Sunday, 16 Jun 2024
Een websitebanner voor de 10e NTD International Classical Chinese Dance Competition, die in september 2023 in New York wordt gehouden. (NTD)

De 10e International Classical Chinese Dance Competition van NTD promoot authentieke traditionele dans

Het wereldwijde televisienetwerk NTD lanceert zijn 10e klassieke Chinese danscompetitie, met als missie het promoten van pure, authentieke, traditionele dans en het bevorderen van culturele uitwisseling.

Als onderdeel van een reeks culturele en kunstevenementen die door NTD worden georganiseerd, is de International Classical Chinese Dance Competition gericht op het vernieuwen van de oude kunstvorm die zijn wortels heeft in een beschaving van vijf millennia, maar bijna verloren ging na decennia van ideologische onderdrukking en commercialisering door het Chinese communistische regime.

Authentieke klassieke Chinese dans, zo merkten de organisatoren op, verschilt van ballet of moderne dans. “Hoewel moderne dans bewegingen en technieken uit de klassieke Chinese dans bevat, bevat het niet de traditionele esthetiek van klassieke Chinese dans,” aldus de organisatoren op hun website.

Met het thema van puur klassieke dans vereist het evenement niet alleen technische vaardigheden, maar ook het vermogen om traditionele waarden en karakters te interpreteren en uit te beelden tijdens de prestaties van de deelnemers.

“Als je danst, heb je veel artisticiteit nodig, niet alleen danstechniek, om te kunnen dansen,” zei Zhang Minghui, een jurylid van de 9e Klassieke Chinese Danswedstrijd van NTD.

“Er zijn veel dingen die meespelen in de ontwikkeling van iemands kunstenaarschap, van muzikaliteit tot de ontwikkeling van je esthetische gevoel, cultuur, je begrip van wat het betekent om mens te zijn. Dus als je danst, is het een uitdrukking van al deze dingen, terwijl je een personage tot leven brengt,” zei ze.

Klassieke Chinese dans is volgens Zhang een taal van het lichaam die “begint vanuit je geest en vanuit je hart, niet alleen je armen en benen en beweging”.

Daarom moet een danser een zuiver motief hebben.

“Je motief om kunst na te streven moet zuiver zijn, want alleen dan sta je open voor inspiratie en intuïtie,” zei Gu Yun, choreograaf voor Shen Yun Performing Arts in de staat New York die in 2021 een van de juryleden was voor de NTD-danscompetitie.

“Je moet onthouden dat het geen wetenschap is; het is een combinatie en lagen van gevoelens en het ontastbare en onmeetbare,” voegde hij eraan toe.

Aaron Huynh neemt deel aan de 9e NTD International Classical Chinese Dance Competition in de staat New York op 4 september 2021. (Larry Dye/De Epoch Times)

Van instructeurs tot studenten, alle dansers tussen 13 en 40 jaar kunnen zich aanmelden op dance.ntdtv.com. Deelnemers jonger dan 18 moeten een wettelijke voogd het inschrijfformulier laten ondertekenen. De deadline is 1 augustus.

De deelnemers voeren een reeks vereiste technische vaardigheden en een dansroutine uit in de voorrondes.

De finalisten nemen het in september tegen elkaar op in New York. NTD zal de wedstrijd livestreamen naar zijn miljoenen kijkers wereldwijd via zijn tv-netwerken en sociale mediaplatforms. NTD is de zustermediakanaal van The Epoch Times.

Carol Huang neemt deel aan de junior vrouwelijke divisie van de 9e NTD International Classical Chinese Dance Competition in de staat New York op 4 september 2021. (Larry Dye/De Epoch Times)

De winnaars ontvangen medailles en geldprijzen en worden ook geïnterviewd over hun ervaringen met de voorbereiding op de wedstrijd en hun kijk op klassieke Chinese dans.

Carol Huang, een gouden medaillewinnaar in de junior vrouwelijke divisie in de achtste danswedstrijd, deelde haar nieuwe begrip van de oude kunstvorm toen ze in 2021 weer deelnam aan het evenement.

“Vroeger dacht ik bij dans aan de uitvoering, de bewegingen en houdingen en de techniek. Maar ik blijf ontdekken dat klassieke Chinese dans een veel diepere betekenis heeft. Het heeft als basis 5000 jaar beschaving, het kan de gevoelens in je hart uitdrukken, en het drukt de hele geleefde ervaring van een individuele danser uit,” zei Huang na het uitvoeren van haar dansstuk, een solo genaamd “Spring Rain,” in New York in september 2021.

Huang, die nog een gouden medaille mee naar huis nam in de negende klassieke Chinese danscompetitie, zei: “Deelnemen aan de competitie is een uitstekende gelegenheid voor zelfverbetering.”

“Van beweging tot technische vaardigheden, iedereen heeft zijn eigen sterke punten en kenmerken. We kunnen elkaar om advies vragen en van elkaar leren.”

Shi Ping, Catherine Yang en Leo Timm hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 juni 2023): NTD’s 10th International Classical Chinese Dance Competition Promotes Authentic Traditional Dance

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.