Saturday, 20 Apr 2024
De Sacré-Coeur ligt op de butte (een steile, hoge heuvel) van Montmartre in het centrum van Parijs. U ziet hier twee trappen om de basiliek te bereiken. De buitenkant is vooral indrukwekkend vanwege de koepels en het smetteloze uiterlijk. De gevel bestaat uit travertijnstenen, ook bekend als Château-Landon, die bij contact met water calciet afgeven, waardoor de gevel op natuurlijke wijze wit wordt. (Marcin Krzyzak/Shutterstock)

Basiliek Sacré-Coeur: Symbool van geloof op een heuvel

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Gelegen op een heuvel in Montmartre, een wijk in het hart van Parijs, is de Sacré-Coeur basiliek moeilijk te missen. Met zijn krijtwitte gevel en prominente koepels lijkt het bouwwerk op geen enkel ander Frans religieus gebouw. Haar oorsprong is even kleurrijk als haar glas-in-loodramen.

In december 1870, na de militaire nederlaag van Frankrijk tegen Pruisen, namen twee mannen, filantroop Alexandre Legentil en kunstenaar Hubert Rohault de Fleury, een spiritueel initiatief. Zij leidden een gemeenschapsinspanning om in Parijs een kerk te bouwen gewijd aan het Heilig Hart van Jezus als symbool van de boetedoening, het geloof, het vertrouwen en de hoop van de natie. In juli 1873 verklaarde het Franse parlement dat de bouw van een nieuwe kerk van algemeen belang was.

Uit 77 voorstellen werd het ontwerp van architect Paul Abadie voor de kerk gekozen. De bouw begon in 1875, maar werd uitgesteld om een onstabiele fundering te verhelpen; 83 putten, elk 30 meter diep, werden onder het terrein gegraven en gevuld met rots en beton om te dienen als ondergrondse pijlers ter ondersteuning van de basiliek.

De bouw duurde bijna 40 jaar onder leiding van vijf verschillende architecten die elk ingrijpende wijzigingen aanbrachten in het oorspronkelijke ontwerp. De kerk werd voltooid in 1914.

Het ontwerp van Abadie, typerend voor het eclecticisme dat vaak in de Europese architectuur van die tijd werd aangetroffen, stond in schril contrast met de vele gotische kerken in Parijs, zoals de Notre Dame. De architect liet zich inspireren door kerken als de San Marco in Venetië en de Heilige Sofia in Constantinopel (het huidige Istanbul).

Abadie’s Neo-Byzantijnse ontwerp bevatte Romaanse invloeden en verwerkte elementen uit de Byzantijnse stijl in combinatie met oosterse en orthodox christelijke architectonische elementen. Voorbeelden hiervan in de Sacré-Coeur zijn het Byzantijnse Griekse kruisplan, ronde bogen, koepels en het prachtige decoratieve mozaïek op het gewelf.

Een adembenemend uitzicht over Parijs vanuit de centrale koepel. De in 1889 gebouwde koepel wordt ondersteund door 80 zuilen en biedt na de Eiffeltoren het hoogste uitzichtpunt van Parijs. (Viacheslav Lopatin/Shutterstock)
Een nadere blik op de Sacré-Coeur Basiliek en zijn driedubbele portiek, een op de Romeinen geïnspireerd portiek dat wordt ondersteund door zuilen. Boven dit portiek, in het midden, stelt een beeld het Heilig Hart van Jezus voor, waarnaar de kerk is genoemd. In de bogen van de voorgevel van de basiliek staan twee bronzen ruiterstandbeelden van Hippolyte-Jules Lefèbvre die de patroonheiligen van Frankrijk voorstellen, Jeanne d’Arc en koning Lodewijk IX. (Viacheslav Lopatin/Shutterstock)
Bovenop de koepel staat de klokkentoren, die in 1912 werd voltooid. In deze campanile (of klokkentoren) hangt de grootste klok van Frankrijk, bekend als de “Savoyarde”. De klok weegt 19 ton en is daarmee zwaarder dan de Londense Big Ben. (Boris Edelmann/Shutterstock)
Binnenin de Sacré-Coeur gaan traditionele klassieke kenmerken samen met neo-Byzantijnse elementen. Terwijl het koor, de zuilen en de kooromgang (een overdekte loopruimte) klassiek beïnvloed zijn, is het mozaïek Byzantijns geïnspireerd. De plattegrond heeft de vorm van een Grieks kruis, met de koepel bovenop het kruis, gemodelleerd naar Byzantijnse kerken. (“Beautiful landscape/Shutterstock”)
Een van de hoogtepunten van de Sacré-Coeur is het apsismozaïek. Het bestaat uit 25.000 geëmailleerde en vergulde keramische stukjes, en beslaat ongeveer 1.558 vierkante meter. De keuze voor blauw en goud is gebruikelijk in de Byzantijnse architectuur, evenals de dubbele koepels en bogen. Een van de grootste mozaïeken ter wereld zijnde, stelt de centrale figuur Jezus in het wit voor, die zijn hart met open armen aanbiedt. Om hem heen staan de Maagd Maria, de aartsengel Michaël en Jeanne d’Arc. Een Latijnse inscriptie aan de voet van het mozaïek zegt: “Aan het Heilig Hart van Jezus, Frankrijk vurig, boetvaardig en dankbaar.” (Cynthia Liang/Shutterstock)
Boven het schip symboliseert een zeer hoge koepel de hemelse wereld. De gewelfde zuilen stellen de overgang voor tussen de aardse wereld (gesymboliseerd door het schip) en de hemelse wereld. (Gilmanshin/Shutterstock)
Een ander belangrijk kenmerk van de neo-Byzantijnse bouwstijl zijn de glas-in-loodramen, met uitgebreide patronen en veel kleur. Hier beelden de ramen van de kapel het leven van de Franse koningen Clovis I en Lodewijk IX uit. (Pit Stock/Shutterstock)
Het belangrijkste gebrandschilderde raam in de basiliek symboliseert het Heilig Hart van Christus in het midden. Het ronde raam is ontworpen met rode cirkels aan de buitenkant, en complex vormgegeven delen die de centrale afbeelding omringen. In het midden van het raam is het heilige hart in rood afgebeeld. (jorisvo/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 december 2022): Sacré-Coeur Basilica: Symbol of Faith on a Hill

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.