Thursday, 18 Jul 2024
Don Lockwood (Gene Kelly) zingt in de gedenkwaardige scène "Singin' in the Rain". (Metro-Goldwyn-Mayer)

Speel een melodie voor me, zing me een liedje

Goede muziek is een goed medicijn.

“Je bent wat je eet.”

We kennen allemaal dat oude verhaal over onze gezondheid. In mijn jaren als boekverkoper was “je bent wat je leest” een terugkerend refrein. In werkelijkheid is ieder van ons natuurlijk de som van al onze ervaringen – wat we zien, horen en voelen.

En daar hoort muziek ook bij.

Grote denkers uit heden en verleden hebben geschreven over de enorme invloed van muziek op de menselijke geest. Aristoteles, bijvoorbeeld, behandelde de passies die instrumenten en zang kunnen opwekken, het belang van het opvoeden van jongeren op dat gebied en de effecten van het luisteren naar onwaardige muziek. Meer dan 2000 jaar later schreef en sprak de Britse filosoof Roger Scruton op ongeveer dezelfde manier uitgebreid over muziek.

In tegenstelling tot onze voorouders worden wij modernen omringd door muziek. In de koffieshop waar ik deze woorden schrijf, speelt popmuziek op de achtergrond. Op mijn autoradio zijn er enkele tientallen zenders, waarvan de meeste hedendaagse rock- of countryhits draaien. Thuis kan ik, als ik dat wil, op een paar toetsen van mijn laptop tikken en muziek uit de hele wereld draaien.

Maar hoe vaak houden we, net als Aristoteles en Scruton en vele anderen, rekening met het effect van muziek op ons hart en onze geest?

Dat de liedjes en composities ons beïnvloeden staat buiten kijf. Die jongen die door de stad brult en rapmuziek schalt zodat zijn auto lijkt te schudden, heeft vast en zeker een ander patroon van de ziel dan de universitaire pianist en muziekstudent die gek is op Bach en Mozart. Zonder bewijs durf ik ook te veronderstellen dat de recente toename van verdriet en depressie onder tienermeisjes deels voortkomt uit de steeds meer sombere thema’s in populaire muziek.

En toch, als we daarvoor kiezen, kunnen we allemaal muziek op een gezonde en plezierige manier voor ons laten werken.

Werk, studie, rust en stress

Als we online zoeken naar “wat voor soort muziek goed voor ons is,” vinden we een heleboel adviezen over de voordelen van muziek voor werk, ontspanning en verlichting van angst. Psychologen, musicologen en muzikanten wijzen allemaal op de pijnstillende effecten van goede muziek.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar muziek om je werk of studie te begeleiden, lees dan een aantal van deze artikelen en probeer dan te experimenteren om te vinden wat voor jou werkt. Misschien ontdek je dat rustige klassieke muziek je helpt om dat werk dat je van kantoor mee naar huis hebt genomen uit te diepen. Misschien helpen de liedjes van een favoriete zangeres je om dat werkstuk voor je college te schrijven.

Hereniging met onszelf

Heb je last van de blues? Soms kunnen bepaalde liedjes het verleden oproepen met een zoetheid die ons terugroept naar het beste in onszelf.

In zijn artikel over de psychologische voordelen van muziek met betrekking tot ons verleden schrijft Markham Heid: “Net als een geweldig themanummer dat verschillende delen van een film samenbrengt, kan het luisteren naar oude hits van de soundtrack van je leven je helpen om weer in contact te komen met jezelf op een manier die een gevoel van verhoogde zelfcontinuïteit bevordert, wat muziekonderzoekers omschrijven als ‘een gevoel van tijdelijke verbinding tussen iemands verleden en iemands heden’.”

Het horen van een bepaald liedje kan ons terugbrengen naar een zomerdag aan het zwembad toen we 16 waren of naar een speciale vakantie toen we 40 waren. Deze melodieuze links naar het verleden kunnen ons herinneren aan wie we waren en waar we geweest zijn, en ons steviger in het heden verankeren.

Zingen in je eentje

Je zegt dat je stem Bob Dylan zou laten klinken als Pavarotti? Wat maakt het uit? Als je alleen bent, zing dan een liedje dat je kent of zing mee met je telefoon of computer. Gene Kelly vond “Singin’ in the Rain” geweldig en jij kunt hetzelfde doen met “Singin’ in je auto.”

In mijn eentje heb ik in juli om 5 uur ‘s ochtends in mijn Honda Civic kerstliedjes gezongen of oude liedjes uit mijn hoofd getoverd. Onlangs nog, tijdens een lange, slopende reis, zong ik samen met Jimmy Dean “Big Bad John” op de snelweg en ons duet, hoe raar het ook was, gaf me het gevoel dat ik nog wel honderd kilometer kon rijden zonder moe te worden.

Je hebt een heel universum aan muziek binnen handbereik. Draai het, zing het en verrijk je leven.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 juni 2024): Play Me a Tune, Sing Me a Song

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.