Sunday, 19 May 2024
(Leonid Andronov/Shutterstock)

Eén van de 8 oudste kastelen ter wereld, de sprookjesachtige magie van de Rijksburcht in Cochem

Dit 11e-eeuwse Duitse kasteel, één van de acht oudste kastelen ter wereld, werd ooit gedeeltelijk verwoest maar eeuwen later liefdevol gerestaureerd. Het statige kasteel, dat vandaag de dag nog steeds een aantal originele kenmerken heeft, lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen.

De Rijksburcht Cochem, ook bekend als Kasteel Cochem, staat op een heuvel zo’n 30 meter boven de rivier de Moezel in Cochem, Duitsland. Er wordt aangenomen dat de Paltsgraaf Ezzo de burcht rond het jaar 1000 na Christus als vestingswoning heeft gebouwd. In 1051 werd de burcht voor het eerst gedocumenteerd toen Richeza, de oudste dochter van Ezzo en voormalig koningin van Polen, de burcht aan haar neef Hendrik I schonk, aldus de website van de burcht.

De Rijksburcht Cochem. (Ugis Riba/Shutterstock)
Kasteel Cochem (Sergey Novikov/Shutterstock)
Kasteel Cochem (Sergey Novikov/Shutterstock)

De lay-out van het kasteel bestaat uit gezinswoningen, een kapel en toren, bruggen, een waterput, een bolwerk en een gokhuis.

Kasteel Cochem was verbonden aan een opeenvolging van Paltsgraafschappen tot in 1151 koning Konrad III het kasteel met zijn troepen bestormde en bezette. Keizerlijke ministers, of “kasteelheren”, werden aangesteld om voor het terrein te zorgen, aldus de website van het kasteel.

Nadat het kasteel in 1294 door koning Adolf van Nassau was verpand om “zijn kroning te betalen”, maar nooit was teruggekocht, kwam het in handen van een reeks aartsbisschoppen. In het begin van de 14e eeuw werd het kasteel uitgebreid en verstevigd onder aartsbisschop Balduin, die het met de stad verbond door enorme muren te bouwen en een ketting over de rivier onderaan het kasteel te leggen als een verwijderbare tolbarrière.

Uiteindelijk werden de kasteelheren vervangen door lokale magistraten.

Cochem in 1646. (Public Domain)
Uitzicht op Cochem op 9 januari 1919, gefotografeerd door de foto-eenheid van het vierde Amerikaanse legerkorps, dat zijn hoofdkwartier had in Cochem aan de Moezel. (Publiek domein)
(Boris Stroujko/Shutterstock)

De troepen van koning Lodewijk XIV bezetten het kasteel van Cochem in 1688. Een jaar later werd het gebouw zwaar beschadigd door brandstichting en explosieven, net als de omliggende stad Cochem. Het kasteel bleef nagenoeg in verval en verloren voor de geschiedenis tot 1868, toen de Berlijnse zakenman Louis Ravené er verliefd op werd en het kasteelterrein kocht.

Hij herbouwde het kasteel in de neogotische bouwstijl van die tijd, om door de familie Ravené als zomerresidentie te worden gebruikt.

Professor Ernst Ewald uit Berlijn kreeg de leiding over de inrichting en voegde “ingewikkelde geschilderde decoratie” toe aan de binnenmuren en plafonds met de hulp van professionele kunstenaars en plaatselijke ambachtslieden.

(Chris Andrews Fern Bay/Shutterstock)
(Elizabeth Wirth/Shutterstock)
Het interieur van het kasteel. (Piith Hant/Shutterstock)
(Piith Hant/Shutterstock)

Een groot deel van de collectie renaissance- en barokmeubelen van de familie Ravené is tot op heden bewaard gebleven. Volgens de website is het kasteel sinds 1978 eigendom van de stad Cochem en wordt het bezocht door toeristen, die gecharmeerd zijn van zijn geschiedenis en sprookjesachtige aanwezigheid.

De inwoners van Cochem vieren zelfs een jaarlijkse feestdag, “Knipp maandag”, gebaseerd op de legende van een verrassingsaanval op het kasteel van Cochem die door een kasteelknecht werd ontdekt. Op weg naar zijn geliefde kwam de knecht gewapende vreemdelingen tegen en hoorde hun plan om het kasteel aan te vallen. De dienaar draaide zich om en sloeg alarm, waardoor de kasteelverdedigers zich konden voorbereiden op de aanvallers en deze uiteindelijk konden afweren.

Na hun overwinning gaf de kasteelheer zijn mannen een vrije dag. Tot op de dag van vandaag brengen de inwoners van Cochem voedsel en wijn naar de Knipp-weide, de plaats van de aanval, om te eten, te drinken en te zingen ter ere van hun voorouders.

Luchtfoto van Rijksburcht Cochem (Leonid Andronov/Shutterstock)
(Leonid Andronov/Shutterstock)
(Leonid Andronov/Shutterstock)
(Bernhard Klar/Shutterstock)
(Ineke Huizing Fotografie/Shutterstock)
(PhotoByToR/Shutterstock)

Deel uw verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf uw dagelijkse dosis inspiratie krijgen door u aan te melden voor de Inspired-nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/nieuwsbrief.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (20 april 2023): PHOTOS: One of the 8 Oldest Castles in the World—The Fairytale Magic of Reichsburg Cochem

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.