Saturday, 20 Apr 2024
Shen Yun vocaliste Rachel Bastick. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Als voormalig elegante danseres vindt Rachael Bastick nu vocale inspiratie

Rachael Yu Ming Bastick is een danseres vol elegantie. In 2010 behaalde ze de eerste plaats in de NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie, waarmee ze een voorbeeld werd in een kunstvorm die de wereld snel heeft gefascineerd.

Bastick werd daarna eerste soliste bij het gerenommeerde Shen Yun Performing Arts, ‘s werelds meest vooraanstaande gezelschap voor klassieke Chinese dans en muziek, dat elk jaar de wereld over toert.

Drie jaar later voegde Bastick “sopraan” toe aan haar CV.

“Na een dansstuk wisselde ik mijn danskostuum om naar mijn jurk voor de vocalisten solo, en na het zingen wisselde ik onmiddellijk terug en danste”, zei Bastick. Dit ging zo door gedurende ongeveer 100 voorstellingen per seizoen gedurende de volgende vier jaar, totdat ze zich alleen nog maar richtte op het optreden als vocaliste.

“Mensen denken vaak dat zingen en dansen verschillende ademhalingstechnieken gebruiken die elkaar in de weg zouden kunnen zitten. Ik dacht er niet veel bij na, maar het lukte wel.”

Bastick had altijd al een gave voor zingen gehad, maar de carrière stap was niet zomaar gemaakt. Het New Yorkse Shen Yun neemt elk jaar slechts een handvol solo zangoptredens op in haar programma en haar eisen voor vocalisten zijn ongelooflijk hoog.

Bastick is conservator geworden van twee kunstvormen die zo goed als verloren zijn in de wereld: de klassieke Chinese dans, een uitgebreide vorm die 5.000 jaar teruggaat, en de bel canto zang.

Bel Canto nieuw leven inblazen

Shen Yun is misschien wel het meest beroemd vanwege het revitaliseren van de kunstvorm klassieke Chinese dans, een uitgebreid systeem van dans dat duizenden jaren teruggaat en zich parallel ontwikkelde met de kunsten en cultuur van de vijf millennia oud Chinese beschaving.

Maar het gezelschap staat ook bekend als een belangrijke speler in de heropleving van de traditionele zangtechniek van bel canto.

Bel canto, letterlijk vertaald als “mooi zingen” of “mooi lied”, wordt geassocieerd met het historische hoogtepunt van de operazang. De Italiaanse zangtechniek stierf halverwege de 19e eeuw uit, en vandaag de dag wordt nog maar een fractie doorgegeven van wat er over de techniek bekend was.

Als Bastick formeel was opgeleid als zangeres voordat ze bij Shen Yun optrad, zou ze hebben leren zingen zoals veel andere conservatoriumstudenten zingen, en dan zou ze, net als sommige van haar vocalistencollega’s, haar begrip van vocale productie volledig hebben moeten veranderen om aan Shen Yun’s zeer traditionele, orthodoxe bel canto-vereisten te voldoen.

Maar omdat ze vanaf het begin van haar zangcarrière bij Shen Yun was, kreeg Bastick training in bel canto vanaf de basis. Ze studeerde onder Shen Yun artistiek directeur Mr. D.F., een meester in de authentieke bel canto techniek.

“Het echte bel canto neigt ernaar nogal ‘extern’ te zijn [in positionering] – waarmee ik bedoel dat het zich richt op het duidelijk uitspreken van de woorden”, zei Bastick. Er wordt veel nadruk gelegd op de positie van de stem, en “hoe meer uiterlijk, hoe beter”, zegt ze. Een dergelijke techniek helpt de stem buiten het lichaam te treden, waardoor het publiek een maximaal geluid hoort.

Moderne belcanto-onderrichtsmethoden daarentegen concentreren de stem achter in de mond en bouwen volume en diepte op vanuit deze meer naar binnen gelegen positie. Met deze techniek kan de stem heel vol en luid klinken voor de zangers zelf, maar minder helder en luid voor het publiek.

Een ander verschil is dat zangers over het algemeen veel nadruk leggen op de staat van hun stembanden, maar dat is bij Bastick niet het geval.

Ze vertelde zelfs hoe ze, toen ze haar stem kwijtraakte in de beginperiode van belcanto, in plaats van haar stembanden te laten rusten, ontdekte dat het een goede gelegenheid was om de “juiste positie” te vinden.

“Omdat ik alle verkeerde posities had versleten, was het een goed moment om de juiste positie voor mijn stem te vinden”, zei Bastick.

Met vallen en opstaan en veel oefenen, bouwde Bastick haar techniek op. Ze ontdekte dat de techniek zelf veel meer was dan alleen fysiek, omdat ze haar hart en geest moest aanspreken.

“Het is je verbeelding”, zei ze. “Het gaat erom hoe je je onderdompelt [in] en concentreert op dat rijk, en ‘staart’ naar die [stem] positie.”

Pure mentaliteit

In de vele jaren dat Bastick zang en performance heeft bestudeerd, heeft ze ontdekt dat een artiest niet alleen zijn techniek moet beheersen, maar ook een zuivere mentaliteit moet hebben, die een weerspiegeling is van zijn of haar karakter en geestelijke toestand. Het verhogen van iemands morele standaard wordt essentieel om een uitmuntend artiest te worden.

Bastick gelooft dat er een goddelijke aard inherent is aan muziek. In de oudheid was muziek gewijd aan goden, werd het gebruikt in ceremonies en fungeerde het als een heilige brug tussen de mens en het goddelijke. Artiesten waren van nature verantwoordelijk voor het zuiveren en voeden van de zielen van de mensen en zulke liederen werden gebracht “met veel sterkere energie, [die] het publiek veel positiever kon raken.”

De artiesten van Shen Yun zijn ook spirituele beoefenaars. Bastick volgt de beoefening van Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, die de drie universele principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid leert en vijf meditatieve oefeningen.

“Onze cultivatie vereist onze toewijding aan geest en morele verbetering”, zei ze. “En de meditatie en oefeningen helpen om onze geest en mentale toestand te verbeteren.”

“Het overbrengen van iemands gevoelens en emoties is niet ons doel. Alle liederen in Shen Yun voorstellingen zijn geschreven door onze artistiek directeur. De teksten noemen vaak de Schepper, de Hemel en goden. Mensen worden eraan herinnerd God niet te vergeten en aardig te zijn, en er is ook een waarschuwing dat het atheïsme van de Communistische Partij schadelijk is.”

Bastick gelooft dat wat het publiek het meest raakt in deze liederen de teksten zijn. Ze zegt dat ze hoopt dat de boodschappen in de liederen mensen inspireren om na te denken en te streven naar universele waarden.

Shen Yun beeldt de oude Chinese beschaving uit, een beschaving die geworteld is in traditionele cultuur. Haar universele waarden, zoals vriendelijkheid en integriteit, worden door mensen over de hele wereld in hoog aanzien gehouden – kortom, Shen Yun toont de vriendelijkheid van de menselijke natuur en Bastick heeft gezien dat dit resoneert met publiek over de hele wereld.

Ze heeft van theaterbezoekers gehoord dat het meemaken van Shen Yun voor hen een onvergetelijke ervaring was, en sommigen zeiden zelfs dat het voelde als iets waar ze hun hele leven op hadden gewacht. “Velen in het publiek zijn geïnspireerd om betere [mensen] te worden, vriendelijker voor anderen te zijn en een zinvoller leven te willen leiden”, zei ze.

En op hun beurt hebben hun oprechte gevoelens Bastick geïnspireerd om hogere niveaus in haar kunst na te streven.

“Ik hoop een hoger niveau te bereiken, om beter in staat te zijn de liederen van Shen Yun te interpreteren en om ze nog beter over te brengen op ons publiek.”

The Epoch Times is trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben de reacties van het publiek gevolgd sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

 Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (8 april 2022): Once an Elegant Dancer, Rachael Bastick Finds Vocal Inspiration

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.