Tuesday, 05 Mar 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Musk’s Starlink doorbreekt bureaucratie en corruptie in Afrika

Elon Musks goedkopere en snellere satellietinternetdienst Starlink wordt steeds populairder in Afrika, maar sommige regeringen verzetten zich er nog steeds tegen.

JOHANNESBURG – Starlink, de revolutionaire satellietinternetdienst van Elon Musk, verspreidt zich over Afrika, in weerwil van repressieve en corrupte regimes die de dienst proberen te blokkeren.

In sommige gevallen importeren en verkopen Afrikaanse bedrijven “illegaal” de apparatuur om gebruikers in staat te stellen de dure en vaak door de staat gecontroleerde internetproviders (ISP’s) te omzeilen en gebruik te maken van de goedkopere en snellere connectiviteit die wordt geleverd door ‘s werelds rijkste man.

Veel Afrikanen die in landen wonen waar de autoriteiten nog geen wettelijke licenties hebben verleend aan Starlink, een divisie van SpaceX, maken ook gebruik van signaalversterkende apparatuur.

De signaalversterkers stellen gebruikers in staat om verbinding te maken met een “grondstation” van SpaceX in Nigeria, dat in januari het eerste Afrikaanse land werd dat toestemming gaf voor Starlink-diensten.

“De technologische revolutie voltrekt zich in een tempo dat de meeste Afrikaanse regeringen niet kunnen bijhouden,” zegt Arthur Goldstuck, oprichter en CEO van World Wide Worx, een van Afrika’s leidende technologiebedrijven.

“De geest is uit de fles. Hoe eerder ze zich realiseren dat ze het oncontroleerbare niet kunnen beheersen, hoe beter voor hen en hoe beter voor hun mensen,” zei hij.

Goldstuck zei dat Afrika het snelst groeiende, maar technologisch meest uitgehongerde continent ter wereld is.

“Data is duur in Afrika en je kunt geen vooruitgang boeken in de moderne wereld als data duur is. De vraag naar goed geprijsde en snelle connectiviteit is dus geëxplodeerd. Musk voedt deze vraag,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“Sommige regeringen houden hier niet van, omdat ze alles willen controleren, en dan vooral geld en informatiestromen.”

Starlink, geëxploiteerd door SpaceX, de fabrikant van ruimtevaartuigen en satellietexploitant van Musk, heeft een constellatie van duizenden satellieten in een lage baan om de aarde en levert ‘s werelds “meest geavanceerde breedbandinternetsysteem” aan 60 landen, volgens de website.

Goldstuck zei dat “progressieve” Afrikaanse regeringen die privé-ondernemingen aanmoedigen en hun mogelijkheden om hun landen te helpen ontwikkelen respecteren, “geen probleem” hebben met Starlink en de waarde ervan inzien.

“Het biedt high-speed streaming, videogesprekken en werken op afstand, wat allemaal veel bijdraagt aan economische efficiëntie,” zei hij.

Officieel is Starlink beschikbaar in slechts zeven van de 54 Afrikaanse landen: Benin, Kenia, Malawi, Mozambique, Nigeria, Rwanda en Zambia. Nog eens 25 landen staan gepland om in 2024 online te gaan.

Jonge Somalische vrouwen kijken naar een smartphone in het Dadaab vluchtelingencomplex, in het noordoosten van Kenia, op 16 april 2018. (Yasuyoshi Chiba/AFP via Getty Images)

“Kijk naar waar de machthebbers de toegang van Starlink proberen te verhinderen: Het zijn door oorlog verscheurde landen zoals Soedan, Libië en Somalië. Het zijn repressieve regimes zoals Congo en Equatoriaal Guinea, die de toegang tot informatie beperken,” zei Goldstuck.

“En het zijn regeringen die gevestigde belangen hebben in het duur houden van gegevens en die onredelijke regels hebben ontworpen om politieke elites te bevoordelen, zoals Zuid-Afrika.”

Sommige Afrikaanse regeringen heffen zware belastingen op private telecomdiensten en infrastructuur.

Al tientallen jaren worden de gegevens die nodig zijn om toegang te krijgen tot het internet in Afrika gecontroleerd door slechts een paar multinationale mobiele telecombedrijven, waaronder de Zuid-Afrikaanse MTN Group en Vodacom, en het Keniaanse Safaricom.

Hun datapakketten zijn onbetaalbaar duur.

In juli 2022 toonde onderzoek van het Britse technologiebedrijf Cable, gepubliceerd in Mobile Magazine, aan dat zes van de tien landen met de duurste data in Afrika ten zuiden van de Sahara liggen.

In de kleine, mineraalrijke kleptocratie Equatoriaal-Guinea in Centraal-Afrika kost één gigabyte (GB) bijna 50 dollar, de hoogste prijs voor data ter wereld. In Tsjaad kost 1 GB 24 dollar.

Tot de recente komst van Starlink kostte 1 GB 26 dollar in Malawi.

In een rapport van augustus 2022 van de wereldwijde statistiekdienst Statista werden de gemiddelde kosten voor 1 GB mobiele gegevens in Afrika ten zuiden van de Sahara berekend op 4,47 dollar.

De eenmalige hardware- en installatiekosten van Starlink kits, die een gemotoriseerde satellietschotel, verschillende kabels, een metalen statief, een stroomadapter en een Wi-Fi-router bevatten, zijn overal ongeveer hetzelfde: $550.

Maar de maandelijkse abonnementsprijzen in de ontwikkelde wereld verschillen sterk van die in Afrika.

In de Verenigde Staten kost Starlink bijvoorbeeld 110 dollar per maand. In de Afrikaanse landen die officieel Starlink hebben, is de gemiddelde prijs ongeveer 45 dollar.

Met dit pakket van $45 kunnen gebruikers 1.000 GB aan gegevens downloaden, wat betekent dat 1 GB de Afrikanen minder dan $0,50 kost – negen keer goedkoper dan het gemiddelde in Afrika ten zuiden van de Sahara.

“Dit is een no-brainer,” zegt de in Nigeria geboren Makinde Adeagbo, een freelance software engineer die bij Facebook, Microsoft en Pinterest heeft gewerkt en momenteel in Silicon Valley woont.

“Het is geen wonder dat Afrikaanse bedrijven allerlei plannen bedenken om toegang te krijgen tot Starlink,” zegt Adeagbo.

“Vanwege de kosten van de apparatuur is het op dit moment te duur voor de overgrote meerderheid van de Afrikanen om het zich te kunnen veroorloven. Maar bedrijven, overheidsinstellingen, scholen, winkelcentra … Zij kunnen het zich zeker veroorloven.”

Schoolkinderen van de Avrankou-Houeze school wonen een les bij in het stadhuis in Avrankou, Benin, op 18 januari 2019. (Yanick Folly/AFP via Getty Images)

Doorbreken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, het land waar Musk is geboren, is mogelijk de meest lucratieve telecommarkt van het continent. Het is ook een van de landen die Starlink probeert tegen te houden.

Het regerende African National Congress van Zuid-Afrika heeft de Electronic Communications Act ingevoerd, die vereist dat alle telecombedrijven die in Zuid-Afrika actief zijn voor 30% in handen zijn van “groepen en/of individuen die historisch benadeeld zijn” door de apartheid.

In mei, op een Tech Carnaval in Johannesburg, ging Starlink Director of Sales Phillip van Essen diplomatiek in op de vraag waarom Starlink niet officieel aanwezig is in Afrika’s technologisch meest geavanceerde economie.

“We geven de voorkeur aan landen die het ons gemakkelijk maken om daar zaken te doen, entiteiten te openen en wettelijke goedkeuringen te krijgen,” vertelde hij aan verslaggevers.

“We respecteren dat elk land zijn eigen proces heeft. … en we hebben een toegewijd team dat zich richt op wereldwijde inspanningen op het gebied van regelgeving, inclusief Zuid-Afrika. We hebben goede hoop dat we de problemen kunnen oplossen en hier snel van start kunnen gaan.”

Sindsdien heeft de regering – via de Independent Communications Authority of South Africa (ICASA) – bedrijven die Starlink-pakketten aanbieden in het land streng aangepakt.

In juni importeerde IT-Lec, een bedrijf dat internettoegang verkoopt in de afgelegen provincie Noordkaap in Zuid-Afrika, meer dan 4.000 Starlink startpakketten.

“Vanwege de draagbaarheid en het gebruiksgemak – en niet te vergeten de lage kosten en hoge snelheid – zagen we de Starlink-kit als ideaal voor onze klanten,” vertelde Mauritz Coetzee, directeur van IT-Lec, aan The Epoch Times.

“Ze verblijven in de meest geïsoleerde, landelijke gebieden van Zuid-Afrika, waar ze niet in staat zijn om breedbandconnectiviteit te krijgen omdat de gevestigde ISP’s niet actief zijn waar zij wonen.”

Coetzee zei dat hij niet “zomaar blindelings” duizenden Starlink-kits had gekocht.

“Mijn juridisch advies was dat ik volledig in mijn recht stond om de internationale roamingdienst van Starlink te gebruiken,” zei hij.

IT-Lec was in staat om Starlink diensten aan te bieden aan Zuid-Afrikanen door een Starlink International roaming abonnement te kopen in het naburige Mozambique, waar Starlink gemachtigd is om te werken, en vervolgens de benodigde apparatuur te verkopen aan klanten.

5 SpaceX Starlink satellieten in de lucht gezien vanaf Svendborg op Zuid-Funen, Denemarken, op 21 april 2020. (Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via Reuters)

“Mijn bedrijf zou dus geen Starlink-verbinding leveren aan klanten. Maar het zou optreden als een derde partij die een Starlink-pakket zou afsluiten en de vereiste infrastructuur zou invoeren namens de klanten,” zei Coetzee.

Het plan werkte goed, zei hij, en IT-Lec schreef al snel bijna 2.000 mensen in, die vervolgens toegang kregen tot het internet via Starlink-satellieten.

Begin december diende het juridische team van ICASA echter een ” staakt het vuren ” brief in bij IT-Lec met het bevel om te stoppen met het importeren van Starlink kits en het beheren van de service namens klanten.

“IT Lec (Pty) Ltd dient binnen drie dagen na ontvangst van deze brief te stoppen met en zich te onthouden van het verwerven, distribueren en verkopen van alle Starlink producten in Zuid-Afrika, die in welke vorm dan ook satelliettoegang bieden tot de Starlink diensten”, aldus de brief.

Coetzee zei dat zijn bedrijf “geen andere keuze” heeft dan aan het bevel te voldoen.

“We zijn geen grote speler en we hebben niet de middelen of de tijd om de regering voor de rechter te dagen,” zei hij.

Op een banner op de website van IT-Lec staat te lezen: “Alle satellietinternetdiensten zijn opgeschort. Helaas kunnen we geen tijdlijn geven voor wanneer de bestellingen weer beschikbaar zullen zijn.”

Ondertussen is Coetzee onvermurwbaar dat zijn bedrijf de bestaande Starlink-klanten niet in de steek zal laten.

“Ik bespreek een ander plan met mijn advocaten. Starlink heeft een licentie om te opereren in Mozambique, dat net naast de deur ligt. IT-Lec zal geen (Starlink) diensten meer leveren; we gaan ook geen diensten meer verkopen,” zei hij.

Reporters werken in een kantoor op hun zender in Lagos op 10 juni 2021. (Pius Utomi Ekpei/AFP via Getty Images)

“We gaan alles verhuizen naar een bedrijf dat geregistreerd staat in Mozambique en dat zal precies doen wat wij deden.”

ICASA woordvoerder Milly Matlou vertelde The Epoch Times echter dat “iedereen die toegang heeft tot Starlink diensten op Zuid-Afrikaans grondgebied de wet overtreedt.”

Als dat inderdaad zo is, zei Goldstuck, dan is het een wet die “onmogelijk” te handhaven is.

“Wat doet de politie? Huiszoekingen doen op zoek naar iets dat lijkt op Starlink apparatuur? Satellietsignalen opsporen vanuit de ruimte? Ze kunnen niet eens criminelen opsporen,” zei hij.

De Epoch Times sprak met een jonge zakenman die in een middenklasse buitenwijk in het noorden van Johannesburg woont. Charles, die alleen zijn voornaam opgaf om zijn identiteit te beschermen, zei dat hij meestal vanuit huis werkte en “contacten” gebruikte om Starlink apparatuur te importeren.

“Ik heb me in mei ingeschreven voor Starlink met een Rwandees adres. Ik sloot alles aan en kreeg supersnel internet nadat ik de roamingdienst van Starlink had geactiveerd; ik geloof dat het ook ‘portabiliteit’ wordt genoemd,” zei hij.

“Ik betaalde Starlink met Rwandese franc. In Rwanda werd de standaard maandelijkse Starlink prijs omgerekend ongeveer 850 rand (iets meer dan $46 US). Daarna was het ongeveer 200 rand meer om portabiliteit mogelijk te maken. Dus ik betaal [Rand] 1.050 ($57 US) per maand voor de snelste uncapped connectiviteit in Zuid-Afrika.”

Volgens de website van Starlink ervaren gebruikers downloadsnelheden tussen 100 megabit per seconde en 220 megabit per seconde.

Mr. Goldstuck zei dat de gemiddelde snelheid in Zuid-Afrika van de traditionele ISP’s momenteel 15 megabit per seconde tot 20 megabit per seconde is.

“Charles overtreedt de wet en loopt het risico gearresteerd te worden wegens overtreding van de Electronic Communications Act. Deze wet verbiedt iedereen in Zuid-Afrika toegang te krijgen tot diensten van telecombedrijven die geen licentie hebben in Zuid-Afrika,” zei mevrouw Matlou.

Een klant wacht bij een kiosk naast een reclamebord voor mobiele gelddiensten in Nairobi, Kenia, op 14 september 2023. (Simon Maina/AFP via Getty Images)

Tanzania en Rwanda

De regering van Tanzania lijkt zich ook te verzetten tegen Starlink. Ze staat erop dat het bedrijf van Musk een hoofdkwartier vestigt in de Oost-Afrikaanse natie voordat ze overweegt om Starlink een licentie te geven om te opereren.

Andere landen zijn echter “hebberig” naar Starlink, zei Adeagbo.

De Rwandese overheid begon in februari met de uitrol van Starlink diensten als onderdeel van haar inspanningen om snel internet in scholen aan te bieden.

“Onze pilootstudie omvat 500 scholen en het gaat heel goed,” vertelde de minister van Onderwijs Gaspard Twagirayezu aan The Epoch Times.

“Er zijn 6.756 scholen in Rwanda en de meeste hebben geen internet. We zullen dus zien hoe onze relatie met Starlink zich ontwikkelt.

“Als iemand iets beter kan dan de staat en voor minder geld, waarom zouden wij hen dan in de weg staan? We doen alles wat we kunnen om Rwanda vooruit te helpen.”

Terwijl Zuid-Afrika “ontbreekt in actie”, hebben anderen “geen probleem om op de Starlink bandwagon te springen,” zei Goldstuck.

Vluchtelingstudenten wonen een les bij in het Kiziba-kamp in het westen van Rwanda op 6 september 2016. (Stephanie Aglietti/AFP via Getty Images)

In oktober werd het in Nigeria gevestigde Jumia, dat zich profileert als een pan-Afrikaans technologiebedrijf, het eerste bedrijf op het continent dat in zee ging met Starlink om zijn technologie in Afrika uit te breiden.

Volgens de overeenkomst zal Jumia Starlink-kits in heel Afrika verkopen, in eerste instantie in landen waar het bedrijf kantoren heeft, waaronder Algerije, Kameroen, Egypte, Ghana en Kenia.

In een verklaring van 2 oktober zei Hisham El Gabry, Group Chief Commercial Officer van Jumia, dat de overeenkomst met Starlink de economische groei zal stimuleren.

“De breedbandinternetdienst van Starlink kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop Afrikanen met elkaar in contact komen, door de beperkingen van de traditionele infrastructuur weg te nemen en een schat aan mogelijkheden op het gebied van onderwijs, ondernemerschap en entertainment te ontsluiten,” zei hij.

Voor Afrikaanse regeringen die hopen te profiteren van de slechte connectiviteit en armzalige telecominfrastructuur van hun continent, wordt het alleen maar erger: Starlink is van plan om volgend jaar al een wereldwijde mobiele telefoondienst te lanceren, die ‘s werelds goedkoopste internationale beltarieven biedt.

“Dit zal nog meer geld uit de staatskas halen,” zei Goldstuck. “Er zijn honderden miljoenen Afrikanen die in contact moeten komen met familieleden in Europa, de Verenigde Staten en overal elders.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 december 2023): Musk’s Starlink Breaks Through Bureaucracy and Corruption in Africa

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.