Thursday, 20 Jun 2024
Het Koninklijk Paleis van Oslo staat hoog op de kop van het paleisplein. Het neoklassieke gebouw van drie verdiepingen heeft een eenvoudige U-vorm, twee vleugels, een plat dak en een gevel van gepleisterde bakstenen. Een rij van zes pilaren siert de voorkant van de tempel, een duidelijke verwijzing naar de klassieke revival. (Oivind Moller Bakken/De Koninklijke Hof)

De neoklassieke schoonheid van het Noorse Koninklijk Paleis

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Het Koninklijk Paleis van Oslo, gelegen in het centrum van de Noorse hoofdstad op de Bellevue-heuvel, is een symbool van de Noorse geschiedenis en belichaamt neoklassieke architectonische schoonheid.

In 1824 gaf koning Carl III Johan van Noorwegen architect Hans Linstow de opdracht om een paleis in neoklassieke stijl te bouwen. Oorspronkelijk ontwierp de Deense architect een gebouw van twee verdiepingen met uitspringende vleugels aan beide zijden van de hoofdgevel. Dit ontwerp was te duur en Linstow verwijderde de uitstekende vleugels en voegde in plaats daarvan een derde verdieping toe. Het paleis werd voltooid in 1849.

Koning Carl Johan heeft er nooit gewoond. Zijn zoon, koning Oscar I, was de eerste bewoner van het paleis en voerde verschillende wijzigingen door, waaronder het verlengen van de vleugels naar de voortuin en het vervangen van het oorspronkelijke steile dak door een elegant plat dak.

Het interieur van het paleis weerspiegelt de opeenvolgende stijlen die in de mode waren tijdens deze 25-jarige bouwperiode. De meest prominente stijl is het neoclassicisme, een heropleving van de klassieke architectuur gekenmerkt door eenvoudige geometrische vormen, Griekse of Romeinse details, lege muren, prominent gebruik van zuilen en majestueuze schaal. Deze stijl wordt weerspiegeld in de Pompejaanse fresco’s in de banketzaal, de pastelkleurige muren in de majestueuze grote zaal en de vestibule, die een uitstekend voorbeeld is van Noorse classicistische architectuur. Het Koninklijk Paleispark is gevuld met veel groen, kleine vijvers en beeldhouwwerken. Het Koninginne-park heeft een prachtige rococotuin.

Het Koninklijk Paleis van Oslo blijft de hoofdresidentie van de Noorse koninklijke familie.

De grote zaal, ook wel balzaal genoemd, is de mooiste ruimte van het paleis. Architect Hans Linstow heeft kosten noch moeite gespaard om deze grote zaal te ontwerpen, geïnspireerd op het concertgebouw in Berlijn. De balzaal is twee verdiepingen hoog, met een plafondhoogte van 10 meter en een parketvloer van ongeveer 3.875 vierkante meter. Het blauwe plafond met ruitpatroon, gemaakt van hout en verguld papier-maché, wordt ondersteund door 12 witte marmeren zuilen en 24 houten pilaren. (Jan Haug/Het Koninklijk Hof)
De banketzaal is meer dan 3.229 vierkante meter groot. Kunstenaar Peder Wergmann versierde de muren en het plafond in Pompejaanse stijl, waarbij hij lichte kleuren gebruikte en rozetten, wijnranken en palmetten schilderde. In die tijd waren Pompejaanse decoraties, geïnspireerd op de vondsten in Pompeii en Herculaneum in Italië, erg in de mode in Europa. Op de muren staan ook afbeeldingen van Griekse goden en godinnen, die de 19e-eeuwse fascinatie voor de oudheid weergeven. Als onderdeel van de restauratie van het paleis in 2009 werden nieuwe tafels en stoelen toegevoegd, in de klassieke stijl. (Simen Sund/ Het Koninklijk Hof)
De familie-eetkamer is minder groots dan de banketzaal en wordt gebruikt voor informele lunches en diners. Architect Hans Linstow wilde dat de familie-eetkamer eenvoudig maar levendig zou zijn en Peder Wergmann schilderde ook de muren en plafonds van deze kamer in Pompejaanse stijl. Een andere schilder, August Thomsen, voegde blauwe panelen toe aan de muren met afbeeldingen van mannen en vrouwen. De kroonluchters, ontworpen door Jonas Hidle, weerspiegelen de versieringen op de muren en de kristallen van de kroonluchters volgen de lijnen van de geschilderde guirlandes. (Het Koninklijk Hof)
De bovenste vestibule, in Noorse classicistische stijl, heeft 20 imposante zuilen in crèmewit marmer, lichtroze muren en een wit cassettenplafond. (Jan Haug/Het Koninklijk Hof)
De Vogelkamer heeft een unieke decoratie, voltooid in 1843 door Johannes Flintoe. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn in de Vogelkamer verschillende Noorse vogels te zien die neergestreken zijn op wat lijkt op een open tuinpaviljoen. De muur- en plafondschilderingen stellen het prachtige Noorse landschap voor en zijn een weerspiegeling van de 19e-eeuwse interesse in de Noorse geschiedenis en natuur. Het meubilair in de kamer dateert uit 1846 en is gemaakt van eikenhout in neorenaissancestijl. (Het Koninklijk Hof)
De kapel benadrukt ook de neoklassieke stijl van het paleis. De paleiskapel heeft twee verdiepingen met zijbeuken versierd met gipsen reliëfs, galerijen ondersteund door 12 houten pilaren en een versierd plafond geschilderd door Peder Wergmann. In het midden kunnen bezoekers een roze marmeren muur bewonderen achter het wit marmeren altaar, omringd door marmeren figuren van de apostelen Petrus en Paulus. (Oivind Moller Bakken/Het Koninklijk Hof)

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 juli 2023): The Neoclassical Beauty of Norway’s Royal Palace

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.