Thursday, 18 Apr 2024
"De wolf en de hond", geïllustreerd door Milo Winter, uit "De Aesop voor kinderen," 1919. (PD-US)

Het verhaal over de hond en de wolf

Er was eens een wolf die heel weinig te eten kreeg omdat de honden van het dorp zo waakzaam waren. Hij was vel over been en dat maakte hem erg moedeloos.

Op een nacht kwam deze wolf toevallig een dikke hond tegen die iets te ver van huis was afgedwaald. De wolf had hem graag ter plekke opgegeten, maar de hond zag er sterk genoeg uit om zijn sporen achter te laten als hij het zou proberen. Dus sprak de wolf heel nederig tot de hond en complimenteerde hem met zijn mooie uiterlijk.

“Je kunt net zo goed gevoed zijn als ik als je dat wilt,” antwoordde de hond. “Verlaat het bos; daar leef je ellendig. Je moet hard vechten voor elke hap die je krijgt. Volg mijn voorbeeld en je zult het goed hebben.”

“Wat moet ik doen?” vroeg de wolf.

“De wolf en de hond”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen,” 1919. (PD-US)

“Bijna niets,” antwoordde de hond. “Jaag achter mensen aan die een stok dragen, blaf naar bedelaars en vlei met de mensen van het huis. In ruil daarvoor krijg je allerlei hapjes, kippenbotjes, stukjes vlees, suiker, cake en nog veel meer, om nog maar te zwijgen van lieve woorden en liefkozingen.”

De wolf had zo’n mooi visioen van zijn aanstaande geluk dat hij bijna huilde. Maar juist toen viel het hem op dat het haar in de nek van de hond versleten was en dat de huid geschaafd was.

“Wat is dat daar in je nek?”

“Helemaal niets,” antwoordde de hond.

“Wat! Niets!”

“Oh, gewoon een kleinigheidje!”

“Maar vertel het me alsjeblieft.”

“Misschien zie je het spoor van de halsband waaraan mijn ketting is vastgemaakt.”

“Wat! Een ketting!” riep de wolf. “Mag je niet gaan en staan waar je wilt?”

“Niet altijd! Maar wat maakt het uit?” antwoordde de hond.

“Het is een wereld van verschil!” zei de wolf. “Ik geef niets om jullie feestjes en voor die prijs zou ik niet eens alle malse jonge lammetjes in de wereld willen hebben.” De wolf rende weg naar het bos.

Niets is zoveel waard als vrijheid. 

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (5 maart 2024): House Dog Tells Wolf to Leave the Woods and Live Like Him, Just Then Wolf Sees Dog’s Chafed Neck

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.