Wednesday, 17 Jul 2024
William Li portretteert de Apenkoning, een legendarisch personage uit het klassieke werk "Journey to the West." (Dai Bing/De Epoch Times)

Dansen met een nederig hart

Shen Yun danser William Li vertelt over de diepgang van klassieke Chinese dans: 'Het komt echt uit het hart'.

Er is een Chinees gezegde: “Leer eerst een goed mens te zijn voordat je een vaardigheid leert.”

Het is een stukje wijsheid dat William Li belichaamt in zijn gekozen vaardigheid: klassieke Chinese dans.

“Dansen, het komt echt uit het hart. Het is niet alleen de bewegingen doen,” zei hij.

Li is een van de hoofddansers bij Shen Yun Performing Arts in New York, ‘s werelds belangrijkste klassieke Chinese dansgezelschap. Hij kwam bij het gezelschap in 2007 en werd dansleraar in 2015. In 2023 was hij jurylid voor de 10e jaarlijkse NTD International Classical Chinese Dance Competition.

William Li, een hoofddanser bij Shen Yun Performing Arts. (Dai Bing/De Epoch Times)

Klassieke Chinese dans is een duizenden jaren oude kunstvorm die zijn wortels heeft in de oude Chinese opera en gevechtskunst en staat bekend om zijn diepgaande expressieve kracht. Het is wat Shen Yun in staat stelt om oude verhalen en heldhaftige figuren uit de 5000 jaar oude geschiedenis van China tot leven te brengen op het podium.

Om die kracht goed te gebruiken is meer nodig dan techniek.

“Als je een personage goed wil neerzetten, moet je met hem resoneren; je waarden en leven moeten overeenkomen met die van hem,” zei Li.

“Je bewegingen moeten emotie uitstralen en dat is ook een uitbeelding van jou als persoon. Wat voor emoties voel je in je dagelijks leven? Als je altijd erg chagrijnig of boos bent, weerspiegelt zich dat in je dans.”

Li vergelijkt het met iets zeggen wat je echt gelooft, versus iets wat je niet gelooft. De persoon met wie je praat kan het verschil voelen.

“Omdat je een goed persoon bent, kun je die waarden beter vertegenwoordigen op het podium. Dus je moet jezelf als persoon ontwikkelen om een goede danser te zijn,” zei hij.

Nederigheid omarmen

Een personage dat Li bijzonder aanspreekt is de legendarische Apenkoning uit “Journey to the West”, een van de vier klassiekers uit de Chinese literatuur. De ondeugende aap krijgt magische krachten van een Taoïstische meester en noemt zichzelf “De Grote Wijze Gelijk Aan De Hemel” en richt een ravage aan in de hemelen, alleen om door Boeddha voor straf 500 jaar te worden verbannen en opgesloten onder een berg. Uiteindelijk wordt hij bevrijd door een boeddhistische monnik – volgens een regeling van Boeddha – om zijn leerling en lijfwacht te worden op een gevaarlijke pelgrimstocht op zoek naar de heilige geschriften.

“Tijdens die reis zie je [de Apenkoning] veranderen van een arrogant persoon in… een nederig persoon, ook al is hij nog zo machtig,” zei Li. “Terwijl ik leerde om dat personage uit te beelden, leerde ik ook over deze nederigheid, en dat is iets waar ik veel aan gehad heb.”

Het is een waarde die hij heeft omarmd in zijn dagelijks leven, door dagelijkse gedachten en handelingen, maar ook in zijn kijk op zijn kunst.

“Men gelooft dat de Chinese cultuur goddelijk geïnspireerd is. Ik geloof dat zelfs mijn vaardigheden en bekwaamheden me door het goddelijke zijn gegeven,” zei Li.

Hoewel hij al jaren zijn vak heeft bijgeschaafd, leert hij nog steeds. Hij herinnert zich bijvoorbeeld toen de artistiek directeur van Shen Yun de geavanceerde technieken van “shen dai shou, kua dai tui” introduceerde – wat betekent “het lichaam leidt de armen, de heupen leiden de benen” – die de bewegingen van een danser transformeren, waardoor ze “langer en expressiever worden,” zei Li.

“Dans is een taal waarbij je je lichaam moet gebruiken om te communiceren, dus … voor het publiek is het veel duidelijker, veel mooier,” zei hij.

Omdat Li die moeilijke technieken pas later in zijn danscarrière leerde, moest hij sommige dingen opnieuw leren.

“Dat is heel moeilijk, zelfs als iets nieuws beter is en je ziet dat het echt goed is. Het kost tijd. Je moet je oude ik loslaten en de nieuwe ik vinden,” zei hij.

Leraar als student

William Li’s eigen ervaring is van onschatbare waarde in zijn werk als dansleraar, nu hij de volgende generatie dansers opleidt. (Dai Bing/De Epoch Times)

Door dansleraar te worden, heeft Li nieuwe hoogtes bereikt.

“Je moet iets echt beheersen om het te kunnen onderwijzen,” zei hij.

Li besteedt veel tijd aan het nadenken over hoe hij bepaalde bewegingen moet uitvoeren, waar hij kracht moet uitoefenen en hoe hij dergelijke fijne kneepjes het beste aan zijn leerlingen kan uitleggen.

“Hoe meer je erover nadenkt, hoe beter je die beweging begrijpt en hoe beter je zelf in staat bent om die beweging uit te voeren,” zei hij.

Li is ook mentaal sterker geworden. Een voortdurende uitdaging is het vinden van een balans tussen de extra eisen van het lesgeven – fysiek, maar vooral mentaal – en het vasthouden aan de normen die hij zichzelf oplegt als artiest. Hij herinnerde zich dat toen hij voor het eerst les begon te geven, hij na afloop zo uitgeput was dat hij een dutje moest doen. Zijn gevoel voor verantwoordelijkheid voor zijn studenten heeft hem geholpen om zijn capaciteiten uit te breiden.

“Als leraar moet je veel energie in de dansstudio brengen. Je bent de leider van de groep, dus als jij je down voelt, voelt de rest dat ook”, zei Li. Inzicht in het belang van zijn rol geeft hem “de energie om verder te gaan dan dat,” zei hij.

In zijn lessen worstelt elke student met iets anders, of het nu gaat om fysiek, coördinatie of een gebrek aan motivatie, dat zelf ook weer verschillende oorzaken heeft. Li heeft een scherpe intuïtie ontwikkeld voor het waarnemen van die problemen, zodat hij zijn leerlingen kan helpen op de juiste manier en hen kan ondersteunen waar ze dat het meest nodig hebben. “Je wordt bijna een soort psycholoog,” zei hij.

“Als ik zie dat ze leren, beter worden en uitblinken, is dat heel bevredigend en zinvol.

“Terwijl ik ze zie verbeteren, heb ik ook geleerd dat ik als instructeur nog veel meer moet verbeteren.”

De volgende generatie

Als hij niet op het podium of in de repetitiestudio staat, vind je Li waarschijnlijk met een camera in zijn hand: Hij is één van het trio Shen Yun dansers achter het “3 Musketiers” YouTube kanaal. De drie vrienden begonnen het kanaal om het publiek te laten zien hoe het leven van een Shen Yun artiest er achter de schermen uitziet. Sommige van hun meest bekeken hits bieden een glimp op een hectische dag op tournee of training op de academie. Maar ze hebben de video’s ook gebruikt om dezelfde traditionele Chinese cultuur en waarden die ze op het podium uitbeelden naar een breder publiek te brengen – vooral jongere fans.

“Ik weet dat veel kinderen ons kanaal leuk vinden,” zei Li lachend. “Ik wilde deze traditionele waarden op een leukere manier presenteren die makkelijker te verteren is.” Een humoristische sketch over sociale faux pas, bijvoorbeeld, leert meer medeleven en consideratie dan een wetenschappelijke les over oude Chinese etiquette.

In de dansstudio vindt Li veel voldoening in het helpen en vormen van de volgende generatie dansers en zo “de traditie en kunst van klassieke Chinese dans door te geven”.

Zijn belangrijkste advies aan jonge artiesten is om consequent te zijn.

“We hebben een gezegde: Als je één dag niet oefent, zul je het zelf weten. Als je twee dagen niet danst, weet je leraar het. Als je drie dagen niet danst, weet het publiek het. Zij kunnen het zien,” zei Li.

Training is voor een danser als het planten van een zaadje, zei hij.

“Je plant het en je geeft het elke dag water, maar je ziet het niet ineens uitgroeien tot een boom; dat gaat vele, vele jaren duren. Het gaat erom dat je dag na dag, beetje bij beetje, aan jezelf bouwt,” zei hij.

Na jaren van rigoureuze training, als je eenmaal op het podium staat, “zou het vanzelf moeten komen, omdat je er elke dag hard voor werkt. Het is niet iets dat je zomaar ineens aanzet.”

Li weet hoe moeilijk het is om vol te houden als je niet meteen resultaat ziet, vooral met zo’n slopende dagelijkse training. Maar met dans – zoals met alles in het leven, zegt hij – is de sleutel het vinden tot “wat je echt drijft.”

Toen Li als jongere danser moeilijke tijden doormaakte, herinnerde hij zichzelf aan het grotere plaatje van het beroep: Shen Yun’s missie om 5000 jaar traditionele Chinese cultuur te doen herleven nadat het bijna vernietigd was door het communisme.

“Zelfs als het moeilijk wordt,” zei hij, “blijft het erg inspirerend.”

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 april 2024): Dancing With a Humble Heart

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.