Sunday, 23 Jun 2024
Het Israëlische Iron Dome antiraketsysteem onderschept raketten die vanuit de Gazastrook worden gelanceerd, gezien vanuit Ashkelon in het zuiden van Israël op 8 oktober 2023. REUTERS/Amir Cohen

Israël in oorlog na ongekende Hamas-aanval: Wat u moet weten

Dit is wat we weten over de verrassingsaanval van Hamas op Israël en de reactie daarop

Israël is dit weekend officieel in oorlog na een verrassingsaanval door Hamas.

Sinds de oprichting van Israël door een verklaring van de Verenigde Naties in 1947 en de uitroeping van de onafhankelijkheid van het land in 1948, heeft het land voortdurend te maken gehad met spanningen en conflicten met zijn Arabische buren.

Een belangrijk spanningsveld tussen Israëli’s en Arabieren betreft Israëls behandeling van de inwoners van Palestina, waarmee de gebieden van de Gazastrook, langs de Middellandse Zee, en de Westelijke Jordaanoever, grenzend aan het nabijgelegen Jordanië, worden aangeduid.

Ondanks de lange ervaring met spanningen en conflicten was de aanval van dit weekend een van de best georganiseerde en meest complexe aanvallen waarmee Israël ooit te maken heeft gehad.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan waren Amerikaanse functionarissen er snel bij om de aanval te veroordelen en te beloven Israël te blijven steunen. Maar met het Huis momenteel in onzekerheid als gevolg van de recente afzetting van Rep. Kevin McCarthy (R-Calif.) als voorzitter, blijft de tijdlijn van de hulp van de Verenigde Staten aan Israël in de lucht hangen.

Dit is wat je moet weten over de aanvallen op Israël dit weekend.

De aanval

In de ochtend van 7 oktober werden vanuit Palestina raketten afgevuurd die over het Israëlische luchtruim scheerden en doelen in de verte troffen, zoals Tel Aviv en de buitenwijken van Jeruzalem.

Video: Israël valt inlichtingengebouw van Hamas aan

De meeste raketdoelen vielen in het land tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Raketten die door terroristen van Hamas in de Gazastrook worden afgevuurd, worden onderschept door het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome boven Sderot, Israël, op 8 oktober 2023. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Ongeveer een uur later rukten grondtroepen van Hamas op naar Israëlisch grondgebied over land, over zee en door de lucht.

Hamas, de politieke partij die regeert over het krimpende gebied dat Palestina wordt genoemd en die door de Verenigde Staten en vele andere wereldregeringen als terreurgroep wordt bestempeld, eiste de aanval op die ze “Operatie Al-Aqsa Storm” noemde.

Muhammad Deif, de militaire leider van Hamas, noemde de manier waarop Israël met Palestina omgaat verantwoordelijk voor de aanval.

“De vijand zal begrijpen dat de tijd van hun rooftochten zonder verantwoording voorbij is,” zei Deif.

De heer Deif noemde de opsluiting van Palestijnen in Israëlische gevangenissen, een Israëlische “ontheiliging” van de Aqsa moskee in Jeruzalem en de bezetting van de Westelijke Jordaanoever—die het sinds 1967 in bezit heeft—als rechtvaardiging voor de aanval.

De Aqsa Moskee is een bijzonder omstreden plaats, die zowel door Joden als moslims wordt geclaimd als een belangrijke religieuze plaats.

Hamas-troepen drongen 22 Israëlische steden en militaire installaties binnen en namen verschillende militairen en burgers in gijzeling, waaronder Amerikaanse burgers, volgens de Israëlische minister van Strategische Zaken Ron Dermer. Verschillende van deze gijzelaars zijn teruggebracht naar de Gazastrook.

De invasie leidde tot enkele van de eerste grondgevechten tussen Israëlische en Palestijnse troepen op Israëlisch grondgebied in decennia.

Een Israëlische soldaat zoekt dekking achter een auto nadat terroristen van Hamas het zuiden van Israël waren binnengedrongen en burgers hadden gedood. Israëlische lichamen zijn hier te zien op een hoofdweg bij Israëls Gevim Kibboets, dicht bij de grens met Gaza op 7 oktober 2023. (Oren Ziv/AFP via Getty Images)

Volgens voorlopige rapporten waren er tegen het einde van 7 oktober ongeveer 250 Israëli’s gedood tijdens de invasie, samen met ongeveer 1.400 gewonden.

Hamas heeft andere Arabische en Palestijnse groeperingen opgeroepen om zich bij de aanval aan te sluiten en zegt dat het conflict nog maar net begonnen is.

Aan de andere kant van de kaart wisselden Israëlische troepen kortstondig vuur uit met militanten van Hezbollah, een terreurgroep uit Libanon, waardoor een nieuw front in het conflict dreigde.

Aan Hamas gelinkte individuen hebben beweerd dat ze financiering voor de aanval ontvingen van Iran, dat onlangs 6 miljard dollar zou ontvangen van de Amerikaanse regering als onderdeel van een gevangenenruil.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft echter beweringen dat dit geld de aanval heeft gefinancierd tegengesproken door te zeggen dat de $6 miljard bevroren is en dat Iran er geen toegang toe heeft.

Israëlische reactie

Israël reageerde snel, ondanks het feit dat het blijkbaar verrast werd door de aanval, ondanks zijn zeer geavanceerde inlichtingennetwerk.

Na het eerste spervuur van Hamas reageerde Israël met zijn eigen raketaanvallen op de Gazastrook. Israëlische luchtmachten vielen locaties aan die vermoedelijk banden hadden met Hamas.

Vuur en rook stijgen op na een Israëlische luchtaanval in Gaza Stad op 8 oktober 2023. (Fatima Shbair/AP Foto)

Volgens de meest recente berichten zijn er in de eerste uren van het conflict ongeveer 500 Israëli’s en Palestijnen omgekomen.

Later, vroeg in de ochtend van 8 oktober, verklaarde het Israëlische veiligheidskabinet formeel de oorlog aan Hamas, waarbij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en anderen wraak beloofden.

De stap—de eerste dergelijke verklaring sinds de Jom Kippoer oorlog van 1973, volgens een verklaring van de regering—werd bevestigd door het kantoor van premier Benjamin Netanyahu op 8 oktober, volgens een verklaring op sociale media.

“Gisteravond heeft het Veiligheidskabinet de oorlogssituatie goedgekeurd en, met het oog hierop, het nemen van belangrijke militaire stappen, overeenkomstig artikel 40 van de Basiswet: De Regering,” luidt de verklaring.

“We zijn in oorlog, en we zullen hem winnen,” zei de heer Netanyahu in een aparte verklaring op televisie.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt vanuit Tel Aviv, Israël, op 7 oktober 2023. (Israëlisch ministerie van Defensie/Video keyframe via Reuters)

Netanyahu heeft gezegd dat de “eerste fase” van de Israëlische reactie eindigde met de “vernietiging van de meerderheid van de vijandelijke strijdkrachten die ons grondgebied binnendrongen” en dat Israël nu uitkijkt naar een tweede “offensieve” fase.

“Israël zal elke plaats bereiken waar Hamas zich schuilhoudt”, zei Netanyahu en waarschuwde de inwoners van Gaza: “Verlaat die plaatsen nu.”

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zwoer ook wraak in een verklaring en zei: “We zullen de realiteit op de grond in Gaza voor de komende 50 jaar veranderen. Wat er vroeger was, zal er niet meer zijn. We zullen met volle kracht optreden.”

Die situatie wordt echter bemoeilijkt door het feit dat Hamas verschillende gijzelaars vasthoudt, wier leven bedreigd zou kunnen worden door een tegenoffensief van Israël.

Abu Obaida, een woordvoerder van de Al Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, suggereerde dit door te zeggen: “Wat er met de mensen van de Gazastrook gebeurt, zal ook met [de gijzelaars] gebeuren. Pas op voor miscalculatie.”

Amerikaanse reactie onzeker

In de nasleep van de aanval hebben Amerikaanse wetgevers en politieke leiders van over het hele politieke spectrum snel hun veroordeling uitgesproken en steun betuigd aan Israël—inclusief de meeste belangrijke wetgevers in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

President Joe Biden en vicepresident Kamala Harris zijn vanmorgen naar verluidt ingelicht over de situatie en het Witte Huis heeft beloofd dat er initiatieven zullen komen om hulp te bieden.

In het Congres zijn de mogelijkheden om te reageren met financiële of militaire hulp op dit moment echter zeer beperkt als gevolg van een dramatische stemming op Capitol Hill vorige week, waarbij Rep. Kevin McCarthy (R-Calif.) op historische wijze werd afgezet als voorzitter van het Huis.

De voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy, spreekt met verslaggevers in Washington op 3 oktober 2023. (US Network Pool via AP)

De uiteindelijke goedkeuring van hulp voor Israël is zo goed als zeker.

De snelheid waarmee het Congres deze hulp goedkeurt blijft echter onzeker, omdat het Huis momenteel geen leider heeft.

Vorige week ontsloeg een groep van acht Republikeinen in het Huis de heer McCarthy uit zijn rol als voorzitter, nadat de meeste Democraten zich bij hen aansloten in een stemming van 216-210 stemmen.

Momenteel heeft Rep. Patrick McHenry (R-N.C.), die door de heer McCarthy werd gekozen voordat hij werd afgezet, de leiding over het Huis als waarnemend voorzitter.

McHenry heeft zijn steun voor Israël uitgesproken, maar zijn macht is beperkt in vergelijking met die van een naar behoren gekozen voorzitter. Het is onduidelijk of hij in zijn huidige rol in staat is om uitgebreide wetgeving aan te nemen, wat betekent dat alle financiële of militaire hulp aan de natie in het Midden-Oosten juridisch dubbelzinnig is in het Congres totdat het Huis een nieuwe voorzitter heeft gekozen.

Wetgevers overwegen momenteel hun opties om de steun voor Israël ondanks deze uitdagingen te bevorderen. Verschillende Republikeinen hebben opgeroepen tot snelle actie, variërend van de goedkeuring van een resolutie met unanieme instemming tot de heraanstelling—permanent of tijdelijk—van de heer McCarthy.

Het Huis komt maandag of dinsdag terug, maar de acties die het zal ondernemen blijven onzeker.

Jack Phillips heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 oktober 2023): Israel at War After Unprecedented Hamas Attack: What to Know

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.