Wednesday, 12 Jun 2024
Een bewaker kijkt door het raam van een galerij in detentiecentrum nr. 1 in Peking tijdens een rondleiding georganiseerd door de autoriteiten op 25 oktober 2012. (Ed Jones/AFP via Getty Images)

Activist die opkomt voor democratie wordt zwaar vervolgd door Chinese autoriteiten voor kritiek op CCP

Shao Mingliang, een inwoner van de Chinese provincie Jiangsu, is een pro-democratie-activist en criticus van het totalitaire regime.

In een interview met de Chinese editie van The Epoch Times op 13 april vertelde hij over de martelingen die hij heeft moeten doorstaan toen hij vier jaar in de gevangenis zat.

Shao zei dat de Chinese autoriteiten hem hebben gemarteld omdat hij openlijk kritiek had geuit op de Chinese Communistische Partij (CCP). Hij beweerde dat de autoriteiten hem zelfs na zijn vrijlating beletten om medische behandeling te krijgen, hoewel zijn gezondheid sinds zijn vrijlating uit de gevangenis steeds verder achteruit gaat.

“Ik had niet verwacht dat ik de martelingen zou overleven,” zei hij.

Hij zei dat hij van 2019 tot 2023 zat opgesloten in een detentiecentrum in Nanjing en in een gevangenis in Changzhou, beide in de provincie Jiangsu. Hij getuigde dat hij verschillende keren bijna was gestorven door de martelingen.

“Ik kon een onaangename geur uit mijn lichaam ruiken zoals van een lijk, maar ik was zo zwak dat ik niet eens de energie had om aan zelfmoord te denken,” zei Shao.

Toen hij op 15 maart werd vrijgelaten, was Shao in slechte gezondheid. De autoriteiten stonden niet toe dat zijn familie hem ophaalde uit de gevangenis en ze stuurden hem naar huis op een brancard. Sindsdien staat hij onder huisarrest.

Met de hulp van zijn familie en vrienden slaagde Shao erin naar een ziekenhuis in Nanjing te gaan voor medische behandeling. Maar hij zei dat een groep lokale politieagenten in burger hem volgde en het medisch personeel tegenhield om hem te behandelen.

“Ik heb in de gevangenis gedurende de vier jaar gevangenschap brutale martelingen ondergaan. Bestaan er überhaupt mensenrechten of rechtsregels in China? Ik ben een goed voorbeeld en de rechtstreekse getuige van de rode terreur en de donkere geschiedenis [van de CCP]!” zei Shao in een video op Chinese sociale media.

Shao zei dat de autoriteiten hem dood wilden hebben.

 

Hij weegt nu minder dan 40 kg en heeft dringend medische verzorging nodig. Shao zei dat jarenlange martelingen zijn gewrichten, hart, nieren, slokdarm, maag en andere organen hebben aangetast.

De CCP beperkt de vrijheid van dissidenten en minderheidsgroepen die als een bedreiging voor haar gezag worden beschouwd. Zo worden dissidenten en rechtenactivisten onder huisarrest geplaatst en houden politieagenten in burger hun activiteiten nauwlettend in de gaten.

De CCP is een “terroristische organisatie”

Shao woont in het dorp Xiangtang in het district Pukou in Nanjing. Hij is de oprichter van de Minfu-partij (of “Democratische Heroplevingspartij”). Hij riep op om de CCP uit de macht te zetten.

Zijn politieke standpunten had hij op de voorgevel van zijn huis geschreven: “In de toekomst, na het omverwerpen van de Russisch-Maoïstische Communistische Partij [CCP] die ons land heeft bezet, [moeten we] haar onmiddellijk verklaren als een anti-menselijke terroristische organisatie en een criminele nazistische organisatie.”

Hij protesteerde ook buiten de kantoorcomplexen van de lokale overheid, waarbij hij de CCP aanklaagde.

Op 25 januari 2014, werd hij vlak voor het regeringscomplex van het district Pukou door een voertuig aangereden, en de bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en het duurde twee jaar voordat zijn verwondingen waren geheeld. Door het ongeval raakte hij ook gehandicapt en moest hij een rolstoel gebruiken.

Shao vermoedt dat de lokale autoriteiten achter het auto-ongeluk zitten, aldus Civil Rights and Livelihood Watch, een Chinese website met informatie over mensenrechten.

Marteling in de gevangenis

Shao werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens “ruzie stoken en problemen uitlokken”, een gebruikelijke aanklacht op grond van artikel 293 van de Chinese strafwet die Peking vaak gebruikt om critici en dissidenten aan te pakken.

“Het lijden gaf me het gevoel dat ik liever zou sterven dan te leven,” zei Shao, terwijl hij tijdens het interview begon te huilen.

Shao zei dat hij werd onderworpen aan verschillende martelmethoden, waaronder de “vliegtuig”-marteling, waarbij de handen van het slachtoffer achter de rug worden gebonden en aan de muur worden vastgehaakt terwijl het hoofd naar de grond wordt getrokken, en deze positie wordt voor langere tijd aangehouden. Hij herinnerde zich dat hij voedsel kreeg dat vermengd was met verdovende middelen.

Shao zat 17 maanden opgesloten in het Pukou Detention Center. Hij zei dat hij lange tijd aan een bed werd vastgebonden zonder eten. De politie spoorde enkele medegevangenen aan om op zijn linkeroor te slaan zodat zijn trommelvlies werd geperforeerd. De politie hongerde hem ook uit en bracht een voedingsbuis in zijn neus om hem daarmee te martelen.

Later werd hij overgeplaatst naar de gevangenis van Changzhou, waar hij nog erger werd gefolterd.

“De kwellingen die ik in de gevangenis heb ondergaan zijn te veel om op te noemen,” vertelde Shao aan The Epoch Times.

Op een keer werd Shao zo hard geslagen dat zijn gezicht en hoofd opzwollen.

De gevangenispolitie probeerde verschillende martelmethoden om Shao te dwingen zijn politieke overtuiging op te geven.

“Ze sloegen met stokken op mijn geslachtsdelen, trokken mijn schaamhaar uit, stopten zelfs insecten in mijn ondergoed en goten urine over mijn hoofd,” herinnerde Shao zich.

Op een dag stopte de gevangenispolitie Shao in een kleine opbergkist en lieten hem niet slapen. Ze dwongen hem ook hardop te lezen: “Liefde voor de Chinese Communistische Partij.” Maar Shao weigerde dit te doen. De politie bond Shao vervolgens vast aan een bedframe en rekte zijn ledematen tot het uiterste terwijl gevangenen met geweld zijn ogen openden en hem dwongen naar de zin te kijken.

“Maar ik heb die zin niet uitgesproken, zelfs niet één keer,” zei hij.

Shao werd zo zwaar mishandeld dat hij meer dan een jaar lang niet rechtop kon zitten en in bed moest plassen en stoelgang maken. Aan de vooravond van 27 november 2020 dacht de politie dat Shao zou gaan sterven.

Hoewel Shao zoveel heeft geleden, zei hij dat hij nooit zal toegeven en hij gelooft dat de CCP snel zal instorten.

De Epoch Times heeft contact opgenomen met het detentiecentrum van het district Pukou en de gevangenis van Changzhou voor commentaar.

Hong Ning heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 april 2023): Pro-Democracy Activist Persecuted by Chinese Authorities for Criticizing the CCP

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.