Monday, 04 Mar 2024
Michelle Lian won de Gold Award in de 2018 NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie. (Larry Dye)

Artiesten profiel: Magie in de bewegingen van Shen Yun eerste soliste Michelle Lian

Michelle Lian is een geboren danseres. Toen ze jonger was, leek dansen haar leuk en begon ze met het uitproberen van een paar verschillende stijlen. Als ze eraan terugdenkt, zegt ze dat klassieke Chinese dans haar al heel lang eigen is. Toen ze haar interesse in andere vormen verloor, keerde ze terug naar klassieke Chinese dans.

Uiteindelijk richtte Lian al haar tijd en energie op het zich volledig ontwikkelen in klassieke Chinese dans, het perfectioneren van de bewegingen en het nastreven van verfijning van de kunst in haar carrière, dit alles met behoud van het plezier ervan.

Michelle Lian won de Gold Award in de 2018 NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie. (Larry Dye)

Maar geleidelijk aan begon ze beetje bij beetje een glimp op te vangen achter elke beweging die ze uitvoerde. “Hoe meer ik danste, hoe meer ik ontdekte dat er een diepere betekenis in zat”, zei Lian in een interview. Ze is sinds 2014 danseres bij Shen Yun Performing Arts.

Dit vooraanstaande klassieke Chinese dansgezelschap, gevestigd in New York, is in de afgelopen twaalf jaar verantwoordelijk geweest voor de revitalisering van deze kunstvorm en daarmee van de traditionele cultuur die zij belichaamt. In de grondvesten van dit oeroude danssysteem, in elke beweging en elk gebaar, schuilt iets waarvan Lian geleidelijk besefte dat het de moeite waard was om te koesteren:

“Het is een zeer omvangrijk, zeer groot iets. Het zit heel diep. Als je eenmaal een beweging kent, gaat het er niet alleen om hoe je het doet, niet alleen hoe je hand deze kant op gaat en je voet die kant en je je hoofd daar positioneert. Het is niet alleen dat. Het is veel meer een holistisch iets.”

Als mensen Shen Yun dansers op het toneel zien, soms allemaal in perfecte harmonie terwijl ze nog in beweging zijn, is de precisie van dat handgebaar, die plaatsing van de voet, en de positie van het hoofd indrukwekkend. Maar wat het publiek bijblijft is wat zij vaak omschrijven als een onbeschrijflijk, maar verheffend gevoel.

Michelle Lian won de Gold Award in de 2018 NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie. (Larry Dye)

Magisch

“Op het podium, samen met de dansers die ze zo bewonderde, is het heel magisch”, zei Lian. “Niet alleen de bewegingen, maar ook de energie van de groep moet synchroon zijn om dat effect te bereiken.”

“Je kunt de energie van iedereen voelen. Je voelt dat iedereen synchroon loopt met elkaar. Je kunt hun ademhaling en hartslag voelen en dan komen je voetstappen gewoon samen. Misschien is dat de reden waarom we zo’n indrukwekkende energie hebben als we dansen, zoals het publiek zegt”, zei ze.

In de tijd dat Lian alleen nog maar toeschouwer was, was haar enige reactie zich te verbazen over hoe mooi de dansen waren. Nu ze deze artiesten persoonlijk kent – als individuen, professionals en vrienden – ziet ze hun optredens in een ander licht.

“Het is soms zelfs nog ontroerender, omdat je weet hoe hard ze gewerkt hebben”, zei ze. “Als je hun moeilijkheden kent, hun geluk, de dingen die ze doormaken om zoiets te bereiken, en vervolgens iets presenteren dat heel puur en rechtvaardig is, dan is dat heel ontroerend. Je weet hoe moeilijk het is om dat te bereiken.”

Michelle Lian won de Junior Division Gold Award in de 2016 NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie. (Larry Dye)

Haar collega-dansers in het gezelschap zijn geweldige artiesten en mentoren voor haar geweest, niet alleen in dans maar ook in het leven, voegde Lian eraan toe, vanwege de holistische kijk die ze hebben op hun vak.

Lian legde bijvoorbeeld uit dat wat zij naar het publiek probeert te brengen iets “schoons, helder en positiefs” is.

“En het helpt als je niet te veel aan jezelf denkt. Tijdens het dansen moet je je hart verruimen”, zei ze. Het helpt om die grootmoedigheid van geest ook in het dagelijks leven te oefenen.

“We verwachten van elkaar dat we de wil hebben om beter te worden. Niet alleen in dans, maar ook moreel. Ik denk dat we dat elke dag van elkaar verwachten”, zei ze. “We verwachten niet dat andere mensen plotseling veranderen, maar we kijken altijd uit naar die sprankeling.”

Een Shen Yun danseres: Een vat voor kunst

Klassieke Chinese dans is beroemd om zijn expressie en de dansen van Shen Yun bevatten altijd verschillende verhalende stukken. Dus als danser, moest Lian leren acteren.

“Ik heb ‘The Butterfly Lovers’ gedaan en dat was heel interessant omdat ik in dat stuk een meisje moet zijn en tegelijkertijd moet doen alsof ik een jongen ben, in één stuk”, zei ze. Het was een hele uitdaging voor haar eerste dramatische rol. “Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik het deze keer waarschijnlijk een beetje anders doen”, zei ze lachend.

“[Met acteren] moet je je emoties aanpassen … om realistisch te zijn moet je emoties in lagen aanbrengen en je moet de verhoudingen aanpassen om iets te verbeteren”, zei Lian. Dansers van dit kaliber werken aan het perfectioneren van wat de gemiddelde danser zich niet eens zou realiseren dat ze binnen hun controle hebben, zoals de toon van een interactie met een andere danser, of de hele atmosfeer van het podium.

Om dit te doen, zoekt Lian naar een zuivere gemoedstoestand.

Het is altijd makkelijker om te absorberen en te presenteren als het canvas zuiverder is”, zei ze. Klassieke Chinese dans gaat over de gevoelens achter elke beweging, benadrukte Lian, en om die heldere, zuivere en pure energie op het publiek over te brengen, moet ze die zelf bezitten. Het lijkt erop dat ego alleen maar in de weg zou zitten. Shen Yun betekent zoiets als “de schoonheid van goddelijke wezens die dansen” en het publiek vindt dat toepasselijk. “Of je nu een positief of een negatief karakter uitbeeldt, het is altijd makkelijker als je niet teveel van je ‘zelf’ hebt”, zei ze.

Michelle Lian won de Junior Division Gold Award in de 2016 NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie. (Larry Dye)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (6 september 2021): Artist Profile: Shen Yun Principal Dancer Michelle Lian’s Magic Within the Movements

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.