Wednesday, 17 Jul 2024
Rubi Cho, een hoofddanser bij Shen Yun, is geboren in Japan. Hij won een zilveren prijs op de achtste Internationale Wedstrijd Klassieke Chinese Dans georganiseerd door NTD. (Dai Bing/De Epoch Times).

Een onbaatzuchtig doel nastreven

Voor hoofddanser Rubi Cho van Shen Yun Performing Arts is zijn kunst een middel om een missie te vervullen die grootser is dan hijzelf.

Rubi Cho treedt elk jaar op als hoofddanser bij het Shen Yun dans- en muziekgezelschap op podia over de hele wereld. Zijn vaardigheden hebben het publiek versteld doen staan en leverden hem een zilveren medaille op tijdens de achtste Internationale Wedstrijd Klassieke Chinese Dans georganiseerd door New Tang Dynasty Television (NTD).

Een missie die grootser is dan hijzelf

Rubi Cho werd geboren als Zhang Ruri. Hij herinnert zich de eerste keer toen hij een Shen Yun voorstelling zag, en hoe het “zeer ontroerend” was voor hem. Hij was vooral geraakt door de manier waarop een waargebeurd verhaal op het podium werd weergegeven dat hem nauw aan het hart lag: de benarde situatie van beoefenaars van de spirituele praktijk Falun Gong te midden van de vervolging van hun geloof in China. Sinds juli 1999 heeft de Chinese Communistische Partij de aanhangers van Falun Gong als doelwit gekozen in wat sommige mensenrechtenexperts een ‘koude genocide’ noemen. Honderdduizenden zijn illegaal gearresteerd en kwamen terecht in gevangenissen en werkkampen, waar ze vaak gemarteld worden.

De ouders van Cho behoorden tot deze doelgroep. Ze waren gevlucht uit China en kwamen als vluchtelingen aan in Japan, waar vervolgens Cho geboren werd. Andere familieleden die ook beoefenaars waren, hadden minder geluk. “Ze werden voortdurend vervolgd,” zei hij. Zijn tante werd verschillende keren gearresteerd.

Cho groeide op in Japan en beoefende samen met zijn ouders Falun Gong. Hij leefde volgens de basisprincipes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid en nam regelmatig deel aan evenementen om aandacht te vragen voor de vervolging en om zich uit te spreken voor de mensen (in China) die geen stem hebben.

Rubi Cho heeft personages uitgebeeld uit de Chinese geschiedenis en legendes, waaronder generaals en monniken. (Dai Bing/De Epoch Times)

Cho gelooft dat het zijn missie is om de mensen overal ter wereld te vertellen over deze wrede vervolging. Toen hij Shen Yun voor het eerst zag, leek zich een nieuw pad te openen, vooral voor iemand als hij die van jongs af aan geïnteresseerd was in kunst. Een Shen Yun voorstelling bevat meer dan 15 verschillende dansopvoeringen die verhalen uit China’s grote literaire werken laten zien, evenals de culturen van verschillende dynastieën en etnische groepen. Het bevat ook taferelen uit het moderne China, met verhalen over de vervolging van Falun Gong en de hoopvolle veerkracht van de beoefenaars.

“Ik zag hoe [de artiesten] op het danspodium de vervolging toonden en op die manier iedereen konden vertellen wat er op dit moment in China gebeurt. Ik vond dat gewoon te belangrijk,” zei Cho.

Verhalen vertellen door middel van dans

Om zijn huidige niveau als danser te bereiken, moest Cho zich wijden aan veeleisende routines en trainingen. Maar het was het waard, zei hij. Het hielp hem een rotsvaste basis op te bouwen, “niet alleen in termen van technische capaciteiten, maar ook in termen van mentale wilskracht – hoe je in moeilijke situaties kunt volharden.” Hij realiseerde zich dat het de mentale ontberingen waren, niet de fysieke pijn, die het moeilijkst te verdragen waren, vooral als hij het gevoel had vast te zitten met een bepaalde techniek of ontmoedigd raakte. Hij vond steun bij zijn collega-dansers en leerde zich te heroriënteren door zijn frustratie of zorgen om te zetten in productieve stappen voor verbetering.

Sinds zijn toetreding tot Shen Yun heeft Cho ook de rol van een vervolgde Falun Gong beoefenaar gespeeld zoals de dansstukken die hem voor het eerst inspireerden. Hij heeft ook vele figuren gespeeld uit de Chinese geschiedenis en legendes, gaande van een jonge keizer en een oude Taoïstische meester tot waardige generaals en speelse monniken. Als onderdeel van Shen Yun’s missie om de traditionele Chinese cultuur te doen herleven, brengt het gezelschap deze verhalen, en de tijdloze waarden die ze met zich meedragen, tot leven op het podium.

“Chinese klassieke dans komt voort uit de Chinese cultuur,” legde Cho uit. Het is een kunstvorm die teruggaat tot de krijgskunsten en de Chinese opera evenals theater, en die al duizenden jaren is doorgegeven, zei hij. De bewegingen kunnen een rijk spectrum aan emoties uitdrukken en zo talloze personages en verhalen uitbeelden.

Maar het overbrengen van hun essentie vereist een diepgaand begrip dat verder gaat dan alleen pure fysieke techniek.

Buiten zijn trainingsuren, bestudeert Cho de Chinese geschiedenis en cultuur, bijvoorbeeld door de vier grote klassieke romans uit de Chinese literatuur te lezen, om de complexe innerlijke wereld van elk personage beter te kunnen begrijpen. Onder begeleiding van de instructeurs leert hij hoe hij die innerlijke wereld kan uitdrukken in “de details van elke afzonderlijke beweging – elke draai van zijn lichaam of zijn hoofd, of hoe hij naar een andere persoon kijkt,” zei hij.

De heer Cho volgt een veeleisend trainingsprogramma. Het heeft hem geholpen een solide basis te ontwikkelen die technische beheersing en mentale wilskracht omvat. (Dai Bing/De Epoch Times)

Tijdens een optreden moet hij ook nauw samenwerken met de dirigent van het orkest, de muziek aanvoelen en zijn bewegingen erop afstemmen. Pas dan komt het allemaal goed samen tot een geheel, zei hij.

“Je moet je begrip van het personage en het verhaal koppelen aan je begrip van de muziek en de dans gebruiken om het uit te drukken,” zei hij.

Een van zijn favoriete personages die hij speelde was een oude taoïstische meester die een generaal redde van de dood op het slagveld en hem als discipel aanvaardde.

“Hij is erg cool,” zei Cho lachend. “Zijn persoonlijkheid straalt een zeer ontwikkeld, gecultiveerd gevoel uit, een gevoel van rust.” De dans bestond uit een solo, waarin de meester zijn spirituele leer onthulde voor zijn discipelen.

“Het was erg diepgaand voor mij,” zei Cho. “Het verloopt erg langzaam, maar het is erg mooi, met veel gratie en veel technieken in de bewegingen.” Het is een bewijs van het bereik van de Chinese dans, waarvan de bewegingen explosief kunnen zijn, zoals vuur, zei Cho, of kalm maar daarom niet minder krachtig, zoals het stromen van een uitgestrekte rivier, langzaam maar krachtig.

Om zich voor te bereiden op zijn rol las Cho verhalen over spirituele beoefenaars en onsterfelijken uit het verleden.

“Veel van die onsterfelijken, hun manier van doen is niet alledaags; ze hebben veel gratie en wijsheid. Je kunt het voelen,” zei hij. “Op het podium was ik echt in staat om de diepgang te voelen en [die] staat van rust te bereiken en te proberen mijn begrip uit te drukken van dit gevoel dat de menselijke wereld overstijgt.”

Het is een gevoel dat ongetwijfeld ook het publiek bereikt. Op het hoogtepunt van het verhaal test de oude Taoïst zijn discipelen door van een klif te springen en te verkondigen dat hij zal opstijgen naar het onsterfelijke rijk en dat degenen die hem daar willen volgen hem achterna kunnen springen. Geen van zijn discipelen volgt, behalve de generaal. Hij is de enige die vervolgens met zijn meester mee opstijgt.

“Ik herinner me dat veel toeschouwers over die dans spraken; ze waren ook diep geraakt door het verhaal,” zei meneer Cho. “De boodschap van het hele dansstuk gaat over geloof. Het is best moeilijk om zo’n diep geloof te hebben [terwijl] je in deze wereld leeft, [om] iets te hebben dat je echt waardeert en onvoorwaardelijk gelooft. Ik denk dat het eigenlijk is wat iedereen wil. Maar het is niet [iets] dat iedereen kan verkrijgen.”

Naar nieuwe hoogtes

Tijdens zijn studie van de Chinese geschiedenis houdt Cho vooral van de verhalen uit de Tang-dynastie, een periode die hij vergelijkt met de Renaissance in het Westen. Het was een periode van uitmuntendheid en uitzonderlijke prestaties op alle vlakken, waarin mensen niet alleen op één bepaald gebied succesvol waren, maar op alle vlakken, gaande van de wetenschappen tot de kunsten.

“Er waren in die periode erg veel zeer uitzonderlijke historische figuren, van zeer beroemde keizers tot dichters, politici, kunstenaars,” zei hij – van wie hij er veel op het podium heeft uitgebeeld. “Ik voelde me echt verbonden met hen.”

Heeft Cho dan aspiraties om iemand uit de nieuwe Renaissance te worden? Vanuit zijn kunstzinnigheid van wereldklasse, zijn hoge studies en met de vele rollen die hij op zijn naam heeft staan, lijkt hij goed op weg om er een te worden.

“Ik hoop dat ik dat echt kan waarmaken,” zei hij, maar hij merkte op dat zijn prestaties niet voor hemzelf zijn. “Het is meer dat ik al mijn capaciteiten wil gebruiken om de maatschappij en de mensen om me heen te helpen.”

Door op te treden met Shen Yun heeft hij een manier gevonden om te tonen wat hij denkt dat de wereld het meest nodig heeft.

“Wat Shen Yun verspreidt zijn rechtschapen, traditionele waarden: waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid,” zei Cho. “Ik denk dat dit de belangrijkste en meest universele waarden van de wereld zijn.”

Met shows in meer dan 200 steden op vijf continenten, is het tourseizoen van 2024 het drukste tot nu toe voor de artiesten van Shen Yun. Shen Yun komt ook naar België. Op 5 en 6 maart zullen ze drie shows opvoeren in Kursaal Oostende.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (22 februari 2024): A Selfless Pursuit

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.