Wednesday, 12 Jun 2024
(PD-US)

Doe niet alsof je bent wat je niet bent: Geleende veren maken geen mooie vogels

Een kauw vloog toevallig over de tuin van het paleis van de koning. Daar zag hij met veel verwondering en afgunst een troep koninklijke pauwen in al hun pracht en praal.

Nu was de zwarte kauw geen erg knappe vogel en ook niet erg verfijnd. Toch stelde hij zich voor dat alles wat hij nodig had om zich geschikt te maken voor de gemeenschap van de pauwen, een jurk als die van hen was. Dus raapte hij wat afgeworpen veren van de pauwen op en stopte die tussen zijn eigen zwarte pluimen.

“De ijdele kauw en zijn geleende veren”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen”, 1919. (PD-US)

Gekleed in zijn geleende kleren paradeerde hij verheven tussen de vogels van zijn eigen soort. Toen vloog hij naar beneden, de tuin in, tussen de pauwen. Maar die zagen al snel wie hij was. Boos op de bedrieger vlogen ze naar hem toe, plukten de geleende veren weg en ook een paar van zijn eigen veren.

“De ijdele kauw en zijn geleende veren”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen”, 1919. (PD-US)

De arme kauw keerde bedroefd terug naar zijn vroegere metgezellen. Daar wachtte hem nog een onaangename verrassing. Ze waren zijn superieure houding tegenover hen nog niet vergeten en om hem te straffen dreven ze hem weg met een regen van pikken en hoongelach.

Geleende veren maken geen mooie vogels.

Deze fabel is overgenomen uit The Project Gutenberg eBook of “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller met een aantal fabels die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed en hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar ook, met hun universele aantrekkingskracht, aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 juli 2023): Don’t Pretend to Be What You’re Not: Borrowed Feathers Do Not Make Fine Birds

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.