Sunday, 19 May 2024
Het hoofdkantoor van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta op 23 april 2020. (Tami Chappell/AFP via Getty Images)

CDC kondigt uitbreiding van luchthavenbewaking aan: Wat het voor u betekent

Het CDC kondigde aan dat het zijn luchthavenbewaking voor verschillende ziekteverwekkers zou uitbreiden

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gaat het toezicht op luchthavens voor infecties aan de luchtwegen opvoeren, aldus verklaringen van het federale agentschap en een particuliere partner op maandag.

Wat houdt het in?

Het privébedrijf, Ginkgo Bioworks, zei dat het zijn samenwerking met het Traveler-based Genomic Surveillance programma van het CDC uitbreidt “om te testen op meer dan 30 bijkomende prioritaire pathogenen, naast SARS-CoV-2,” het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Het programma werd vervolgens beschreven als een “flexibel, multimodaal platform dat bestaat uit drie complementaire benaderingen van monsterverzameling van aankomende internationale reizigers op Amerikaanse luchthavens, waaronder vrijwillige neusswabben, monster van afvalwater van vliegtuigen en monster van afvalwater van luchthavens om de vroege detectie van nieuwe SARS-CoV-2-varianten en andere ziekteverwekkers te verbeteren en hiaten in de wereldwijde surveillance op te vullen.

Wat wordt getest?

De andere ziekteverwekkers waarop het bedrijf zei te zullen testen zijn onder andere meerdere griepstammen en respiratoir syncytieel virus (RSV). Noch het bedrijf, noch de CDC hebben een lijst van de andere ziekteverwekkers gegeven.

“De uitbreiding van het Traveler-based Genomic Surveillance programma naar griep, RSV en andere ziekteverwekkers is essentieel nu we het herfstseizoen van de luchtwegen ingaan. Het TGS-programma, dat begon tijdens de COVID-19 pandemie, fungeerde als een vroegtijdig waarschuwingssysteem om nieuwe en zeldzame varianten van het SARS-CoV-2 virus te detecteren en zal hetzelfde doen voor andere respiratoire virussen in de toekomst,” zei Dr. Cindy Friedman, hoofd van de Travelers’ Health Branch van het CDC, in de verklaring.

Het reizigersprogramma werd midden in de COVID-19 pandemie geïntroduceerd om COVID-19 varianten en andere ziekteverwekkers op te sporen via een neusswab en monsterafname van afvalwater.

Het maakte de “vroege detectie mogelijk van de SARS-CoV-2 variant BA.2.86 die de Verenigde Staten binnenkwam binnen enkele dagen na de wereldwijde identificatie,” zei het CDC, verwijzend naar een COVID-19 variant die werd gevonden in de zomer van 2023. “Aangezien de geïnfecteerde reiziger oorspronkelijk in Japan had gereisd, werd de volksgezondheidsgemeenschap door deze vondst ook geïnformeerd dat de nieuwe variant zich ook naar Azië had verspreid.”

Vrijwillig programma

Het programma van het CDC heeft meer dan 360.000 luchtreizigers “ingeschreven” sinds het eind 2021 werd geïmplementeerd, zei het agentschap, eraan toevoegend dat het zowel “vrijwillig als anoniem” is. Het heeft betrekking op vluchten uit meer dan 135 landen over de hele wereld, zeiden ambtenaren.

Er wordt niet alleen vertrouwd op vrijwilligerswerk van reizigers. Het agentschap verzamelt ook afvalwatermonsters om ziekteverwekkers te evalueren.

Naast Gingko Bioworks zal ook XpresCheck—een bedrijf dat spa-activiteiten uitvoert op luchthavens—deelnemen aan het programma, volgens het CDC.

“We weten dat reizigers een zeer belangrijke populatie zijn om nieuwe en opkomende infecties op te sporen,” vertelde Dr. Friedman van het CDC-programma aan CNN. “Eén monster van een vliegtuig dat van een verre geografische bestemming komt, kan ons mogelijk informatie geven over 200 tot 300 mensen die in dat vliegtuig zaten,” voegde ze eraan toe.

Op een kaart van het CDC is te zien dat het reizigersprogramma wordt uitgevoerd op grote luchthavens in Seattle, San Francisco, Los Angeles, Boston, Washington D.C., New York City, Boston en Newark in New Jersey.

Passagiers staan in de rij op John F. Kennedy International Airport nadat luchtvaartmaatschappijen hebben aangekondigd dat veel vluchten zijn geannuleerd tijdens de verspreiding van de Omicron COVID-19 variant in Queens, New York, op 24 december 2021, kerstavond. (Dieu-Nalio Chery/Reuters)

Waar?

Ambtenaren zeggen dat de nieuwste uitbreiding van start gaat op New York’s John F. Kennedy International Airport, San Francisco International Airport, Boston Logan International Airport en Washington Dulles International Airport.

Aantal ziekenhuisopnames gedaald

Volgens gegevens van de CDC is het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen weken sinds het eind van de zomer gedaald. Voor de week die eindigde op 28 oktober zijn het aantal ziekenhuisopnames, sterfgevallen en COVID-19 positieven in wezen gelijk gebleven, hoewel het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp is gedaald, zo blijkt uit de gegevens.

In september zei het agentschap dat voor het herfst- en winterseizoen het aantal ziekenhuisopnames voor COVID-19, RSV en griep zou stijgen.

Zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als het CDC hebben drie nieuwe bijgewerkte boostervaccins tegen COVID-19 goedgekeurd, hoewel federale gegevens erop wijzen dat de opname relatief traag verloopt. Tot nu toe heeft volgens de gegevens slechts 7 procent van de Amerikanen de injectie gekregen, terwijl opiniepeilingen suggereren dat steeds meer Amerikanen huiverig worden voor de injecties.

Uit een peiling van het Annenberg Public Policy Center van de Universiteit van Pennsylvania bleek dat ongeveer 63 procent van de Amerikanen denkt dat het krijgen van het COVID-19 vaccin veiliger is dan het krijgen van het virus zelf—een daling van 12 procentpunten ten opzichte van april 2021, toen 75 procent die mening was toegedaan.

Uit dat onderzoek bleek ook dat Amerikanen die de prik als onveilig beschouwen, zijn gestegen van 18 procent in augustus 2022 naar 24 procent tijdens de peiling van vorige maand.

Ondertussen is het percentage Amerikanen dat achter het gebruik van ivermectine staat—een medicijn dat vaak werd gedemoniseerd door de media en zelfs door sommige federale gezondheidsfunctionarissen—voor de behandeling van COVID-19 gestegen van 10 procent in september 2021 tot 26 procent vorige maand, zo bleek uit de enquête.

Eerder dit jaar, toen de federale overheid haar drie jaar durende noodtoestand voor de volksgezondheid in verband met COVID-19 ophief, hief het CDC ook de regel op die vereiste dat niet-Amerikaanse burgers of permanente inwoners een bewijs van COVID-19 vaccinatie moesten tonen. Voorheen moest elke bezoeker aan de Verenigde Staten het vaccin krijgen voordat hij op een vlucht naar de Verenigde Staten mocht stappen en moest hij ook vooraf op het virus worden getest.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 november 2023): CDC Announces Expansion of Airport Surveillance: What It Means for You

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.