Wednesday, 12 Jun 2024
Een zicht op de imposante buitengevel van het nieuwe paleis Schleissheim vanaf het grote tuinplein. Het paleis met een enkele vleugel van Max Emanuel is een prachtig voorbeeld van Europese hofarchitectuur uit de 17e eeuw. (Andrey Shcherbukhin/Shutterstock)

Schleissheim: 3 statige residenties in 1

Wat is er beter dan één paleis? Drie, natuurlijk. Ten noorden van München, Duitsland, kan men het weelderige Schleissheim paleiscomplex bezoeken, een voormalig zomerverblijf van de Wittelsbach dynastie. Het landgoed herbergt drie afzonderlijke koninklijke residenties: het Oude Paleis, het Nieuwe Paleis en het Paleis Lustheim. Als een van de grootste en meest indrukwekkende paleiscomplexen van Beieren was het aanvankelijk bedoeld als residentie van een potentiële keizer.

Rond 1598 liet de hertog van Beieren, Wilhelm V, in Schleissheim een landhuis en kluizenarij bouwen. Zijn zoon, Maximiliaan I, verving het gebouw door een paleis in laatrenaissancestijl: Alte Schloss Schleissheim, het Oude Paleis.

Een nieuw hoofdstuk voor Schleissheim begon in de late 17de eeuw met Max Emanuel, keurvorst van Beieren, die hoopte de volgende keizer te worden. Hij begon zijn macht te laten gelden door Lustheim en zijn twee paviljoenen te bouwen: een lustpaleis en een jachtslot, ontworpen in de stijl van een Italiaanse villa. Het interieur van Lustheim is in laatbarok stijl, zoals blijkt uit de grote plafondfresco’s en de uitgebreide stucdecoraties.

De keurvorst liet het er niet bij zitten en gaf hofarchitect Henrico Zuccalli opdracht voor het nieuwe paleis. De inrichting van het paleis is een van de beste voorbeelden van een Europees woonpaleis na 1700. Het paleis heeft typische barokke kenmerken zoals levendige plafondfresco’s, stucwerk, gebeeldhouwde lambriseringen en verguld meubilair van Beierse, Franse, en Italiaanse kunstenaars. Enkele van de hoogtepunten van het paleis zijn de grote barokke trap, de overwinningszaal en de grote galerij.

Max Emanuel werd nooit keizer en stierf voordat hij van het Nieuwe Paleis kon genieten, maar zijn prachtige erfenis blijft voortleven.

Het paleis met één vleugel van Max Emanuel is kleiner dan oorspronkelijk gepland, maar toch nog ruim 300 meter lang. (imagoDens/Shutterstock)
Een weids uitzicht op de grote tuin van Schleissheim. Vrijwel onveranderd in de afgelopen 300 jaar, is het een van de weinige plaatsen in Europa waar bezoekers nog een authentieke baroktuin kunnen bewonderen. De tuin is ontworpen door Dominique Girard en heeft een Franse tuinstijl met parterres (formele plantenbedden), symmetrische beplanting en uitgebreide waterpartijen. (Fotos593/Shutterstock)
Deze prachtige trappenhal is een van de meest indrukwekkende kenmerken van het Nieuwe Paleis. Bekleed met marmer en stucwerk van de Beierse kunstenaar Cosmas Damian Asam, is het een wonder van barokke architectuur. Henrico Zuccalli’s opstelling van de trap binnen een brede hal werd vanaf dat moment standaard in Duitsland. (Andrey Shcherbukhi/Shutterstock)
Victory Hall, een majestueuze kamer voor een potentiële keizer in het Nieuwe Paleis, viert de militaire inspanningen van Max Emanuel. De kamer diende ook als eetzaal en was versierd met vergulde wandpanelen in Regency-stijl. (Andrey Shcherbukhi/Shutterstock)
De grote zaal in het Nieuwe Paleis is versierd met indrukwekkend barok stucwerk. Deze twee verdiepingen hoge zaal heeft een plafondfresco waarop de Trojaanse held Aeneas staat afgebeeld die met Turnus vecht om de hand van Lavinia. Deze fresco was ooit de grootste plafondschildering ter wereld. (Andrey Shcherbukhi/Shutterstock)
Het appartement van de keurvorstin werd ontworpen door Joseph Effner. In tegenstelling tot het goud in andere kamers van het Nieuwe Paleis, zijn de ornamenten hier verzilverd. De gele wandbekleding van de kamer en de blauwgrijze panelen vullen het zilvermotief aan. (Andrey Shcherbukhin/Shutterstock)
Aan het einde van de hut is de privékapel van Max Emanuel. Het is bedekt met scagliola panelen, een techniek waarbij stucwerk wordt gebruikt om marmer te imiteren, wat de rijkdom van de keurvorst benadrukt. (Andrey Shcherbukhi/Shutterstock)
Het barokke paleis van Lustheim ligt op een kunstmatig eiland, aan het einde van het tuinencomplex van Schleissheim. Gebouwd van baksteen en ontworpen als een Italiaanse villa, beslaat het paleis twee verdiepingen, met aan weerszijden de appartementen van de keurvorst en de keurvorstin. (imagoDens/Shutterstock)
Aan de andere kant van het landgoed, tegenover het Nieuwe Paleis, staat het Oude Paleis van één verdieping, in laat-renaissance stijl. Eerst bedoeld als een rustige plaats voor gebed en contemplatie, groeide het in de loop der jaren uit tot een residentie. De centrale poort en de klokkentoren stammen uit de eerste bouwperiode, maar de rest dateert uit de 18e eeuw. Het werd gereconstrueerd in 1970.(Borisb17/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 december 2022): Schleissheim: 3 Stately Residences in 1

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.