Sunday, 23 Jun 2024
Het logo van de Zwitserse bank Credit Suisse is te zien op het hoofdkantoor in Zürich, Zwitserland, op 4 oktober 2022. (Arnd Wiegmann/File Photo/Reuters)

Zwitserse regering: UBS neemt Credit Suisse over voor meer dan 2.8 miljard euro.

De overname zou de belangrijkste reddingsoperatie voor banken zijn sinds de financiële crisis van 2008

Het investeringsbankbedrijf UBS is overeengekomen zijn rivaal Credit Suisse te kopen in een deal ter waarde van meer dan 2.8 miljard euro, nadat de Zwitserse regering de fusie tussen de twee grootste banken van het land had bemiddeld om vóór 20 maart chaos op de financiële markten te voorkomen.

De aankondiging kwam nadat overheidsfunctionarissen al enkele dagen aan het zoeken waren naar een manier om de in moeilijkheden verkerende kredietverstrekker Credit Suisse, een 167 jaar oude bankgigant, te redden.

Aandeelhouders van Credit Suisse zullen 1 aandeel UBS ontvangen voor elke 22,48 aandelen Credit Suisse die zij bezitten, of CHF0,76 per aandeel, voor een totale waarde van CHF3 miljard (3.03 miljard euro), volgens een persbericht van UBS. De biedprijs is bijna 60 procent lager dan Credit Suisse’s slotkoers van CHF1.86 op 17 maart.

“Met de overname van Credit Suisse door UBS is een oplossing gevonden om de financiële stabiliteit te waarborgen en de Zwitserse economie in deze uitzonderlijke situatie te beschermen”, aldus de Zwitserse Nationale Bank (SNB) in een verklaring.

Beide instellingen krijgen “onbeperkte toegang” tot de bestaande faciliteiten van de centrale bank.

Als onderdeel van de overeenkomst heeft de centrale bank zich ertoe verbonden beide instellingen liquiditeitssteun tot 100 miljard Zwitserse frank te verlenen “met de status van bevoorrechte schuldeiser bij faillissement”, aldus de verklaring.

“Op vrijdag toonden de liquiditeitsuitstroom en de marktvolatiliteit aan dat het niet langer mogelijk was om het noodzakelijke vertrouwen te herstellen en dat een snelle en stabiliserende oplossing absoluut noodzakelijk was”, kondigde de Zwitserse president Alain Berset aan tijdens een persconferentie op 19 maart.

De Zwitserse president Alain Berset gebaart terwijl hij een persconferentie bijwoont na besprekingen over de overname van de concurrerende Zwitserse bank Credit Suisse door UBS, in Bern op 19 maart 2023. (FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

“De overname van Credit Suisse door UBS is de beste oplossing om het vertrouwen te herstellen dat de laatste tijd op de financiële markten ontbreekt en om het risico voor ons land en zijn burgers zo goed mogelijk te beheren.”

De stap komt na een turbulent jaar voor de bank, die getroffen werd door een aantal schandalen, waaronder vragen over haar zakelijke praktijken of gebrek aan due diligence nadat uitgelekte documenten naar verluidt meer dan 18.000 rekeningen aanwezen van buitenlandse klanten, waaronder criminelen, dictators en gesanctioneerde politieke actoren die hun geld bij de in Zwitserland gevestigde bank verstopten.

Tijdens de persconferentie zei SNB-president Thomas Jordan dat de huidige bankencrisis in de Verenigde Staten de problemen van Credit Suisse heeft verergerd.

Het faillissement van de in Californië gevestigde Silicon Valley Bank op 10 maart heeft geleid tot een vertrouwenscrisis in de wereldwijde banksector.

Credit Suisse gooide op 14 maart roet in het eten door aan te kondigen dat het “materiële zwakheden” had ontdekt in zijn financiële verslaglegging die zouden leiden tot een materiële onjuistheid in zijn jaarrekeningen.

De volgende dag besloot de grootste aandeelhouder, de Saudi National Bank, zijn belang in de Zwitserse bank niet te vergroten vanwege wettelijke beperkingen. De aandelenkoers van de bank daalde in een week tijd met bijna 20 procent.

De Zwitserse minister van Financiën, Karin Keller-Sutter, reageerde op vragen of dit een reddingsoperatie van de overheid was voor een bank die te groot is om failliet te gaan.

“Het faillissement van Credit Suisse zou enorme nevenschade hebben veroorzaakt op de Zwitserse financiële markt en ook het risico van besmetting voor UBS en andere banken alsook internationaal,” zei ze tijdens de persconferentie.

Door de fusie ontstaat een toonaangevende wereldwijde vermogensbeheerder met 4.6 triljoen euro aan belegd vermogen en er wordt verwacht dat de jaarlijkse kostenbesparingen tegen 2027 meer dan 7.5 miljard euro zullen bedragen, aldus UBS.

(Vanaf L) Credit Suisse-voorzitter Axel Lehmann, UBS-voorzitter Colm Kelleher, de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter en de Zwitserse president Alain Berset wonen een persconferentie bij na gesprekken over Credit Suisse in Bern op 19 maart 2023. (FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

“UBS is van plan de investeringsbankactiviteiten van Credit Suisse af te slanken en in lijn te brengen met onze conservatieve risicocultuur”, kondigde Colm Kelleher, voorzitter van UBS, aan tijdens de persconferentie.

“We zijn ons ervan bewust dat de komende weken en maanden voor velen moeilijk zullen zijn, vooral voor de medewerkers. Ik verzeker u dat we ons uiterste best zullen doen om deze tijd van onzekerheid zo kort mogelijk te houden.

“De deal is niet afhankelijk van goedkeuring door de aandeelhouders.”

Hij merkte ook op dat de deal in de hele wereld wacht op definitieve goedkeuringen van regelgevende instanties.

Het zal weken, zo niet maanden, duren om deze transactie te voltooien, zei Kelleher.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en U.S. Federal Reserve Chairman Jerome Powell gaven op 19 maart een gezamenlijke verklaring uit waarin ze de deal toejuichten.

“We verwelkomen de aankondigingen die de Zwitserse autoriteiten vandaag hebben gedaan om de financiële stabiliteit te ondersteunen”, luidt de verklaring. “De kapitaal- en liquiditeitsposities van het Amerikaanse banksysteem zijn sterk en het Amerikaanse financiële systeem is veerkrachtig. We hebben nauw contact gehad met onze internationale tegenhangers om de uitvoering ervan te ondersteunen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 19 maart 2023): Swiss Government: UBS to Take Over Credit Suisse for More Than $3 Billion

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.