dat de Verenigde Staten het meest voordeel zouden hebben bij deze aanslag, omdat ze dan hun aardgas aan Europa zouden kunnen verkopen door Rusland buiten spel te zetten.

Sachs wees ook op eerdere openbare verklaringen van president Joe Biden over de pijpleiding en de opmerking van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken van vorige week dat het hier gaat om een “geweldige kans” voor de EU om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen.

In een verklaring op 6 oktober schreef Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de EU-landen door de Verenigde Staten zijn verraden. Ze merkte op dat de Russische vicepremier Alexander Novak onlangs zei dat Rusland klaar staat om gas te leveren via een onbeschadigde tak van de Nord Stream 2-pijpleiding.

“Zal iemand nu durven beweren dat ons land achter deze sabotagedaad zit? Ik ben het ermee eens dat het moeilijk is om de waarheid onder ogen te zien. Maar ooit zullen de EU-landen onder ogen moeten zien dat ze verraden zijn door hun bondgenoten,” schreef Zakharova.

VS niet betrokken bij ‘sabotage’

Tijdens een interview met Fox News op 4 oktober ontkende de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, ten stelligste dat Washington iets te maken zou hebben met het incident. Die beschuldigingen, zo beweerde hij, zijn Russische propaganda.

“Dat is gewoon Russische propaganda en desinformatie,” zei Kirby tegen Fox News. “We weten dat het een daad van sabotage was, maar er is nu een onderzoek gaande. Ik denk niet dat we het gaan hebben over wie er verantwoordelijk was. Dat laten we aan de onderzoekers over. Maar dit was duidelijk een sabotagedaad.”

Geen enkele staat of organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de explosies opgeëist. De Verenigde Staten hebben ook geen enkel land beschuldigd van een sabotage aanslag.

Woordvoerder John Kirby van het Witte Huis spreekt met verslaggevers in Washington op 2 augustus 2022. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

“Nogmaals, ik kan niet spreken over specifieke verantwoordelijkheid voor deze daad van sabotage,” zei Kirby. “Ik kan u alleen verzekeren dat de Verenigde Staten er natuurlijk niets mee te maken hebben. Dat is gewoon Russische propaganda.”

Maar later in het interview impliceerde Kirby dat Rusland erachter zou kunnen zitten.

“Kijk alleen al naar wat Rusland sinds de laatste zeven maanden van deze oorlog heeft gedaan en hoe het begon. Dat is energie aanwenden als een wapen”, zei hij.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 oktober 2022): Swedish Investigators Find Evidence of ‘Serious Sabotage’ of Nord Stream Pipelines

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.