Wednesday, 17 Apr 2024
Het Belverdere-paleis in Wenen, Oostenrijk, bestaat uit een lange reeks van 29 traveeën, gearticuleerd als zeven achthoekige paviljoens, met geornamenteerde pilasters en vensteromlijstingen. Deze paviljoens zijn in een typisch 18e eeuws Frans ontwerp, dat kan worden gezien in de tuinen van Tuileries (Parijs) of in het paleis van Versailles. (Pixabay)

Het Belvedere: Een Tijd van Drama, Pracht en Praal.

Het Belvedere-paleis in Wenen, Oostenrijk, bestaat eigenlijk uit twee gebouwen—de Upper en Lower Belvederes, elk met hun eigen geschiedenis en doel—en is een meesterwerk van laat-barokke architectuur dat al meer dan 300 jaar in het derde district van de stad staat.

Oorspronkelijk werd het Belvedere gebouwd voor prins Eugene van Savoye, die een zomerresidentie wilde buiten de stadsgrenzen in een onbebouwd gebied genaamd Landstrasse. De prins gaf de beroemde barokarchitect Johann Lukas von Hildebrandt de opdracht om niet één, maar twee paleizen te bouwen, geïnspireerd op Versailles. In 1716 werd het Belvedere Lower en in 1723 het Belvedere Upper voltooid. Het landgoed omvat ook een oranjerie en stallen.

De architectuur van het Belvedere wordt gekenmerkt door complexe vormen uit de periode van de late barok die een gevoel van drama, grandeur, en weelde uitstralen. Het heeft ook een Rococo-invloed, een laat-barokke decoratieve stijl die ornamenteel en theatraal is. De Upper Belvedere is een weelderige vertoning van grandeur. De entreehal heeft bijvoorbeeld sierlijke decoraties en ingewikkeld beeldhouwwerk. Het Beneden Belvedère herbergt adembenemend mooie kamers, zoals het Gouden Kabinet, dat uitgebreid versierd is met spiegels.

Toen keizerin Maria Theresia na de dood van de prins de landgoederen verwierf, veranderde zij het Belvedere in een tentoonstellingsruimte die later één van de eerste openbare musea ter wereld werd. Tegenwoordig herbergt het Belvedere kunstcollecties van onschatbare waarde, van de middeleeuwen tot nu. Er is overal kunst in dit Oostenrijkse architectonische juweel.

Het Belverdere-paleis in Wenen, Oostenrijk, bestaat uit een lange reeks van 29 traveeën, gearticuleerd als zeven achthoekige paviljoens, met geornamenteerde pilasters en vensteromlijstingen. Deze paviljoens zijn in een typisch 18e eeuws Frans ontwerp, dat kan worden gezien in de tuinen van Tuileries (Parijs) of in het paleis van Versailles. (Pixabay)
Een panorama van Wenen vanuit de Belvedere tuinen, gelegen tussen beide paleizen. “Belvedere’ komt van het Italiaanse woord ‘bel’ (mooi) en ‘vedere’ (uitzicht), en betekent ‘mooi uitzicht’. Hier is het uitzicht de prachtige tuin, in een Frans-Barokke tuinstijl, grote waterbassins met spiegeleffecten, symmetrische bloemperken en afgezette randen. (Pixabay)

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 oktober 2022): The Belvedere: Drama, Grandeur, and Opulence Times 2

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.