Sunday, 23 Jun 2024
Li Guixin, een Chinese dissident en V.N. vluchteling, in China, op een ongedateerde foto. (Met dank aan Li Guixin)

Overgelopen Chinese spion belicht lange arm van Peking tegen dissidenten in het buitenland

De Chinese geheime politie verzamelt persoonlijke gegevens en huurt lokale agenten in om de beoogde personen te dwingen terug te keren naar China.

Het Chinese regime huurt agenten in om over de hele wereld achter dissidenten aan te gaan in een poging hen terug te krijgen naar China, zo hebben een voormalige spion en slachtoffers onthuld.

De spion, die onlangs naar Australië is uitgeweken, vroeg om Eric genoemd te worden. Gedurende 15 jaar nam hij orders aan van de geheime politie in China om zich te richten op dissidenten in landen als Cambodja, Thailand, India en Australië.

Een van zijn doelwitten is Li Guixin, een beoefenaar van Falun Gong, de meditatiediscipline die de Chinese Communistische Partij (CCP) in 1999 tot doel stelde om te elimineren. De heer Li heeft minstens vijf willekeurige arrestaties en opsluitingen meegemaakt vanwege zijn geloof, voordat hij in 2014 met zijn vrouw en tienerdochter naar Thailand vluchtte.

“Op dit moment hebben we jou nodig om te bevestigen of we naar het juiste appartement kijken,” staat er op een screenshot die Eric deelde met The Epoch Times.

“Observeer wat er in en rond het appartement is; neem wat foto’s en video’s. Organiseer later wat je ziet, zodat we onze observatie kunnen plannen,” instrueerde de begeleider van Eric hem in een bericht van 16 februari 2021.

De begeleider stuurde een reeks foto’s. Sommige toonden Li en zijn familie in gele shirts tijdens meditatie of tijdens Falun Gong-evenementen. Andere bevatten foto’s van hun in China gebruikte identiteitskaarten en hun adres in Thailand van rond 2017.

De heer Li vertelde The Epoch Times dat hij geschokt was nadat hij deze foto’s had bekeken.

Hoewel veel foto’s afkomstig zijn van wat zijn vrienden hadden gedeeld op sociale media, was ten minste één familiefoto nooit op internet geplaatst, zei hij.

“Waar hebben ze die vandaan?” zei hij, eraan toevoegend dat hij het gevoel had dat hij in een film zat. Het was de eerste keer dat hij zijn vermoedens die hem de afgelopen jaren meerdere keren deden verhuizen, kon bevestigen.

“Het lijkt alsof dit echt is,” zei hij.

Eric kon niet bevestigen of – en hoeveel – andere Chinese agenten misschien betrokken waren bij het doelwit van de heer Li. Hij had een vertaler meegenomen om de locatie die zijn begeleider hem gaf te inspecteren. Hij zei dat hij nauwelijks betrokken was bij de zaak nadat hij ontdekte dat Li daar niet meer woonde.

Screenshots van het gesprek tussen Eric, een voormalige Chinese spion, en zijn begeleider, waarin hij werd gevraagd om op zoek te gaan naar de Chinese dissident Li Guixin in Thailand, op 16 februari 2021. (Met dank aan Eric)

“De infiltratie van de CCP in Zuidoost-Azië is vrij ernstig,” vertelde Eric aan The Epoch Times. Als het aankomt op het “in de val lokken” van doelwitten, zei hij, zijn landen als Thailand, Cambodja en Birma (ook bekend als Myanmar) “topkeuzes” voor het regime.

“Lokale regeringen knijpen soms een oogje dicht of werken zelfs met hen samen.”

De heer Li, die “niet speciaal is”, suggereerde dat Peking hem had uitgekozen vanwege zijn afwijkende standpunten. Hij heeft kritische stukken geschreven over het Chinese regime en werd in de herfst van 2021 medewerker van de Chinese versie van The Epoch Times. De website van The Epoch Times blijft net als veel andere internationale mediakanalen ontoegankelijk in China, door de internetblokkade van het regime.

In 2023 heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie twee afzonderlijke zaken aangespannen tegen vermeende Chinese agenten, waaronder twee die een geheime Chinese politiepost zouden hebben beheerd in New York City en twee anderen die beschuldigd worden van het proberen omkopen van Amerikaanse belastingambtenaren tegen een onderneming die geleid wordt door mensen die Falun Gong beoefenen. In een voormalige zaak hielp een van de mannen ook bij het organiseren van tegenprotesten tegen Falun Gong-demonstraties tijdens de reis van communistisch leider Xi Jinping naar Washington in 2015.

Wang Liming, die als Chinees politiek cartoonist werkt onder het pseudoniem Rebel Pepper, was ook een doelwit van de voormalige Chinese agent. Hij zei dat zijn goede vriend, een in Japan gevestigde blogger met miljoenen fans op Chinese sociale media, ooit door agenten van het ministerie van Staatsveiligheid was gevraagd om Falun Gong-beoefenaars te bespioneren toen hij zijn woonplaats bezocht.

“Hij wees [het verzoek] ronduit af,” vertelde Wang aan NTD, een zuster-mediakanaal van The Epoch Times. “Ze mobiliseren iedereen om spion te worden. Als iemand met invloed denkt dat hij je kan gebruiken, vragen ze: ‘Wil je … inlichtingen voor ons verzamelen? Dit is best eng.”

Een waarschuwing

De heer Li herinnert zich nog steeds wat er eind 2021 gebeurde, hetzelfde jaar waarin de begeleider van Eric hem vroeg om te helpen bij het opsporen van Li.

Die december, op de terugweg van een park in de Thaise Suphan Buri Provincie waar ze Falun Gong-meditatie beoefenden, ontmoette de vrouw van Li een man die geïnteresseerd leek in het leren van de beoefening.

Het echtpaar Li verwelkomde hem bij hen thuis om samen de leer van de beoefening te lezen en schonk hem later een exemplaar van “Zhuan Falun”, de belangrijkste tekst van de beoefening.

Ze voegden elkaar toe als vrienden op de instant communicatie-app Line, en de man vroeg om het adres van het stel en zei dat hij hen wat thee wilde sturen.

De man noemde zichzelf Li Guoan en beschreef zichzelf als reisleider. “Guoan” betekent woord voor woord staatsveiligheid.

De heer Li merkte deze aanwijzing pas weken later op, toen een vrouw hen opbelde en hen aanspoorde om te vertrekken.

Li herinnerde zich dat ze zei: “Vraag niet wie ik ben. Ik ben iemand die heel dicht bij die nationale veiligheidsman staat.”

“Jullie situatie is nu heel gevaarlijk,” zei ze. “Haast je en verhuis naar een andere stad.”

Volgens de vrouw hielden de Chinese inlichtingendiensten de familie Li al een tijdje in de gaten. Voor het leveren van het boek en hun adres, had “Guoan” een beloning gekregen van het lokale Chinese consulaat van 100.000 Thaise baht (ongeveer $3.000 in die tijd), met nog een gelijk bedrag in het verschiet, zei de vrouw.

De man probeerde de familie Li al sinds begin 2021 te vinden, vertelde de vrouw.

De heer Li verhuisde zijn familie diezelfde dag nog naar het huis van een vriend.

Li Guixin mediteert in Lumphini Park in Bangkok op 12 mei 2014. (Met dank aan Li Guixin)

Na een paar maanden verschenen er echter weer verdachte mensen, waarvan velen Chinees spraken. Vanop de eerste verdieping van hun gebouw, waar zijn vriend net een café had geopend bleven ze urenlang foto’s maken. Ze toonden ook een bijzondere interesse in details over enkele “Chinese” personen die “in de media” werkten.

De heer Li begon te vrezen dat hij degene was die ze zochten.

Op een keer, terwijl zijn vriend in de keuken aan het werk was, probeerde iemand naar boven te sluipen. Later vertelde een plaatselijke bewoner aan Li’s vriend dat hij gestuurd was door het Chinese consulaat.

Tot op de dag van vandaag vreest Li dat het regime de druk op hem niet heeft verminderd.

Rond Chinees Nieuwjaar in februari belde Li met zijn zus in China. Ze vertelde hem dat de politie diezelfde dag nog was gekomen.

“Ze kennen je situatie heel goed,” vertelde ze hem. Toen, bizar genoeg, zei ze: “Kom terug.”

Hij vertelde haar dat dat onmogelijk was.

“Moeilijk te zeggen,” antwoordde ze.

De heer Li had het gevoel dat de autoriteiten zijn zus bedreigd moesten hebben. “Natuurlijk weet ze dat dat gevaarlijk is,” zei hij. “Ze zegt dit omdat iemand het hoort.”

Rechtstreekse gesprekken met zijn moeder, die nu 85 is, zijn al lang geblokkeerd, en praten met zijn zus was de enige manier voor hem om met zijn familie te communiceren.

Li wist dat hij moest stoppen met zijn zus op te bellen om “haar niet nog meer problemen te bezorgen”.

“Zorg goed voor jezelf en je moeder,” zei hij tijdens het gesprek tegen haar.

De heer Li, die sinds 2022 verschillende keren is verhuisd, voelt nog steeds de schaduw van de vervolging over hem. Maar hij zegt dat hij probeert om zich niet te laten beheersen door angst.

Door dit alles heen, zei hij, heeft hij mensen ontmoet zoals die vrouw die zich aanbood om te helpen. Dit is een teken dat de CCP niet op veel steun van het publiek kan rekenen.

Het geeft hem hoop dat mensen met een geweten de CCP niet zullen volgen in het vervolgen van goede mensen.

Ondertussen probeert Li “goed voor zichzelf te zorgen” en laat hij de rest aan het lot over.

Hij leeft volgens de waarden van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid – de kernprincipes van Falun Gong – en zegt dat hij niets te vrezen heeft.

Luo Ya en Chang Chun hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 mei 2024): Defected Chinese Spy Spotlights Beijing’s Long Arm Targeting Dissidents Abroad

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.