Sunday, 16 Jun 2024
Bezoekers wandelen in de wereldberoemde Nederlandse bloementuin Keukenhof, in Lisse, Nederland, op 12 april 2022. (Peter Dejong/AP Photo)

Nederland onderzoekt twee Chinese politiebureaus die illegaal in het land opereren

De Nederlandse regering onderzoekt ten minste twee undercover Chinese politiebureaus die in Nederland opereren en daarmee haar soevereiniteit schenden, aldus de woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens een recente publicatie (pdf) van de mensenrechtenorganisatie, Safeguard Defenders, zijn overzeese Chinese ‘dienstposten’ of zogenaamde ‘110 Overseas,’ te vinden in tientallen landen verspreid over vijf continenten.

In Nederland is zo’n Chinees politiebureau opgericht in Rotterdam door de openbare veiligheidsdienst van Fuzhou, en een ander in Amsterdam door de politie van Qingtian.

In een telefonisch interview met de Chinese editie van The Epoch Times op 26 oktober zei Maxime Hovenkamp, woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken: “Officieel nemen we het erg serieus.” De Chinese overheid heeft Nederland niet via diplomatieke kanalen geïnformeerd over deze dienstposten.

De Nederlandse regering gaat het doel en het werk van deze dienstposten eerst onderzoeken voordat passende maatregelen zullen worden genomen, aldus Hovenkamp.

Ze benadrukte: “Dus laten we het per definitie illegaal maken.”

Volgens de mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders onderzoeken momenteel tenminste vier landen, waaronder Canada en Spanje, kantoren van Chinese politiebureaus op hun eigen grondgebied.

Bedreiging voor dissidenten

De Chinese dissident Wang Jingyu, die naar Nederland is gevlucht, heeft persoonlijke ervaringen met de ‘110 Overseas’.

In februari bood iemand van het bureau uit Rotterdam hem hulp aan en vroeg hem om af te spreken aan het station Rotterdam Centraal.

Hij vond het nogal verdacht en hij wees het voorstel af. Sindsdien wordt hij voortdurend lastiggevallen, vertelde hij op 25 oktober aan The Epoch Times.

Wang Jingyu, een Chinese dissident in ballingschap in Nederland. (Aangeleverd door Wang Jingyu)

Hij zei: “Ik dacht dat ik hier veilig was, maar ik word overal gevolgd.”

Hij verklaarde dat de Chinese ambassade een valse bommelding over hem deed aan de Nederlandse politie, die later vaststelde dat het om een vals alarm ging. Het incident werd eerder bevestigd door twee Nederlandse media, RTL Nieuws en Follow the Money.

Hovenkamp vertelde The Epoch Times dat de Nederlandse politie en het ministerie van Justitie deze kwestie onderzoeken, maar dat zij niet over meer details beschikt.

De dienstpost in Rotterdam

Onlangs werd Zhang Yanhua uit Amsterdam geïnformeerd over de Chinese politiedienst in Rotterdam. Ze vertelde haar verhaal aan The Epoch Times op 26 oktober.

Zhang is afkomstig uit China maar ze woont momenteel in Amsterdam. Ze is tevens een beoefenaar van Falun Gong, een beoefeningswijze die geworteld is in de authentieke Chinese geschiedenis en cultuur. Ze was op de Dam waar ze probeerde om toeristen bewust te maken van de vervolgingscampagne van het Chinese regime tegen Falun Gong toen een man haar benaderde en sprak over de Chinese politiedienst in Rotterdam.

Hij waarschuwde haar dat er een Chinees politiebureau is in Rotterdam en dat zij proberen om overzeese dissidenten met “bedrieglijke retoriek” over te halen en “te overtuigen” om terug te keren naar China. Als gevolg daarvan konden “sommigen van hen niet meer terugkeren naar Nederland”, herinnerde Zhang zich.

De man legde Zhang uit dat hij onlangs Hongkong had verlaten na het wegvallen van de vrijheid in Hongkong.

Zhang zei dat de man benadrukte dat degenen die op deze politiedienst werken allemaal Chinese politieagenten zijn, maar dat ze met een andere achtergrond naar Nederland zijn gekomen.

Dhr. Zhao, een Chinees die in Nederland verblijft voor zijn doctoraatsstudie, vertelde The Epoch Times op 27 oktober dat hij ook op de hoogte is van het agentschap. Op een gegeven moment hoopte hij zijn Chinese identiteitskaart te kunnen verlengen via het bureau in Rotterdam. Maar vreemd genoeg kreeg hij te horen dat de dienst beperkt was tot Chinezen uit Fuzhou.

Gezien de enorme kosten voor het opzetten van dergelijke politiebureaus over de hele wereld, is hij wantrouwig over de ware bedoeling achter het opzetten van deze overzeese politiebureaus wanneer de dienstverlening zodanig beperkt is.

De foto toont het overzeese politiebureau van het Fuzhou Public Security Bureau in Rotterdam op 26 oktober 2022. Het is gevestigd in een flat aan de Van der Sluysstraat 370. Het politiebureau heeft geen uithangborden, maar is verbonden met de politiediensten van Fuzhou. (The Epoch Times)

Ontkenning door het regime

Wang zei dat de overzeese politiebureaus zijn opgezet als “overzeese Chinese dienstencentra”, met als doel overzeese Chinese onderdanen te helpen hun rijbewijs te verlengen en fysieke onderzoeken te ondergaan, als een oplossing ten tijde van de pandemie.

The Epoch Times kon het Chinese politiebureau in Rotterdam niet bereiken voor commentaar. De Chinese ambassade in Nederland weigerde de kwestie te bespreken en zei dat zij alleen hulp verleent aan Chinezen in nood. Op de vraag voor commentaar van de politieke afdeling of het secretariaat van de ambassadeur werd niet geantwoord.

Grensoverschrijdende politiediensten

Volgens het rapport van Safeguard Defenders worden de twee Chinese dienstposten in Nederland gecoördineerd vanuit Fuzhou en Qingtian.

Fuzhou is een stad in Fujian, een provincie aan de zuidoostelijke kust van China. Volgens berichten in de Chinese staatsmedia lanceerde de openbare veiligheidsdienst van Fuzhou in januari 2022 de eerste “110 Overseas”.

Sindsdien heeft de politie van Fuzhou 30 dergelijke overzeese politiebureaus opgericht, waaronder dat in Rotterdam. De dienstpost zou gevestigd zijn in een flatgebouw aan de Van der Sluysstraat 370, Rotterdam.

Het politiebureau in Amsterdam werd opgericht door het bureau voor openbare veiligheid van Qingtian, een district van de stad Lishui. In februari 2021 beweerde het bureau dat het sinds 2018, 46 degelijke posten heeft opgericht in 39 steden in 29 landen, aldus de Chinese staatsmedia.

Een Chinees rapport uit januari 2020 onthulde dat het politiebureau in Madrid, Spanje, met succes een Chinese verdachte had overtuigd om terug te keren naar Qingtian County.

In augustus 2022 beweerde de Chinese staatsmedia, CCTV, dat de overzeese politie tussen april 2021 en juli 2022, 230.000 verdachten van ‘fraude’ met succes had teruggebracht naar China door vermeende overreding, zonder verdere details te verstrekken.

Li Yan heeft aan dit artikel bijgedragen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 oktober 2022): The Netherlands Investigates Two Chinese Police Stations Operating Illegally in the Country

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.