Saturday, 25 May 2024
President Joe Biden, links, en House Minority Leader Kevin McCarthy (R-Calif.) in dossierbeelden. (Getty Images)

Witte Huis, Republikeinse leiders bereiken ‘principe’-akkoord over schuldplafond

Het Witte Huis en de Republikeinen in het Huis hebben een principeakkoord bereikt, maakte Huisvoorzitter Kevin McCarthy zaterdagavond bekend.

“We hebben nog veel werk te doen. Maar ik geloof dat dit een principeakkoord is dat het Amerikaanse volk waardig is,” zei McCarthy tegen verslaggevers op Capitol Hill.

“Dat zijn historische verlagingen van de uitgaven, ingrijpende hervormingen die mensen uit de armoede zullen halen en aan het werk zullen helpen, en de te grote overheidsbemoeienis zullen terugdringen. Er zijn geen nieuwe belastingen, geen nieuwe overheidsprogramma’s. Er staat nog veel meer in het wetsvoorstel. We hebben vanavond nog meer werk te doen om alles af te schrijven,” zei hij.

President Joe Biden zei dat het akkoord “goed nieuws” is omdat het akkoord “de uitgaven vermindert en tegelijkertijd programma’s voor werkende mensen beschermt en de economie voor iedereen doet groeien.”

“Het akkoord is een compromis, wat betekent dat niet iedereen krijgt wat hij wil,” zei hij in een verklaring. “Dat is de verantwoordelijkheid van regeren.”

Biden drong er bij het Huis en de Senaat op aan “om het akkoord meteen goed te keuren.”

De aankondiging komt na twee weken van gesprekken tussen onderhandelaars aan beide zijden om een akkoord te bereiken over de voorwaarden voor het verhogen van het kredietplafond van 31,4 biljoen dollar om een historische wanbetaling op de Amerikaanse staatsschuld te voorkomen.

McCarthy nam “uit respect” geen vragen van de media aan en voegde eraan toe dat hij de Republikeinen in het Huis eerst over het akkoord zou informeren.

De definitieve tekst van de wet zal volgens de House Speaker zondag klaar zijn, en de stemming zal volgende week woensdag plaatsvinden.

“Ik verwacht het schrijven van het wetsvoorstel af te ronden, het te controleren met het Witte Huis en morgenmiddag opnieuw met de president te spreken en dan morgen de tekst ervan te plaatsen,” zei hij.

Spreker van het Huis Rep. Kevin McCarthy (R-Calif.) spreekt met leden van de pers als hij aankomt bij het Amerikaanse Capitool in Washington op 25 mei 2023. (Alex Wong/Getty Images)

McCarthy weigerde details over het akkoord te geven, hoewel sommige media onder vermelding van anonieme bronnen beweerden dat beide partijen overeenkwamen om de schuldlimiet van het land voor twee jaar te verhogen en gedurende die tijd uitgavenplafonds in te stellen, alsmede de werkvereisten voor voedselhulp te verhogen.

Voor de aankondiging kondigde McCarthy de deal aan op Twitter.

“Ik kom net van de telefoon met de president. Nadat hij maandenlang tijd verspilde en weigerde te onderhandelen, zijn we tot een principeakkoord gekomen dat het Amerikaanse volk waardig is. Ik zal om 21.10 uur ET een verklaring afleggen”, schreef McCarthy op Twitter.

Het Witte Huis bevestigde eerder het telefoongesprek tussen president Biden en de spreker, evenals telefoongesprekken met Senate Majority Leader Chuck Schumer en House Minority Leader Hakeem Jeffries.

Maar sommige conservatieve en progressieve wetgevers hebben hun bezorgdheid geuit over de onderhandelingen, waardoor het wetsvoorstel moeilijk door het Congres zou kunnen komen.

Op vrijdag heeft minister van Financiën Janet Yellen de verwachte X-datum voor het begrotingsplafond bijgesteld naar 5 juni, waardoor de mogelijkheid dat de Verenigde Staten in gebreke blijven bij het nakomen van hun schuldverplichtingen met vier dagen wordt uitgesteld.

Het akkoord komt op een moment dat het kassaldo van de schatkist alarmerend slonk: op 24 mei daalde het tot onder de 50 miljard dollar, tegen 316,381 miljard aan het begin van de maand.

Waarom de onderhandelingen zo lang duurden

Sinds de Amerikaanse regering in januari de door het Congres goedgekeurde schuldlimiet van 31,4 biljoen dollar heeft overschreden, heeft het Witte Huis erop aangedrongen dat de president geen onderhandelingen zou tolereren die dreigen met een wanbetaling.

“Ik zal niet onderhandelen of Amerika zijn schuld betaalt,” zei hij in een tweet van februari 2023. “Ik zal niet toestaan dat deze natie in gebreke blijft.”

Tijdens briefings vertelde perssecretaris Karine Jean-Pierre herhaaldelijk aan verslaggevers dat het absoluut noodzakelijk is om het schuldplafond te verhogen zonder enige voorwaarden vooraf, “zoals ze hebben gedaan in Democratische en Republikeinse regeringen.”

Eerder deze maand had Biden een ontmoeting met vier topcongresleiders nadat minister van Financiën Janet Yellen had gewaarschuwd dat de overheid al op 1 juni zonder geld zou kunnen komen te zitten om aan haar verplichtingen te voldoen. Jean-Pierre bevestigde toen echter dat Biden het niet had over het schuldenplafond, maar eerder over “een afzonderlijk gesprek over hun uitgaven, wat ze willen doen met de begroting.”

Minister van Financiën Janet Yellen neemt deel aan een Multilaterale Ontwikkelingsbank (MDB) Evolution Roundtable tijdens de jaarlijkse voorjaarsvergaderingen van de Wereldbankgroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op het hoofdkantoor van het IMF in Washington op 12 april 2023. (Alex Wong/Getty Images)

Huisvoorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) beschuldigde Biden ervan “bang” te zijn om te onderhandelen. Maar de regering beschuldigde de Republikeinen ervan het land te hebben gegijzeld over de schuldlimiet.

McCarthy reageerde op deze beweringen door op te merken dat de GOP een “verantwoord plan” had opgesteld om het schuldplafond te verhogen om de lopende rekeningen te kunnen betalen en tegelijkertijd aspecten van de uitgaven van de federale overheid aan te pakken en te beteugelen.

Hij introduceerde wetgeving—de Limit, Save, Grow Act—die het schuldplafond met 1,5 biljoen dollar zou verhogen, de federale uitgaven zou terugbrengen naar het niveau van 2022 en de groei van de uitgaven zou beperken tot 1 procent per jaar. Het wetsvoorstel werd aangenomen met een flinterdunne stemming van 217 tegen 215.

In plaats daarvan is het de huidige regering die “het land in gebreke stelt”, zei hij.

“Wij zijn de enigen die verantwoordelijk en verstandig zijn,” zei McCarthy in april tegen verslaggevers.

Huis Minderheidsleider Hakeem Jeffries (D-N.Y.) keerde zich later tegen het Republikeinse voorstel om werkeisen te stellen aan personen die federale steun ontvangen, en noemde het een “non-starter”.

“In de context van een schuldenplafondconflict dat is gefabriceerd als onderdeel van een poging om een wanbetaling te voorkomen, dat dit soort zogenaamde werkeisen kunnen worden opgelegd aan het Amerikaanse volk, terwijl er al belangrijke werkeisen bestaan volgens de wet,” vertelde hij CNBC in een interview op 17 mei.

Hoe Biden en McCarthy de besprekingen leidden

Na een ontmoeting van een uur op 16 mei kwamen president Biden en McCarthy overeen dagelijks rechtstreeks te overleggen. Toen de president naar Japan reisde voor de G7-top, die overschaduwd werd door het risico op wanbetaling in Washington, kozen de twee partijen vertegenwoordigers om over het schuldplafond te onderhandelen.

Rep. Garret Graves (R-La.) ging in gesprek met het hoofd van het Office of Management and Budget, Shalanda Young, en de adviseur van het Witte Huis, Steve Ricchetti.

Dit leidde tot veel optimisme dat een akkoord naderde, want McCarthy feliciteerde de president omdat hij “de reikwijdte” van de besprekingen had veranderd, wat duidde op “een beter proces”.

“Er was een overweldigende consensus, denk ik, in de vergadering van vandaag met leiders van het congres dat het in gebreke blijven met de schuld gewoon geen optie is,” zei Biden.

Biden onderbrak zijn overzeese reis om McCarthy te ontmoeten. De twee hadden een “productieve” discussie toen hij terugkeerde naar Washington. Biden erkende dat de federale overheid moet snijden in de uitgaven, maar hij merkte ook op dat wetgevers de fiscale achterpoortjes moeten aanpakken en ervoor moeten zorgen dat de rijken hun eerlijke deel betalen.

“We zijn het nog steeds oneens, maar ik denk dat we kunnen komen waar we heen moeten. We weten allebei dat we een grote verantwoordelijkheid hebben,” zei Biden op 22 mei tegen verslaggevers.

Vonken vliegen

Rep. Chip Roy (R-Tx.) was een uitgesproken voorstander van het doorvoeren van fiscale hervormingen tijdens de verhoging van het schuldplafond.

In een memo aan zijn Republikeinse collega’s in de Tweede Kamer drong Roy er bij iedereen op aan om “de lijn vast te houden” in de onderhandelingen om ervoor te zorgen dat de bepalingen in de aprilwet inzake de schuldlimiet zouden worden uitgevoerd, waaronder ongeveer 4,8 biljoen dollar aan tekortreducties over een periode van tien jaar.

“Ze zijn allemaal van cruciaal belang, en geen enkele mag worden opgegeven alleen om een ‘deal’ te bereiken”, schreef Roy.

“Terwijl de Republikeinen van het Huis vechten voor hardwerkende Amerikaanse gezinnen die geconfronteerd worden met een opgeschroefde, gewapende overheid die haaks staat op onze manier van leven, zijn president Biden en de Democraten al weken aan het treuzelen om te vechten voor rijke liberale elitisten die meer uitgaven, meer overheid, meer bedrijfssubsidies en minder vrijheid willen.”

Senator Bernie Sanders (I-Vt.) drong er in een opiniestuk in Fox News bij de president op aan om het 14e Amendement te gebruiken om het schuldenplafond te verhogen en een wanbetaling te voorkomen.

“Dit is geen radicaal idee. Ervoor zorgen dat de Verenigde Staten hun rekeningen blijven betalen, ongeacht of de wettelijke verhoging van het schuldplafond wordt verhoogd of niet, is een idee dat wordt gesteund door Republikeinen en Democraten,” schreef hij.

Rep. Pramila Jayapal (D-Wash.) waarschuwde verslaggevers dat ze bang was voor een “enorme reactie op straat” als het Witte Huis zou instemmen met bezuinigingen.

Uit een recente CNN Poll, uitgevoerd door SSRS, bleek echter dat 60 procent van de Amerikanen zegt dat het Congres de schuldlimiet alleen mag verhogen als er bezuinigingen aan een deal worden gekoppeld.

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.) zei dat het een “probleem” zou zijn als Biden zou instemmen met uitgavenplafonds of bezuinigingen via het schuldplafond.

Volgens Rep. Jamaal Bowman (D-N.Y.) waren Republikeinen “economische terroristen” en vertelde CNN dat Biden het 14e Amendement moet inroepen, een munt moet slaan en niet langer moet onderhandelen “met gijzelnemers”.

“Ik bedoel, we onderhandelen wereldwijd niet met terroristen,” zei hij. “Waarom onderhandelen we dan wel met de economische terroristen van de Republikeinse Partij?

Tijdens een persbriefing op 24 mei zei Jean-Pierre dat het debat over het schuldplafond “een gefabriceerde crisis” was door de Republikeinen.

Hoe beleggers nerveus werden

In de aanloop naar het akkoord over het schuldplafond waren de Amerikaanse financiële markten meestal kalm omdat beleggers erop vertrouwden dat de twee partijen uiteindelijk een akkoord zouden bereiken zoals ze dat in het verleden hadden gedaan. Maar er waren enkele onderliggende kriebels.

De spreads op 1-jaars credit default swaps (CDS)—een meting van het risico op wanbetaling—hadden een recordhoogte bereikt. Ook de 6-maands en 5-jaars CDS bereikten hun hoogste niveau in ongeveer tien jaar. Maar toen functionarissen aangaven dat de besprekingen vorderden, daalden de kosten voor het verzekeren van blootstelling aan de Amerikaanse overheidsschuld op 26 mei.

Marktwaarnemers merkten ook op dat de kloof tussen de kortetermijnrente op schatkistpapier en andere rentetarieven erop wijst dat beleggers het risico op wanbetaling ernstig nemen.

Maar de bredere aandelenmarkt hield stand.

De Nasdaq Composite Index steeg de afgelopen maand ongeveer 6 procent, terwijl de S&P 500 ongeveer 1 procent steeg. De Dow Jones Industrial Average daalde met 2 procent.

Bovendien bleek uit een onderzoek van de Bank of America onder bijna 300 fondsbeheerders dat 71 procent van de respondenten een oplossing verwacht voordat de schatkist geen geld meer heeft om haar verplichtingen te dekken.

Jackson Richman en Lawrence Wilson hebben bijgedragen aan dit verslag.

Emel Akan heeft bijgedragen aan dit verslag.

UPDATE: Dit artikel is bijgewerkt met commentaar van president Joe Biden.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 mei 2023): White House, Republican Leaders Reach Debt Ceiling Agreement ‘In Principle’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.