Sunday, 16 Jun 2024
(Met dank aan Archeologiebureau Dr. Woidich/Sergiu Tifui)

Archeologen in Duitsland vinden 3000 jaar oud zwaard uit bronstijd dat zo goed bewaard is dat het ‘bijna nog glanst’.

Duitse archeologen hebben tijdens een opgraving in Nördlingen, Beieren, een zeer zeldzame vondst gedaan: een bronzen zwaard van vermoedelijk meer dan 3000 jaar oud dat nog steeds in opmerkelijk goede staat bewaard is gebleven.

Het zwaard heeft een sierlijk achthoekig handvat van puur brons en is “zo buitengewoon goed bewaard gebleven dat het bijna nog glanst,” merkte het Beierse Staatsbureau voor Monumentenzorg op in een persbericht van 14 juni, vertaald uit het Duits. Het hoofd van het bureau en algemeen conservator professor Mathias Pfeil voegde eraan toe dat een vondst als deze “zeer zeldzaam” is.

Deskundigen hebben het zwaard voorlopig gedateerd aan het einde van de 14e eeuw voor Christus, tijdens de Midden Bronstijd. Eerdere exemplaren uit dit tijdperk werden meestal opgegraven uit opzettelijk geopende grafheuvels in de 19e eeuw of zijn opgedoken als losse, “vermoedelijke offervondsten”.

Duitse archeologen legden tijdens een opgraving in Nördlingen, Duitsland, een bronzen zwaard bloot uit de 14e eeuw voor Christus. (Met dank aan Archäologie-Büro Dr. Woidich/Sergiu Tifui)

Het zwaard uit Nördlingen kwam uit een graf met de stoffelijke overschotten van drie mensen – een man, een vrouw en een tiener – die vermoedelijk “snel na elkaar” begraven zijn, samen met een reeks “rijke bronzen voorwerpen”. Het is nog niet duidelijk of de drie mensen met elkaar te maken hadden, maar experts hebben vastgesteld dat het zwaard is gemaakt in Beieren, in wat nu het zuidoosten van Duitsland is.

Bronzen zwaarden met achthoekige handvaten zoals deze werden verspreid vanuit twee hoofdgebieden: Zuid-Duitsland en wat nu Noord-Duitsland en Denemarken is. Door giettechnieken en versieringen te vergelijken, denken archeologen dat sommige zwaarden die in het noorden werden verspreid replica’s waren van Zuid-Duitse zwaarden, terwijl andere echte importen konden zijn of de producten van “rondtrekkende ambachtslieden”.

Het zwaard uit Nördlingen werd gevonden in een graf met de resten van een man, vrouw en tiener. (Met dank aan Archäologie-Büro Dr. Woidich/Sergiu Tifui)
Detail van een zwaard uit de Midden Bronstijd, gevonden in Nördlingen, Duitsland. (Met dank aan Archäologie-Büro Dr. Woidich/Sergiu Tifui)

Het nog steeds glanzende Nördlingen zwaard heeft een complex ontwerp, omdat het handvat over de kling is gegoten in een proces dat bekend staat als “overlay casting” en de versiering zorgvuldig is ingelegd. Er zijn twee echte klinknagels overgebleven, terwijl een ander paar klinknagels “geïmpliceerd” zijn.

Ondanks de inspanningen voor de vervaardiging en het gebrek aan bewijs dat de kling ooit werd gebruikt, gelooft het Beierse Staatsbureau dat het zwaard een “echt” wapen was. Archeologen zijn van plan om het zwaard en de begraafplaats verder te onderzoeken om de spannende vondst nauwkeuriger te kunnen classificeren.

Deel je verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf je dagelijkse dosis inspiratie ontvangen door je aan te melden voor de Inspired nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/newsletter

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 juni 2023): Archeologists in Germany Find 3,000-Year-Old Bronze Age Sword So Well-Preserved It ‘Almost Still Shines’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.