Friday, 19 Apr 2024
Het majestueuze Hofburgpaleis, ook bekend als het keizerlijk paleis, ligt in het hart van Wenen. Hier hebben we de Sint-Michielsvleugel, zoals ontworpen door Joseph Emanuel Fischer von Erlach. Deze elegante gevel is geïnspireerd op de Romeinse architectuur en moest aanvankelijk lijken op een Romeins forum. De U-vorm volgt het plein en benadrukt het middendeel, dat de ingang is van de keizerlijke appartementen. (Mistervlad/Shutterstock)

Paleis Hofburg: Een stad in een stad

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Met meer dan 700 jaar geschiedenis slaat het Hofburgpaleis in het centrum van Wenen vele bladzijden om. De oorsprong van het keizerlijk paleis, ooit de woonplaats en zetel van de Habsburgse dynastie, gaat terug tot de 13e eeuw.

Een van de grootste paleiscomplexen ter wereld, het Hofburg Paleis voelt bijna als een stad in een stad, met zijn 18 gebouwen, 19 binnenplaatsen, en 2.600 kamers. Oorspronkelijk een middeleeuws kasteel, gebouwd door koning Ottokar II van Bohemen in 1275, groeide het uit tot een enorm complex dat tot 1918 de residentie en machtszetel van de Oostenrijkse heersers zou worden.

Tegenwoordig beschikt het complex over officiële vertrekken, musea, kunstgalerijen, tuinen, een Spaanse manege en een kerk.

De architectuur van het paleis varieert van gotisch tot neoklassiek en barok. De barokke elementen zijn ongetwijfeld de meest indrukwekkende architectonische kenmerken van het complex. De weelde van de barok gaat samen met de speelsheid van de laat-barokke rococo decoratieve stijl, zoals te bewonderen is in de majestueuze keizerlijke appartementen.

Keizer Frans Jozef, keizerin Elisabeth (“Sisi”), hun kinderen en hofhouding woonden er tijdens de wintermaanden. Rijke meubels sieren de sierlijke barokke kamers waar het beroemde Oostenrijkse echtpaar woonde, vermengd met enkele lichte vleugjes rococo zoals het Boheemse kristal in de kristallen kroonluchters. Andere decoratieve hoogtepunten zijn de eetkamer versierd met Vlaamse kunstwerken, de cirkelkamer met ingewikkelde wandtapijten en de grote salon ingericht met meubilair in Lodewijk XIV-stijl.

Het centrale gedeelte van de Sint-Michielsvleugels is een majestueus wit bouwwerk versierd met rondboogramen en stierenogen (kleine sierlijke ronde ramen met een ronde omlijsting), typisch voor de neoclassicistische stijl. De kroonlijst (decoratieve lijst ter ondersteuning van een gebouw), een verwijzing naar de klassieke stijl, wordt ondersteund door vier paar in elkaar geschoven zuilen. Een koperen koepel bekroont de twee verdiepingen tellende gevel. (Mistervlad/Shutterstock)
De Zwitserse poort, gebouwd in 1552, dient als toegang tot de Zwitserse vleugel, het oudste deel van het complex, waarin nu de keizerlijke schatkist is ondergebracht. Het grootste deel van de gevel werd in de 16e eeuw verbouwd in renaissancestijl (witte kleur, symmetrische ramen). Enkele middeleeuwse aspecten bleven echter behouden, zoals de rollen voor een ophaalbrug binnen de rode poort. (Jean-Marc Pierard/Shutterstock)
De grote salon in de keizerlijke appartementen is in de theatrale barokstijl, zoals blijkt uit het uitgebreide gebruik van vergulding op het plafond, het gedetailleerde stucwerk op de deurlijsten, de enorme kristallen kroonluchter en de uitgebreide decoraties die de aandacht van de kijker trekken, zoals het rood-met-gouden meubilair. (Marcobrivio.photo/Shutterstock)
Deze kamer biedt een dieper inzicht in het leven van keizer Frans Jozef. Hij gebruikte deze kamer als studeer- en tekenkamer. Achter het bureau hangt het beroemde portret van keizerin Elizabeth door Franz Xaver Winterhalter. (Marcobrivio.photo/Shutterstock)
Hier hebben we een ongebruikelijke kamer in de keizerlijke appartementen. Hoewel het op het eerste gezicht een typische barokke kamer lijkt met zijn versierde spiegels, kristallen kroonluchter, vergulde muren en plafond, zijn sommige elementen verrassend. Dit zijn het eenvoudige houten bed en het neogotische familiealtaar van Vinzenz Pilz bij de open haard. (Marcobrivio.photo/Shutterstock)
De vergaderzaal, ook gelegen in de keizerlijke appartementen, is een meer discrete benadering van de barokstijl. Een gouden kristallen kroonluchter hangt aan het plafond en stucwerk en vergulding versieren de muren en deurkozijnen. Blauw is de centrale kleur hier, aanwezig in het elegante blauw-en-zilver tapijt, wandtapijten en stoelen. (marcobrivio.photo/Shutterstock)
Een voorbeeld van een neoklassiek gebouw binnen het paleiscomplex is de Theseustempel in de Volkstuin. Gebouwd tussen 1819 en 1823 door architect Peter von Nobile, is het een kleinere versie van de oude Theseustempel in Athene: het Theseion. (Mistervlad/Shutterstock)
De staatszaal van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek is een prachtig staaltje barokarchitectuur en de grootste barokke bibliotheek van Europa met dubbele marmeren zuilen en het uitgebreide gebruik van vergulding. Deze indrukwekkende houten hal met twee verdiepingen wordt bekroond door een koepel en is versierd met fresco’s van hofschilder Daniel Gran en stierenoogramen die licht binnenlaten in de bibliotheek. (Diego Grande/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (30 januari 2023): Hofburg Palace: A City Within a City

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.