Friday, 19 Apr 2024
Uitzicht op de kerncentrale van Bugey in Saint-Vulbas in het departement Ain. (JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP via Getty Images)

Dankzij kernenergie is Frankrijk weer grootste netto-exporteur van elektriciteit in Europa

Frankrijk heeft zijn positie als Europees kampioen elektriciteitsexport heroverd, terwijl Duitsland een netto-importeur van elektriciteit is geworden, volgens een rapport van een dochteronderneming van de Montel Group. De nucleaire industrie heeft een doorslaggevende rol gespeeld in deze ommekeer. Dit is een positief teken voor de door de Franse regering geplande opleving van kernenergie, maar de gok is nog ver van voorbij.

Nadat Frankrijk begin 2023 weer een netto-exporteur van elektriciteit is geworden, heeft het land zijn positie als grootste netto-exporteur van elektriciteit van Europa heroverd en Zweden ingehaald, volgens EnAppSys. Het goede nieuws komt uit een rapport waarin de import en export van elektriciteit van Europese landen in de eerste helft van 2023 wordt beschreven. In totaal bedroeg de netto-export van Frankrijk 17,6 TWh voor de eerste zes maanden van het jaar. Het grootste deel van deze elektriciteit ging naar Groot-Brittannië (8 TWh) en Italië (9 TWh).

De pijnlijke bladzijde van 2022 – dat “een zwart jaar” was, in de woorden van AFP – is eindelijk omgeslagen voor de Franse elektriciteitssector. Vorig jaar werd Frankrijk voor het eerst in 42 jaar een netto-importeur van elektriciteit, terwijl de nucleaire productie van EDF daalde tot het laagste niveau in 30 jaar. Volgens Le Figaro was deze spectaculaire daling in de nucleaire sector er grotendeels verantwoordelijk voor dat het Franse energiebedrijf het jaar afsloot met een verlies van 17,9 miljard euro.

De doorslaggevende rol van de nucleaire sector

De situatie is nu veranderd voor het Franse energiebedrijf. Van de zestien reactoren die het gevoeligst zijn voor het corrosieprobleem, zijn er elf gerepareerd, twee worden momenteel gerepareerd, twee zullen eind 2023 zijn gerepareerd en de laatste zal worden gerepareerd wanneer deze zijn tienjaarlijkse inspectie ondergaat, vertelde zijn CEO Luc Rémont aan journalisten in november 2022.

“De toename van de export uit Frankrijk ten opzichte van vorig jaar is het resultaat van de toegenomen beschikbaarheid van de nucleaire activa van het land,” benadrukt Jean-Paul Harreman, directeur van EnAppSys BV. “Hoewel deze beschikbaarheid nog steeds 10 tot 15% onder het normale niveau ligt, heeft de toename van de capaciteit met 5 tot 10 GW ten opzichte van vorig jaar geholpen om de Franse energiebalans in de richting van export te laten doorslaan.”

Volgens de expert heeft Frankrijk dankzij de opleving van kernenergie de productiekosten van elektriciteit aanzienlijk kunnen verlagen. Dit heeft er op zijn beurt voor gezorgd dat de Franse elektriciteit van Frankrijk naar zijn buurlanden kon stromen, met name het Verenigd Koninkrijk en Italië. In het bijzonder bleef het schiereiland “de grootste netto-importeur in de eerste zes maanden van 2023, door tot 25,9 TWh van buiten het land te betrekken, waaronder 9,9 TWh via Zwitserland en 9,5 TWh via Frankrijk”, aldus EnAppSys.

“Ondertussen was in Duitsland de sluiting van kerncentrales de belangrijkste reden waarom de energiebalans verschoof in de richting van import,” merkt Jean-Paul Harreman op. Hij voegt eraan toe: “Deze sluitingen hebben Duitsland gedwongen om extra elektriciteit uit andere landen te betrekken tijdens perioden van lage productie van hernieuwbare energie”.

De gok met Franse kernenergie is nog steeds niet gewonnen voor EDF, dat zwaar in de schulden zit

In tegenstelling tot Duitsland blijft de Franse nucleaire opwekking “een hoeksteen van de Europese elektriciteitsmarkt”, ook al “draaide deze op ongeveer 50% van de capaciteit”, volgens BNN Bloomberg.

Om af te stappen van fossiele brandstoffen, naast hernieuwbare energie, heeft de Franse regering al haar hoop gevestigd op het doen herleven van kernenergie, maar “met een geforceerde mars”, volgens AFP. Minister van Energietransitie Agnès Pannier-Runacher drong tijdens haar bezoek op 24 juli aan de centrale van Bugey (Auvergne-Rhône-Alpes) opnieuw aan op een doelstelling van 400 TWh tegen 2030 om “het tijdschema aan te houden” voor de herlancering van kernenergie in Frankrijk. Deze centrale is door de regering uitgekozen als locatie voor twee toekomstige kernreactoren.

Volgens de door de regering vastgestelde tijdschema’s moet EDF 6 tot 14 nieuwe kernreactoren van het type EPR2 bouwen en de levensduur van de 56 bestaande reactoren die tussen 1975 en 1995 zijn gebouwd, verlengen. Dit zijn echte industriële uitdagingen die “investeringen in de grootteorde van 25 miljard euro per jaar zullen vereisen binnen de hele EDF-groep, waarvan 80% al snel in Frankrijk zal worden geconcentreerd”, zoals de nieuwe CEO Luc Rémont verklaarde tijdens een hoorzitting van de parlementaire commissie over de financiering van de nieuwe nucleaire vloot.

Voor het hoofd van het Franse energiebedrijf staat dit bedrag “in geen enkele verhouding tot wat de groep in het verleden heeft meegemaakt”. Hij wees er ook op dat “nooit eerder in de geschiedenis de EDF-groep zoveel heeft moeten investeren op zoveel gebieden”, en dat terwijl ze met enorme financiële problemen te kampen heeft. “We beginnen aan deze steile weg naar meer investeringen in elektrificatie met de ietwat zware rugzak van een schuld van 65 miljard euro” in 2022, erkende Luc Rémont, de baas van het 100% gehernationaliseerde energiebedrijf sinds 8 juni.

Onder deze omstandigheden kan EDF de last van de verwachte investeringen niet alleen dragen, aangezien de kosten voor de bouw van de eerste zes nieuwe reactoren worden geschat op 51 miljard euro. Minister van Economie Bruno Le Maire, die voor dezelfde parlementaire commissie verscheen, zei dat de financieringsregelingen voor de nieuwe nucleaire vloot, die ook afhankelijk zijn van komende EU-besluiten, tegen eind 2024 moeten zijn uitgewerkt.

AFP heeft bijgedragen aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (08 augustus 2023): Grâce au nucléaire, la France redevient le premier exportateur net d’électricité en Europe

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.