Saturday, 25 May 2024
Nagespeelde foltering: Een als Chinese politieagent verklede Falun Gong-beoefenaar bewaakt een kooi met Falun Gong-beoefenaars tijdens een demonstratie voor de Londense Houses of Parliament op 20 juli 2009. (Shaun Curry/AFP via Getty Images)

Banen geweigerd, persoonlijke eigendommen in beslag genomen: De manier van het Chinese regime om het geloof uit te roeien

De dwangmiddelen die worden gebruikt om deze gelovigen te transformeren, omvatten gevangenschap, foltering, seksueel misbruik, psychiatrische mishandeling en gedwongen orgaanoogst. De vervolging blijft echter niet beperkt tot de werkkampen en gevangenissen van de CCP: tactieken als het ontnemen van kansen op werk, inbeslagname van persoonlijke eigendommen en financiële uitbuiting hebben het dagelijks leven van de burgers ernstig beïnvloed.

“Hun reputatie ruïneren, hen financieel failliet laten gaan en hen lichamelijk vernietigen” – dat waren de drie beleidsmaatregelen die de CCP nam in een poging om Falun Gong-beoefenaars uit te roeien, volgens de “Negen commentaren op de Communistische Partij”, een negendelige redactionele serie gepubliceerd door de Chinese editie van The Epoch Times in 2004.

Falun Gong is een oude spirituele discipline gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie. Hier presenteren we enkele geselecteerde gevallen van Falun Gong-aanhangers in China die gediscrimineerd worden vanwege hun geloof en omdat ze niet slagen voor het “politieke achtergrondonderzoek”, een routinebeoordeling van iemands “politieke dossier” dat alle cruciale en gevoelige informatie over de persoon bevat, zowel persoonlijk als professioneel.

Ontzegging van kansen op een baan

Nadat Luo Xiang was afgestudeerd met een doctoraat aan de Universiteit van Peking, was geen enkele organisatie bereid hem aan te nemen vanwege zijn politieke dossier waarin stond dat Luo zijn lidmaatschap van de CCP had opgegeven in 1999, nadat hij was begonnen met het beoefenen van Falun Gong.

Volgens Minghui.org, een Amerikaanse non-profitorganisatie die de vervolging van Falun Gong in China documenteert, solliciteerde Luo in 2004 naar een baan als docent aan de Hunan Normal University. De universiteit verheugde zich op zijn komst en had zelfs zijn lessen gepland voor het komende semester. Ze weigerden hem echter aan te nemen nadat uit zijn politieke dossier was gebleken dat hij Falun Gong beoefent.

Luo kreeg van een bestuurder van de Wanzhou Universiteit te horen dat geen enkele school hem zou aannemen tenzij de gegevens over zijn banden met Falun Gong uit zijn politieke dossier zouden worden verwijderd. Hij probeerde de gegevens te laten verwijderen door een brief te sturen naar het bestuurskantoor van de universiteit in Peking, maar kreeg geen antwoord.

Zhang Shude uit de stad Harbin, provincie Heilongjiang, behaalde een masterdiploma aan de Technologische Universiteit van Harbin. Hij vond een baan bij het Dalian City Science and Technology Design Institute en had een opdracht in Panjin City toen hij werd gearresteerd, meldde Minghui.org.

Zhang ging naar het politiebureau om zijn tijdelijke verblijfsvergunning te verlengen toen hem werd gevraagd of hij Falun Gong beoefende. De politie weigerde zijn aanvraag in behandeling te nemen toen hij zei dat hij dat deed. De politie verscheen drie dagen later bij zijn woning en arresteerde hem. Verschillende persoonlijke bezittingen van Zhang werden in beslag genomen en hij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 yuan (ongeveer 3.000 dollar).

Zhang Shude. (Met dank aan Minghui.org)

De werkgever van Zhang probeerde zijn moeder een “garantieverklaring” te laten ondertekenen – een gedwongen document dat verklaart dat een beoefenaar van Falun Gong berouw heeft – waarin ze beloofde haar zoon te laten stoppen met het beoefenen van Falun Gong, maar ze weigerde. Ze namen ook de woning en bedrijfsauto terug die aan Zhang ter beschikking waren gesteld voor zijn opdracht in de stad en beëindigden zijn arbeidsovereenkomst een jaar voor de einddatum, met de verklaring dat het Zhangs “vrijwillige” beëindiging was, omdat hij na zijn arrestatie niet op zijn werk was verschenen.

Eigendommen in beslag genomen, geld afgeperst

Hu Yanmin, 65 jaar, uit Yingkou City, provincie Liaoning, werd in augustus 2021 vrijgelaten uit de Dabei gevangenis nadat ze zeven jaar had vastgezeten voor het beoefenen van Falun Gong. Tijdens haar gevangenschap namen de autoriteiten haar fabriek voor isolatiemateriaal in beslag, met inbegrip van het land, de faciliteit en de materialen.

Voor haar arrestatie in 2014 floreerde Hu’s bedrijf, met een jaarlijkse winst van meer dan 800.000 yuan (116.000 dollar). De autoriteiten schortten ook haar pensioen op terwijl ze gevangen zat, en zelfs na haar vrijlating kreeg ze nooit de pensioenverhoging die beschikbaar was voor andere gepensioneerden.

De vervolging heeft haar minstens 5,6 miljoen yuan aan financieel verlies gekost.

Omdat veel Falun Gong-beoefenaars hun baan verloren nadat de vervolging in 1999 begon, hebben Li Wensheng en zijn vrouw, Wu Jinping, uit Chaoyang City, provincie Liaoning, in 2003 samen met enkele andere Falun Gong-beoefenaars een detergentenbedrijf opgericht. Door hun harde werk steeg de omzet van het bedrijf geleidelijk, jaar na jaar.

De politie van Chaoyang City Public Security Bureau arresteerde het echtpaar echter in 2008 en nam veel van hun bezittingen mee, waaronder computers, een printer, een bankboekje met 20.000 yuan (ongeveer 3.000 dollar) en meer dan 100.000 yuan in contanten. De politie nam het echtpaar ook mee naar het kantoor van hun bedrijf en wilde dat zij een kluis openden met daarin de chequeboekjes van het bedrijf, het openbare zegel, het financiële zegel en het zegel van de wettelijke vertegenwoordiger. Toen Li zei dat hij de sleutel niet had, sloeg de politie hem en nam de kluis mee. Ook de bedrijfsauto werd meegenomen en de ingehuurde chauffeur werd gearresteerd.

Het detergentenbedrijf van Li Wensheng en Wu Jinping in Chaoyang City, provincie Liaoning, China. (Met dank aan Minghui.org)

De politie zei tegen Li dat hij zijn werknemers naar het kantoor moest roepen, omdat ze hen ook wilden arresteren. Li weigerde echter en werd door een agent in het gezicht geslagen, waardoor zijn gezicht bloedde. Het echtpaar werd vervolgens naar een detentiecentrum gestuurd.

Werknemer Pi Yongli, die naar het kantoor ging om producten te zoeken voor een klant, werd ook gearresteerd en veroordeeld tot een jaar dwangarbeid. Een andere werknemer, Pan Yufeng, een sales manager van het bedrijf, werd thuis gearresteerd. De politie wilde dat Pan’s vrouw hen geld gaf, maar zij vertelde hen dat het echtpaar geen bankboekje had. De politie nam toen een mooie handtas mee. Toen ze hen uitschold omdat ze achter haar handtas aangingen, antwoordde een agent: “Achter uw handtas aan? We zitten ook achter uw huis aan!”

Zhang Guilan uit Yichun City, provincie Heilongjiang, kreeg slechts 300.000 yuan (ongeveer 43.300 dollar) compensatie nadat haar huis in 2011 was gesloopt voor nieuwbouw. Het bedrag was veel lager dan de oorspronkelijke compensatie van 1.200.000 yuan die ze had moeten krijgen.

Zhang Guilan. (Met dank aan Minghui.org)

Zhang vertelde een verslaggever over haar benarde situatie en de verslaggever interviewde de partijsecretaris van het bestuur van het Nancha-district, waar ze woont. De partijsecretaris zei, “Zhang Guilan beoefent Falun Gong dus haar huisvergoeding zou minder moeten zijn dan de anderen. Wie heeft haar gevraagd Falun Gong te beoefenen?”

De verslaggever vroeg toen: “Ze beoefent Falun Gong, dus doet haar huis dat ook?”

“Zhang Guilan beoefent Falun Gong, en haar huis is ook het huis van Falun Gong,” zei de partijsecretaris, eraan toevoegend dat de directeur van het Nancha-district en alle leden van het districtsbestuur ermee instemden om Zhang minder compensatie te betalen.

Toen de verslaggever erop wees dat hun beslissing verkeerd zou kunnen zijn, omdat de wet en de verordening voor compensatie niets zeggen over Falun Gong, antwoordde de partijsecretaris dat in het Nancha-district “wat wij zeggen de wet is”.

Toen Zhang weigerde te verhuizen, werden de nutsvoorzieningen naar haar huis afgesloten en sijpelde er later water in haar huis.

Het huis van Zhang Guilan. (Met dank aan Minghui.org)

Luo Caisen, in de zestig, uit de provincie Heilongjiang, werd ook gearresteerd wegens het beoefenen van Falun Gong. De politie nam 58.000 yuan (ongeveer 8.500 dollar) in contanten in beslag, maar deed geen aangifte. Haar familie en advocaat verzochten de politie het geld terug te geven omdat de familie het nodig had voor hun familiebedrijf, maar ze kregen te horen dat de zaak in onderzoek is bij de politie en dat het geld dus niet kon worden teruggegeven.

Nadat de zaak van Luo was voorgelegd aan het parket van Acheng, en later aan de rechtbank van Acheng, merkten de familie en de advocaat op dat het geld niet was opgenomen als bewijsmateriaal. De politie vertelde Luo’s zoon dat het geld aan hen zou worden teruggegeven nadat de rechter het vonnis had uitgesproken. Luo werd later veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf, maar de familie heeft het geld nooit ontvangen.

Luo Caisen met haar kleinkinderen. (Met dank aan Minghui.org)

Yao Tiebin en zijn vrouw, Zhang Fengrong, uit de provincie Heilongjiang, werden in juli 2008 thuis gearresteerd. De politie nam verschillende persoonlijke zaken in beslag, waaronder geld, een computer, een printer, een videospel en een nieuwe motorfiets, voor een bedrag van meer dan 3 miljoen yuan (ongeveer 43 500 dollar). De politie sloeg het koppel tot hun “gezichten gezwollen en zwart-blauw waren”.

Yao Tiebin en Zhang Fengrong’s huis na de plundering. (Met dank aan Minghui.org)

Toen Zhang de politie vroeg wat de reden was om hun huis te doorzoeken en hun bezittingen in beslag te nemen, zei een agent: “De staat [CCP] staat niet toe dat jullie Falun Gong beoefenen. Als je Falun Gong beoefent, dan overtreed je de wet.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 april 2023): Jobs Denied, Personal Property Seized: Chinese Regime’s Way of Eradicating Faith

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.