Thursday, 20 Jun 2024
Een belegger kijkt naar een elektronisch bord met aandeleninformatie in een makelaarskantoor in Shanghai, China, op 15 oktober 2018. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Hervormingsmaatregelen CCP voor kapitaalmarkt zullen dreigende economische crisis niet voorkomen

De China Securities Regulatory Commission (CSRC) heeft op 18 augustus een aantal maatregelen voorgesteld om de Chinese aandelenmarkt nieuw leven in te blazen, temidden van de groeiende bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de trage Chinese economie en de wereldwijde gevolgen daarvan.

De hervormingsmaatregelen van de toezichthouder omvatten het verlagen van de afhandelingskosten voor effectentransacties en tegelijkertijd het verlagen van de commissies van effectenbedrijven; het verder uitbreiden van de doelstellingen voor marginfinanciering en het uitlenen van effecten; het verbeteren van het systeem voor het verminderen van aandelenbezit; het optimaliseren van het toezicht op transacties en het vergroten van het gemak en de soepelheid van transacties; en het onderzoeken van de gepaste uitbreiding van de handelsuren van de A-aandelenmarkt en de markt voor beursobligaties.

Ze beloofde ook om het terugkopen van aandelen te ondersteunen en moedigde langetermijninvesteringen aan om een aandelenmarkt te ondersteunen.

Zodra de maatregelen bekend werden, meldde de grote Chinese financiële website Caixin dat de Shanghai Stock Exchange, Shenzhen Stock Exchange en Beijing Stock Exchange aankondigden dat ze de kosten voor het verwerken van effectentransacties verder zouden verlagen vanaf 28 augustus.

De Chinese economie is nog steeds traag en de vastgoedmarkt is verder ingezakt, waarbij de ene na de andere vastgoedgigant in gebreke is gebleven. De China Evergrande Group vroeg op 17 augustus faillissementsbescherming aan in de Verenigde Staten, wat de markt schokte. De Chinese aandelenmarkt is nog steeds zwak, de renminbi is sterk in waarde gedaald en de financiële reus Zhongrong Trust dreigt ook failliet te gaan.

Een vrouw loopt langs het kantoor van Zhongrong International Trust Co. in Beijing, deels eigendom van de Zhongzhi Enterprise Group, op 17 augustus 2023. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Chinese activa, waaronder A-aandelen, aandelen uit Hongkong, Chinese conceptaandelen en de wisselkoers van de renminbi, zijn blijven dalen, terwijl buitenlandse investeerders blijven vluchten. Het vertrouwen van wereldwijde beleggers in Chinese activa heeft een dieptepunt bereikt, waarbij velen zich afvragen of het Chinese communistische regime bedrijven die in gebreke blijven zal redden.

Video: Protesten nadat vermogensbeheerder in China niet betaalt | EpochTV (theepochtimes.com)

Een CSRC-functionaris beantwoordde 10 vragen tijdens een persconferentie over de nieuwe hervormingsmaatregelen op 18 augustus, maar gaf geen oplossing voor de kwesties waar de markt het meest bezorgd over is.

Met betrekking tot het zegelrecht liet de ambtenaar alleen doorschemeren dat zodra dit door de hogere autoriteiten is goedgekeurd, de toezichthouder het zegelrecht op alle effectentransacties kan verlagen.

“Historisch gezien heeft deze maatregel een positieve rol gespeeld in het verlagen van transactiekosten en het revitaliseren van de markt,” vertelde de ambtenaar aan de verslaggevers.

De ambtenaar zei ook dat hoewel de markt vraagt om een omschakeling van next-day naar same-day handel, het doorvoeren van een dergelijke verandering in dit stadium het risico op marktspeculatie en -manipulatie kan vergroten.

Maatregelen zullen niet effectief zijn

De populaire Chinese financiële expert Cold Eye on Finance (een pseudoniem) vertelde The Epoch Times op 18 augustus: “Deze maatregelen zullen weinig effect hebben, omdat ze slechts oppervlakkig zijn en het fundamentele probleem van China’s economische recessie niet oplossen.

“Hoewel de verlaging van de administratiekosten en een aantal preferentiële maatregelen worden gebruikt om investeerders aan te trekken om de aandelenmarkt op te gaan, is het eigenlijk om iedereen te lokken om de rommel over te nemen.

“Omdat alle activa in China in recessie zijn – of het nu de vastgoedmarkt, aandelenmarkt of Chinese ondernemingen zijn die wegzakken – hoe kan de aandelenmarkt dan goed zijn?”

De Financial Times citeerde analisten die zeiden dat “de roep om meer aandeleninkoop het sentiment op korte termijn een boost zou geven, ook al is het onwaarschijnlijk dat het de malaise die over de Chinese markten hangt volledig zou wegnemen.”

Cold Eye on Finance zei dat het fundamentele probleem in China niet is hoe beleggers zich op de aandelenmarkt gedragen, maar eerder de ernst van de economische crisis van het land, die onderbelicht blijft.

Hij gebruikte het faillissement van de China Evergrande Group en het risico op wanbetaling van Country Garden als voorbeelden. “De 30-jarige zeepbel op de vastgoedmarkt is aan het barsten, en in versneld tempo. De meeste vastgoedbedrijven in China dreigen failliet te gaan,” zei hij.

Volgens statistieken van Chinese media op het vasteland hebben Chinese vastgoedbedrijven in de eerste helft van dit jaar meer dan 460 miljard yuan ($63,2 miljard) aan marktwaarde verloren. Van de top 100 vastgoedbedrijven met marktkapitalisatie in China hebben 70 bedrijven hun marktwaarde zien dalen. Sunac China, waarvan de marktwaarde het meest is gekrompen, zag een daling van 68,28 procent.

Een luchtfoto van de 39 gebouwen die zijn ontwikkeld door de China Evergrande Group en die op bevel van de lokale autoriteiten moeten worden gesloopt, in de provincie Hainan, China, op 6 januari 2022. (Aly Song/Reuters)

De in gebreke blijvende vastgoedgiganten hebben de financiële sector aangetast. Op 31 juli waren 106 beleggingsproducten in gebreke gebleven, met een totale waarde van ongeveer 44 miljard yuan (6,04 miljard dollar), waarvan 74 procent betrekking had op vastgoedinvesteringen. Er waren ook miljarden dollars aan wanbetalingen op financiële producten in 2022.

“Nu heeft de internationale gemeenschap het risico van China’s economische recessie erkend, en ze zijn allemaal bezorgd over het uiteenspatten van China’s vastgoedmarktzeepbel,” zei Cold Eye on Finance.

“De vastgoedmarktcrisis, de bankencrisis en China’s lokale schuldenprobleem – als al deze risico’s samenkomen, kunnen de problemen van de Chinese economie niet op korte termijn worden opgelost. Deze recessie kan een decennium of twee duren, of zelfs 30 jaar.”

Beveiligingspersoneel staat voor de Chinese regelgevende commissie voor het bankwezen in Peking op 6 augustus 2018, nadat de Chinese politie hardhandig een gepland protest tegen de verliezen van peer-to-peer leenplatforms de kop had ingedrukt. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Hij zei dat hij gelooft dat “de CCP deze crisis waarschijnlijk niet zal overleven”.

“In het verleden schoot de buitenwereld te hulp op kritieke momenten van crisis,” zei hij. “Toen de economie bijvoorbeeld op instorten stond, lanceerde de CCP hervormingen en openstelling om buitenlandse investeringen en technologieën aan te trekken om te overleven. In 1998 werden veel mensen ontslagen en door de bankencrisis leek de economie in te storten. China mocht echter toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie, wat het land redde.

“Maar nu kan gezegd worden dat er geen kracht is die de Chinese economie kan redden. Het eindresultaat kan dus een grote ineenstorting zijn en China’s economische crisis kan officieel uitbreken. Deze keer zal de CCP het niet overleven.

“Als iemand nu wil investeren, moet hij zich niet op de Chinese aandelenmarkt begeven.”

Cheng Jing en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 augustus 2023): CCP’s Capital Market Reform Measures Won’t Prevent Looming Economic Crisis: Experts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.