Thursday, 18 Jul 2024
Het interieur van het theater is een boeiend genoegen. Overal waar je kijkt valt er wel iets te ontdekken en te verbazen. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)

Het meest majestueuze theater ter wereld: Teatro di San Carlo

Groter dan het leven: Kunst die ons inspireert door de eeuwen heen

Met de Amalfitaanse kust en Pompei als buren en het eiland Capri en Sicilië dichtbij, ligt Napels in het hart van Zuid-Italië. Historisch gezien was het de toegangspoort tot Rome en het noorden. Het was hier dat het Teatro di San Carlo (Theater van San Carlo) werd geboren en uitgroeide tot het culturele hart en het symbolische monument van de op twee na grootste stad van Italië.

Het theater was de inspiratiebron van koning Karel III van Spanje, die in de 18e eeuw heerste over Sicilië en Napels. Hij vertrouwde het ontwerp toe aan architect en Spaanse kolonel Giovanni Antonio Medrano. Het architectonische hoogstandje in neoklassieke stijl werd in 1737 voltooid en in 1816 gerestaureerd door de architect en decorontwerper van het Koninklijk Huis Antonio Niccolini, nadat een brand een groot deel ervan had verwoest. Vandaag de dag is het ‘s werelds oudste nog in gebruik zijnde operagebouw.

Het gebouw heeft een sobere voorgevel. Witte ionische zuilen met gouden ornament vormen een ritme over de bovenste delen en kondigen Apollo en de muzen van de kunsten boven aan. Op straatniveau bestaat de robuuste buitenkant uit een dramatische basis van donkere steen met gewelfde openingen die doorgang verlenen naar een contrasterende foyer van licht marmer.

De monotone foyer van wit marmer en subtiele reliëfs creëert een rustige omgeving die dient om de avondkleding van de gasten te benadrukken. Wanneer men vervolgens het theater binnenstapt, betreedt men een buitenaards rijk van verwondering.

“De eerste indruk is dat je bent meegevoerd naar het paleis van een oosterse keizer. Je ogen zijn verblind, je ziel in vervoering gebracht”, zei de Franse schrijver Stendhal in zijn “Rome, Napels en Florence.”

Op de plafondschildering verschijnt Apollo aan de hemel, die de grootste dichters ter wereld aan Minerva voorstelt. De dichters zegenen de theaterbezoekers met hun goddelijke cultuuraanbod.

Zulke schoonheid trekt je uit de gedachten van het dagelijks leven om het prachtige stralende theater te verkennen. Als je ogen dwalen over de niveaus van de sierlijke balkons, word je ondergedompeld in een levendige gloed van bladgoud, rood fluweel, en de zee van gasten al even sierlijk in hun verfijnde couture.

Als de ogen zich vestigen op het rijk versierde proscenium (de toneelopening) en de lichten doven, de gordijnen opengaan en het theater uit het zicht verdwijnt, wordt de schoonheid ervan een voorspel en is het toneel klaar voor het hoofdgebeuren.

De voorgevel van het Teatro di San Carlo, gezien vanuit een naburig gebouw. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
De foyer op één van de bovenste verdiepingen met lichtgevende kroonluchters en zachte kleuren heeft een luchtige sfeer. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
Een blik vanuit één van de loges. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
Bolvormige kandelaars verlichten de met goud bedekte cherubijnen die op de lambrisering zijn afgebeeld. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
Het plafondfresco nodigt de gasten uit om een hemels rijk binnen te treden. Het midden van het plafond is versierd met een schilderij van Antonio, Giuseppe en Giovanni Cammarano, “Apollo die de grootste dichters ter wereld aan Minerva voorstelt.” (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
De koninklijke loge neemt een sleutelpositie in en strekt zich uit over twee niveaus van de aula. Exotische palmen ondersteunen de loge en de koninklijke kroon vormt het baldakijn. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
Engelen vliegen met kransen en houden draperieën open om de personen in de koninklijke loge te onthullen aan de gasten in de zaal. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
De koninklijke loge is centraal gelegen en biedt een uitstekend uitzicht op het podium. De gebeeldhouwde gouden en rode draperieën omlijsten het uitzicht van binnenuit. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
In het midden van de prosceniumboog speelt zich een eigenaardig tafereel af waarin, in goud, meisjes van muziek en dans op wolken zweven. Boven hen schallen engelen op trompetten om het koninklijke embleem te presenteren. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)
De lichten doven, alles is donker, het doek gaat op en de voorstelling begint. Het licht van het podium verlicht zachtjes het voortoneel en de met bladgoud bedekte versiering in het theater. (Luciano Romano/Teatro di San Carlo)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (7 februari 2022): The Most Majestic Theater in the World: Teatro di San Carlo

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.