Sunday, 16 Jun 2024
(Met dank aan Dylan Iwanuki)

Japanse timmerlieden ontdekken verbluffende houtverbindingen in 95 jaar oud huis dat zonder spijkers is gebouwd

De timmerlieden hadden tot nu toe alleen in leerboeken dit indrukwekkende timmerwerk gezien. Zelfs hun Japanse meester-timmerman, met zijn 50 jaar ervaring in het vak, had nog nooit zulk ouderwets vakmanschap gezien – niet in de praktijk, in ieder geval. Ze onderzochten de houten constructie van een 95 jaar oude kominka (of traditioneel Japans huis) met twee verdiepingen en vonden geen enkele spijker die het werk bevestigde.

Dylan Iwanuki, 26 jaar, gaat vaak van de ene bouwplaats naar de andere om te werken aan oude traditionele Japanse bouwprojecten zoals kominka’s en heiligdommen. Deze kominka was eigendom van een eigenaar van een bouwbedrijf en werd daarna verlaten en verkocht aan een stoelenontwerper, Taka Yoshino, die het wilde omtoveren tot een stoelenmuseum, compleet met een café met uitzicht op de berg Fuji.

En daar kwamen Iwanuki en zijn team om de hoek kijken. Hun missie was om de kominka van zijn huidige locatie in Saitama, vlakbij Tokio, eerst naar hun werkplaats te verplaatsen – waar veel van hun ontdekkingen en verkenningen zouden plaatsvinden. Daarna zouden ze hem afleveren bij de Yamanashi Prefectuur om hem weer in elkaar te zetten.

De 95 jaar oude kominka met traditioneel Japans fijn timmerwerk in Saitama, vlakbij Tokio, voordat hij werd verplaatst. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

Aanvankelijk was het verbluffende schrijnwerk van de kominka grotendeels verborgen achter de gemoderniseerde buitenkant. Pas toen de deconstructie begon, raakten de timmerlieden helemaal gefascineerd. Eerst moesten ze uitzoeken hoe de verbindingen in elkaar pasten, wat ondanks al hun ervaring een moeilijke taak zou zijn, want hoe werk je aan iets dat je niet kunt zien?

“Aan de buitenkant is het schrijnwerk verborgen en dus moesten we uitzoeken hoe het met elkaar verbonden was, zodat we wisten hoe we het uit elkaar moesten halen,” vertelde Iwanuki, een praktiserende Japanse timmerman uit Saitama, aan The Epoch Times. “Dat was voor mij persoonlijk ook erg fascinerend.”

Hij onthulde wat van de geschiedenis achter het vak. Vroeger, toen spijkers met de hand moesten worden gesmeed en duur waren, vonden Japanse timmerlieden manieren om hout samen te binden en zelfs vast te zetten door middel van ingewikkelde systemen van in elkaar grijpende verbindingen en wiggen. Dergelijke systemen konden hetzelfde aanhaaleffect bereiken als moderne schroeven en er waren helemaal geen metalen bevestigingsmiddelen nodig. In die tijd waren er geen elektrische gereedschappen, dus al het werk werd met de hand gedaan. Dat verklaart waarom op maat gemaakte kominka’s tegenwoordig zo duur zijn.

De kominka-structuur staat na bijna 100 jaar nog steeds overeind, ondanks het feit dat er geen enkele spijker in zit. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
Uitgekleed tot op het bot zijn de rustieke balken en het traditioneel geconstrueerde houten geraamte van de 95 jaar oude kominka zichtbaar. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

“Slechts een selecte groep of een kleine groep klanten is bereid om zoveel geld of tijd uit te geven om dat soort werk te doen,” zei Iwanuki. “Het bestaat nog steeds, maar het is gewoon niet gebruikelijk. Tegenwoordig zijn er efficiëntere manieren van bouwen of goedkopere methoden,” voegde hij eraan toe.

Het team dook in leerboeken over traditioneel Japans timmerwerk om de puzzel op te lossen en de verbindingen te ontsluiten. Iwanuki documenteerde hun gezamenlijke onderzoeksproject door foto’s en video’s te maken en deze te posten op zijn Instagram, waar verborgen juweeltjes van verloren gegane ambachten vaak viraal gaan. Een voorbeeld dat ze tegenkwamen was een verbinding die bekend staat als “shachi sen tsugi”, waarbij wiggen worden gebruikt om twee in elkaar grijpende stukken strak tegen elkaar aan te trekken en op hun plaats te houden. Dit werd gebruikt voor horizontale overspanningen langs de randen van dakranden direct boven de dakspanten rondom het dak. De verbinding kon worden gedemonteerd door de wig te verwijderen.

Een traditioneel “shachi sen tsugi” schrijnwerk uit de 95 jaar oude kominka in Saitama. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
Nog een blik op de “shachi sen tsugi”. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

De timmerlieden ontdekten een andere verbinding op een plek die ze niet verwachtten omdat deze niet lastdragend was, namelijk in de vloerdorpels, die horizontaal direct boven de grond of betonnen fundering liggen. Deze verbinding, die “okkake daisen tsugi” wordt genoemd, bestaat uit twee stukken die in elkaar schuiven, de ene overlappend op de andere, vastgemaakt door twee houten pennen die ze vastzetten. Dit werd ook gevonden in balken, want het is extreem sterk.

Een soort schrijnwerk genaamd “okkake daisen tsugi”, zichtbaar in de 95 jaar oude kominka in Saitama. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
De “okkake daisen tsugi” verbinding na demontage. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

Een van de lastigere exemplaren die ze vonden was een hoekverbinding die “hako dome” wordt genoemd en waarbij slechts een enkele verticale naad zichtbaar is langs het verstek (de hoek) aan de buitenkant. Een veel ingewikkelder systeem lag ongezien binnenin met twee wiggen die in de binnenhoek waren gestoken om spanning te creëren die het geheel vastzette. Deze wiggen werden er met een tang uitgehaald voordat de verbinding werd losgemaakt – op een manier die op de een of andere manier zo bevredigend was om naar te kijken.

Een type hoekschrijnwerk genaamd “hako dome” werd gevonden in de 95 jaar oude kominka in Saitama. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
De “hako dome” verbinding na demontage. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

 

(Met dank aan Dylan Iwanuki)

Hoewel het geen deel uitmaakt van het huidige project, heet een van de meest complexe Japanse soorten schrijnwerk die Iwanuki is tegengekomen “kawai tsugite”. Deze unieke verbinding kan door elkaar worden aangebracht om drie verschillende hoeken te vormen, waaronder twee verschillende soorten ellebogen of een rechte lijn. Onnodig te zeggen dat deze viraal ging.

Een complex drievoudig schrijnwerk genaamd “kawai tsugite”, dat viraal ging op Iwanuki’s Instagram. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

 

(Met dank aan Dylan Iwanuki)

De timmerlieden moesten heel voorzichtig te werk gaan bij de demontage, die ongeveer twee maanden in beslag nam. Veel van de balken aan de binnenkant bestonden uit onafgewerkte boomstammen die voor een rustieke uitstraling zorgden, terwijl de rest gewoon een houten geraamte was. Elk stuk werd zorgvuldig gecatalogiseerd met labels met coördinaten op de x-, y- en z-as voordat het naar de werkplaats werd vervoerd.

Eenmaal verscheept gingen de timmerlieden aan de slag om stukken te repareren die beschadigd waren door ouderdom of termieten of die kromgetrokken of verdraaid waren door de tijd of het weer. Soms moesten ze helemaal nieuwe stukken maken om met de oude te kunnen combineren. Het was tijdens dit proces dat ze echt versteld stonden van het vakmanschap van hun voorouders; na al die tijd was het zo strak gebleven en zo schoon en precies dat ze vol ontzag waren.

Een voorbeeld van een ander type Japans schrijnwerk dat “otoshi ari” wordt genoemd. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
Een voorbeeld van Japans timmerwerk dat “mechi tsugi” wordt genoemd. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

Iwanuki zelf voelde zich verplicht om hun werk te eren door iets te maken dat zij waardig zouden vinden. Hij wilde hen niet in verlegenheid brengen of onteren met slecht of ondermaats werk. Hij beschreef het proces van het combineren van oud en nieuw als “communiceren met de timmerlieden uit het verleden”.

“Om hun werk te zien en te zien wat ze hebben achtergelaten, geeft je het gevoel dat je zelf ook goed werk achterlaat,” zei Iwanuki. “Ik denk dat dat de grootste ervaring was.”

Uitzicht op de buitenkant van de kominka, die nu Chair Laboratory heet, in de prefectuur Yamanashi. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

Toen alle reparaties klaar waren – die ongeveer zes maanden in de werkplaats duurden, soms met tijdelijke montagewerkzaamheden – werden de stukken overgebracht naar de prefectuur Yamanashi, waar de wederopbouw begon. Dat duurde ongeveer negen maanden en omvatte de installatie van een volledig nieuw interieur dat voldeed aan de moderne normen. “Ongeveer tachtig procent van de originele oude onderdelen bleven bewaard in het gebouw,” zei Iwanuki. Ook zou niet al het oude worden verstopt in het nieuwe stoelenmuseum, maar worden tentoongesteld waar dat mogelijk was.

Het interieur van Chair Laboratory, in de prefectuur Yamanashi. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

Tegenwoordig heet de kominka Chair Laboratory, een soort quasi-avant-garde, interactief museum dat niet alleen een eerbetoon is aan de uitmuntendheid van traditioneel Japans timmerwerk, maar ook aan het ontwerp van moderne stoelen. Op de hoofdverdieping staan zo’n 300 prachtige meubelstukken uit de hele wereld tentoongesteld. Er is een aparte studio voor stoelhoutbewerking waar kenners in kunnen zitten en ze kunnen uitproberen, plus een bovenverdieping waar bezoekers Fujisan kunnen bewonderen onder het genot van een cappuccino.

Uitzicht op de berg Fuji gezien vanaf de kominka, die nu Chair Laboratory heet, in de prefectuur Yamanashi. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
Het interieur van Chair Laboratory bestaat uit moderne stoelen en traditionele Japanse meubels. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
Traditioneel Japans interieur en exterieur worden tentoongesteld in Chair Laboratory, in de prefectuur Yamanashi. (Met dank aan Dylan Iwanuki)
Uitzicht van binnen en buiten op Chair Laboratory, in de prefectuur Yamanashi. (Met dank aan Dylan Iwanuki)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (27 juni 2023): Japanese Carpenters Discover Jaw-Dropping Wood Joints in 95-Year-Old House Built With No Nails

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.