Wednesday, 17 Apr 2024
Het hoofdkantoor van de Chinese ontwikkelaar Country Garden Holdings in Foshan, in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, op 15 juni 2023. (STR/AFP via Getty Images)

Vertrouwen van buitenlandse investeerders geschokt door Chinese vastgoedcrisis

Nu de Chinese vastgoedcrisis verergert—aangewakkerd door het feit dat de twee bekendste ontwikkelaars van het land hun schuldverplichtingen niet nakomen en een trustmaatschappij de betaling van vervallende vermogensproducten uitstelt- is het vertrouwen van beleggers opnieuw geschokt.

Country Garden, China’s grootste particuliere vastgoedontwikkelaar, probeert voor het eerst de betaling van een particuliere obligatie op het vasteland uit te stellen—het nieuwste teken van een verstikkende liquiditeitskrapte in de vastgoedsector—nadat het de handel in ten minste 10 obligaties op het vasteland heeft opgeschort en op weg is naar een schuldsanering. De aandelen zijn gezakt naar een historisch dieptepunt, wat de financiële problemen weerspiegelt.

Sino-Ocean Group Holding Ltd., een andere door de staat gesteunde ontwikkelaar, is er niet in geslaagd couponbetalingen te doen op obligaties van twee dollar binnen de aanvankelijke deadlines, waardoor het risico op wanbetaling is toegenomen, terwijl de obligaties van het bedrijf zijn gekelderd tot niveaus van 15 cent of minder.

En om de zorgen over het besmettingsrisico nog groter te maken, heeft Zhongrong International Trust Co—een grote Chinese trustmaatschappij die van oudsher een aanzienlijke blootstelling aan vastgoed heeft—haar terugbetalingsverplichtingen op sommige beleggingsproducten niet nagekomen.

Analisten hebben gewaarschuwd dat een toename van het aantal wanbetalingen door trustbedrijven—ook wel schaduwbanken genoemd, die sterke banden hebben met de binnenlandse vastgoedsector—de op een na grootste economie ter wereld verder onder druk zal zetten.

De gebeurtenissen hebben de vrees onder buitenlandse investeerders aangewakkerd dat China’s vastgoedsector, die goed is voor ongeveer een kwart van het BBP van het land, een afrekening tegemoet gaat te midden van hardhandig optreden op het gebied van regelgeving, COVID-19 uitbraken en vertragende groei.

Peking heeft de afgelopen drie jaar verschillende nieuwe regels uitgevaardigd die betrekking hebben op de platformeconomie van het land, waaronder e-commerce, ride-hailing en andere op internet gebaseerde diensten, en die bedrijven in het nauw drijven om de vastgoedsector in toom te houden.

Naar verluidt ontvluchten buitenlandse investeerders de Chinese obligatie- en aandelenmarkten, zoals blijkt uit de scherpe daling van de waarde van de in yuan uitgedrukte financiële activa in handen van buitenlanders in het eerste kwartaal van 2022.

Begin augustus meldde HSBC dat haar blootstelling aan commercieel vastgoed op het vasteland eind juni $14,3 miljard bedroeg, een daling ten opzichte van $19,8 miljard op hetzelfde moment in 2022.

Standard Chartered onthulde ook dat het zijn blootstelling had teruggebracht tot ongeveer $3 miljard van $3,7 miljard een jaar geleden.

Op maandag begonnen Amerikaanse aandelen de week lager, toen beleggers een afwachtende houding aannamen in de aanloop naar belangrijke gegevens over consumentenbestedingen en zorgen over de Chinese vastgoedsector.

De drie belangrijkste Amerikaanse indices openden maandag lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,21 procent daalde, de S&P 500 0,17 procent verloor en de Nasdaq Composite 0,19 procent zakte in de vroege handel. De lauwe opening kwam na een daling op de wereldwijde aandelenmarkten, waarbij de MSCI world equity index, die aandelen volgt in 45 landen, het laatst 0,66 procent daalde.

De financieringskosten voor Chinese bedrijven stijgen als gevolg van de kapitaalvlucht, wat heeft bijgedragen aan een waardevermindering van de yuan ten opzichte van andere valuta.

Sinds begin februari heeft de yuan 8,4 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren door de economische neergang in China, de strenge regelgeving, de pandemische maatregelen en de monetaire versoepeling.

De handelsvooruitzichten van China zijn beïnvloed door de depreciatie van de yuan, waardoor de kosten van de export dalen maar de kosten van de import en schuldaflossing stijgen. Als gevolg daarvan zijn buitenlandse investeerders huiverig om Chinese activa te bezitten of zaken te doen in China.

Maar het nieuws over de uitgestelde uitbetaling van Zhongrong heeft het beleggerssentiment een nieuwe klap toegebracht. Trustkantoren, ook wel schaduwbanken genoemd, sluizen de opbrengsten van vermogensproducten die banken verkopen door naar ontwikkelaars en andere sectoren die niet rechtstreeks bankfinanciering kunnen aanboren.

Commercieel en investeringsbankieren, private equity en vermogensbeheer vallen allemaal onder China’s trustbedrijf, dat geld van klanten bundelt om leningen te verstrekken en te investeren in materiële en immateriële activa zoals onroerend goed, aandelen, obligaties, grondstoffen en zelfs vaten sorghum.

Er zijn geen andere financiële instellingen die zich met al deze activaklassen bezighouden. De crisis in de Chinese vastgoedsector van de afgelopen jaren heeft ook de trustsector onder druk gezet, met bedrijven die in gebreke zijn gebleven bij het aflossen van investeringspakketten die zijn gekoppeld aan vastgoedontwikkelaars.

‘Vicieuze cirkel’

JPMorgan voorspelde naar verluidt een “vicieuze cirkel” van problemen met de financiering van vastgoed in een op maandag gepubliceerde onderzoeksnotitie, waarin staat dat toenemende wanbetalingen door trustbedrijven de economische groei van China direct zullen verminderen met 0,3 tot 0,4 procentpunt.

De nieuwe golf van wanbetalingen door vermogensbeheerders op trustgerelateerde producten zal naar verwachting enkele grote gevolgen hebben voor de bredere economie door de impact op de rijkdom, aldus een aparte notitie van Nomura.

De vastgoedcrisis in China weerklonk ook op andere Aziatische markten, omdat beleggers hun belangen in regionale obligaties en aandelen hebben verkocht om hun verliezen te dekken of hun blootstelling aan China te verminderen. Op de HNX 30 Index van Vietnam, de JSX Composite Index van Indonesië, de KSE 100 Index van Pakistan, de S&P BSE Sensex van India en de SET IDX van Thailand na, sloten zes andere belangrijke Aziatische aandelenindices, waaronder de Shanghai SE en de Hang Seng, dinsdag lager.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 augustus 2023): Foreign Investors’ Confidence Shaken by China’s Property Crisis

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.